Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKantonalna vlast subvencionirat će aviokompanije koje žele letjeti iz Tuzle

Kantonalna vlast subvencionirat će aviokompanije koje žele letjeti iz Tuzle

Dok se još uvijek čeka na dozvolu za uspostavljanje letova iz Tuzle, a čije je ishodovanje od BHDCA zatražio Air Montenegro, Vlada Tuzlanskog kantona poduzima korake koji se odnose na privlačenje novih avioprijevoznika, a koji će svoje djelovanje uspostaviti na tamošnjem Međunardnom aerodromu.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona pripremila je smjernice za rebalans ovogodišnjeg budžeta s prvenstvenim ciljem osiguranja dva i po miliona konvertibilnih maraka, koji će biti usmjereni u Međunarodni aerodrom Tuzla, tačnije za podršku aviokompanijama koje žele uspostaviti svoje letove iz te zračne luke.

“Kroz subvencioniranje avioprijevoza želimo vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Procjena je da sva sredstva nećemo utrošiti, ali su ona na određeni način podjela rizika sa aviokompanijama koje su opredijeljene za javljanje na javni poziv. On će biti objavljen u narednim danima, tu će biti definirani svi detalji, a na kraju će biti potpisan ugovor s Međunarodnim aerodromom Tuzla”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Intencija Vlade TK je da u narednom periodu budu vraćene sve one linije koje je aviokompanija Wizz Air nedavno ukinula, a riječ je o šest ili sedam destinacija.

Također, na tuzlanskom aerodromu je u toku realizacija nekoliko kapitalnih projekata, a kantonalni premijer očekuje da će se njihova realizacija poklopiti sa uspostavljanjem spomenutih linija.

“Vjerujemo da ćemo u narednih mjesec dana imati jednu veoma pozitivnu priču i vraćanje Međunarodnog aerodroma Tuzla na kolosijek koji je ranije uspostavljen”, nadovezao se Halilagić.

U proteklom periodu najzaintersiraniji partner za saradnju sa tuzlanskim aerodromom je bila crnogorska aviokompanija Air Montenegro.

Kako je Klix.ba ranije otkrio, oni su na samom početku poslovanja spremni dovesti jedan bazni avion kojim bi vršili prijevoz putnika na čak deset destinacija. Sedmično bi ostvarivali 20 letova.

Međutim, kada će zvanična saradnja biti uspostavljena u ovome trenutku niko sa sigurnošću ne može reći jer Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) još uvijek nije izdala neophodnu dozvolu za početak operacija letenja iz Tuzle.

“Dojam je da određene institucije odugovlače s davanjem saglasnosti ili sa pružanjem pomoći Međunarodnom aerodromu Tuzla i svima nama da ponovo vratimo ranije uspostavljene linije te eventualno uspostavimo nove. Ovo je prilika za apel nadležnim institucijama, prije svega BHDCA-u, da nas prati u postupcima kako bismo obezbijedili ono što je Tuzlanskom kantonu sigurno potrebno, što je ranije dalo značajne rezultate te što je veoma važno za privredu, turizam i trgovinu ovog kantona”, naglasio je Halilagić.

U prvoj polovini ove godine Međunarodni aerodrom Tuzla je zabilježio okvirno pola miliona prevezenih putnika, a inicijativu prema Ministarstvu prometa i komunikacija BiH te BHDCA-u uputila je i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Sandra Imširović, koja je zatražila hitno izdavanje dozvole aviokompaniji Air Montenegro.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO