Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonKako i kada građani TK mogu vratiti sredstva za uplaćene “markice” zdravstvenog...

Kako i kada građani TK mogu vratiti sredstva za uplaćene “markice” zdravstvenog osiguranja?

Kao što je poznato, građani Tuzlanskog kantona oslobođeni su plaćanja premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu.

Iz Vlade TK su 6. aprila saopštili da građani Tuzlanskog kantona ne treba da plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, popularnu markicu, a za sve one koju su to već uradili Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja će iznaći model povrata uplaćenih sredstava.

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici Kolegija donijela stav kojim se podržava Zaključak Skupštine Tuzlanskog kantona i inicijativa poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, te je zadužen Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da, u saradnji sa menadžmentom Zavoda pripremi i dostavi u dalju proceduru odgovarajuću odluku o korekciji visine učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na području Tuzlanskog kantona.

Kako je saopšteno Vlada je od nadležnih organa Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona zatražila da sagledaju odgovarajući model povrata više uplaćenih sredstava građanima koji su već uplatili premiju osiguranja u trenutno važećem iznosu.

Informacija o načinu povrata sredsatva građanima koji su uplatili “markicu” na stranici ZZIO TK za sada nema, osim kratkog saopštenja u kojem se navodi:

– Sva osigurana lica koja su izvršila uplatu premije osiguranja moći će izvršiti povrat uplaćenih sredstava. Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona će u što kraćem roku izraditi model i način vršenja povrata sredstava, o čemu će javnost blagovremeno biti obaviještena -naveli su iz ZZO TK.

Prema informacija do kojih smo došli model i način vršenja povrata sredstava javnosti bi trebao biti dostupan i do kraja ove sedmice, jer odluka Vlade TK mora proći administrativne procedure i u samom Zavodu uključujći odluke njihovog Upravnog odbora.

Povrat sredstava za fizička lica će najvjerovatnije biti realizovana putem zahtjeva, dok će pravnim licima koja su vršila kolektivnu uplatu za svoje radnike sredstva biti vraćena na njihove račune. Za konačnu potvrdu svega navedenog ipak treba sačekati zvaničnu informaciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO