Hurtić: Pomoć Vijeća ministara BiH ugroženim općinama od poplava u TK bila je na moje insistiranje

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u prošloj godini je izdvojilo 100 hiljada konvertibilnih maraka za sanaciju puta Vitinica – Krstac, na području općine Sapna. Tim povodom, ministar Sevlid Hurtić, boravio je danas u ovoj općini i zajedno sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti, razgovarao o početku radova.

O ovome, ali i drugim projektima, razmijenio je mišljenja sa općinskim načelnikom Zudinom Mahmutovićem i ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, Fadilom Alićem.

Pola miliona KM

– Mi smo danas ovdje kako bismo pokazali da se sva sredstva koja idu prema općinama i gradovima, moraju transparentno trošiti, te da se na nove Javne pozive niko neće moći prijaviti ukoliko ne prikaže opravdanost utroška sredstava. Za naredni period najavljujem nekoliko važnih Javnih poziva, stoga pozivam općine i gradove da se udruže sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako bi lakše dobili sredstva – pojasnio je ministar Hurtić.

Govoreći o poplavama koje su nedavno zadesile našu zemlju, ministar Hurtić je podsjetio kako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izdvojilo po pola miliona KM za najugroženije općine i gradove u FBiH i RS.

Transparentno provođenje projekata

– Nisu bile planirane općine Teočak, Sapna i Čelić. Na moje insistiranje na sjednici Vijeća ministara BiH, tražio sam da se svakako uvrste, te da se 50 000 KM dodijeli Čeliću, a po 25 000 KM za Sapnu i Teočak. To nisu veliki iznosi, ali svakako će dobro doći. Tuzlanski kanton će uvijek biti zastupljen u Vijeću ministara BiH i pomagat ćemo koliko god bude trebalo – naglasio je Hurtić.

Načelnik općine Sapna se zahvalio ministru Hurtiću na posjeti i obećao da će pratiti transparentnu provodivost svih projekata na ovom području. 

(Avaz)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *