Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonIzgradnja obilaznice na putu Tuzla - Sarajevo ni na vidiku, problem je...

Izgradnja obilaznice na putu Tuzla – Sarajevo ni na vidiku, problem je u tenderima

Radovi na dijelu puta Tuzla – Sarajevo, koji se odnose na izgradnju obilaznice oko Živinica uveliko su trebali biti u toku, ali do toga nije došlo zbog problema koji se odnose na tendersku proceduru, koja je dosad dva puta zaustavljana.

Postojeća magistralna cesta Tuzla – Sarajevo je izložena ogromnom prometnom opterećenju usljed prijevoza putnika i roba te svojim trenutnim tehničkim elementima ne pruža uslove za kvalitetan i efikasan promet vozila.

Kako su ranije naveli iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, poseban problem je pitanje sigurnosti sudionika u saobraćaju na ovom pravcu jer zbog velikog broja vozila i značajne naseljenosti često dolazi do zastoja u prometu i saobraćajnih nezgoda sa stradalim osobama i materijalnom štetom.

Čeka se odgovor Ureda za žalbe

Zbog toga se krenulo u realizaciju projekta izgradnja poddionice Šićki Brod – Đurdevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, a u prvoj fazi se planirala izgradnja potpuno nove cestovne dionice, odnosno obilaznice oko Živinica. Novac za tu namjenu je osiguran, međutim, kako saznaje Klix.ba, u startu se naišlo na problem koji se odnosi na tendersku proceduru.

“Kada je riječ o obilaznici oko Živinica, imamo situaciju da nam je prvi tender pao jer se jedan od izvođača radova žalio na postupak te samu proceduru. Trenutno nam je u toku provođenje druge tenderske procedure, a Uredu za žalbe je upućena jedna žalba koja je u razmatranju. Kako će ured odgovoriti, odnosno zauzeti stav, mi ne znamo”, potvrdio je za Klix.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić.

Projekat izgradnje obilaznice oko Živinica je podijeljen u tri faze, a ona koja se odnosi na imovinsko-pravne odnose je u potpunosti riješena te problemi za radove na terenu ne postoje.

“Novac za realizaciju projekta u iznosu od 40 miliona konvertibilnih marka je obezbijeđen još 2019. godine. Kada je riječ o tenderskoj proceduri, mi očekujemo da će Ured za žalbe u skorije vrijeme dati svoj odgovor, kako bismo znali na čemu smo, odnosno da li se ide dalje u proceduru ili ćemo morati ponovo raspisivati tender”, navodi Šakić.

Prijeko potrebne izmjene državnog zakona

Javne nabavke u našoj zemlji često obiluju nepravilnostima, zloupotrebama i sumnjivim narudžbama, ali se dešava i da komplikuju realizaciju značajnih projekata za građane, poput ovog u Tuzlanskom kantonu.

Izgradnja obilaznice samo je jedan u nizu poslova koji ne može biti obavljen u predviđenom roku, a takvih slučajeva je na desetine u toku samo jedne godine.

“Tenderi se raspisuju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, a za pojednostavljenje tih procedura nadležna je Parlamentarna skupština BiH, odnosno predstavnički i dom naroda na državnom nivou. U ovom trenutku on je takav kakav jeste i dosad ga niko nije unaprijedio kako bi se jednostavnije otkočili procesi ukoliko dođe do određenih zastoja, a evo vidimo da se zna desiti da čak ulazimo i u treću godinu zastoja realizacije projekta, što je slučaj kod ove obilaznice”, zaključio je Šakić.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO