Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKo je kriv za blamažu u Tuzli: Isparilo 2,5 miliona KM za...

Ko je kriv za blamažu u Tuzli: Isparilo 2,5 miliona KM za spas aerodroma!

Grčka aviokompanija “Lumiwings” obustavila je sve letove iz Tuzle te je ovaj aerodrom sada u velikim problemima. “Lumiwings” je od 18. decembra prošle godine dva puta sedmično letio iz Tuzle za Štokholm i Halmštad, Mastriht, Zarbriken i Esbjerg.

Jeftinije karte

Vlada TK je subvencionirala ove linije sa 2,5 miliona KM.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević kazao je za “Avaz“ da su, nakon što je zatvorena baza “Wizz Aira”, vodili pregovore s brojnim niskobudžetnim aviokompanijama.

– Vlada TK je izdvojila sredstva, mi smo otvorili javni poziv na koji su se javili “Air Montenegro” i “Lumiwings”, a ponuda “Lumiwingsa” je bila prihvatljivija i oni su bazirali jedan avion ovdje – kaže Halilčević.

Halilčević: Raspisat će se novi javni poziv. Facebook

Istakao je da se tragalo za jeftinijim aerodromima kako bi cijena karte bila jeftinija.

– Aviokompanija je obavila oko 200 letova, ali otvaranje ovih letova nije svrha sama sebi, nego samo pokrivanje početnog rizika. Cilj je da destinacije budu dugoročne i održive. Ono što je obilježilo ovaj period je odziv putnika ispod 30 posto, što je ekonomski neodrživo, pogotovo za manje kompanije. Sada će Turistička zajednica raspisati novi javni poziv – ističe Halilčević.Brojni problemi

Zastupnik u Skupštini TK Dževad Hadžić (SDP) ističe da su od početka postojali problemi. Navodi da su prvo subvencije mimo zakona proslijeđene aerodromu, a da se sada to pokušava preko Turističke zajednice.

Hadžić: Nema vizije. Facebook

– Vlada TK niti ima viziju niti zna kako da riješi pitanje aerodroma. Umjesto da se subvencije daju po prevezenom putniku, subvencije se daju prijevozniku da bi uopće održao aerodrom u životu. 

Dat je novac kompaniji za koju niko nije čuo i oni lete na aerodrome četvrte ili pete klase, koje građani jedva mogu pronaći gdje se nalaze – rekao je Hadžić.

Obrnut proces

Hadžić smatra da se nije vodilo računa o tome koje se linije uzimaju.

– Za razliku od Sarajeva, gdje su se prvo tražile destinacije, pa tek onda kompanija koja će da leti na tu destinaciju, ovdje je bilo obrnuto – ističe Hadžić.

(Avaz)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno