Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonIzvršni odbor SDA ove sedmice razgovara o dinamici formiranja vlasti u TK

Izvršni odbor SDA ove sedmice razgovara o dinamici formiranja vlasti u TK

Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu (TK) danas je trebao održati sjednicu, ali je ona odgođena zbog smrti Samira Kamenjakovića, gradonačelnika Živinica i potpredsjednika Kantonalnog odbora SDA TK.

– Do kraja ove sedmice održat ćemo sjednicu Izvršnog odbora, na kojoj ćemo razgovarati o dinamici formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu – rekao je za Faktor Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Prvi korak u procesu formiranja vlasti je izbor mandatara za sastav nove Vlade TK, a ta pozicija je pripala SDA. Kada će mandatar biti izabran, još nije poznato, ali je izvjesno da će to biti jedna od tema na sjednici Izvršnog odbora.

Gradski i općinski odbori SDA za mandatara su kandidirali šest imena, pored aktuelnog premijera TK Irfana Halilagića, tu su i Asim Aljić, Began Muhić, Senada Dizdarević, Hajrudin Mehanović i Rijad Joldić.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK predvodi SDA sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri, dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni, dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH. To su ukupno 22 zastupnika, a za minimalnu većinu potrebno je 18 ruku.

Kada je buduća Vlada TK u pitanju, većina ključnih stvari je dogovorena. SDA će pored pozicije premijera imati i osam ministara, DF-u će pripasti tri ministarske pozicije, a SBiH jedna. S obzirom na to da SDA ima potpisan sporazum sa SDBiH, ova stranka će dobiti određene pozicije, ali još nije precizirano koje.

Faktor

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO