Četvrtak, 29 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonHalilagić: Za opremanje policije u TK izdvojeno 14,3 miliona KM

Halilagić: Za opremanje policije u TK izdvojeno 14,3 miliona KM

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kazao je da je vlast u tom kantonu u prošloj i ovoj godini pokrenula velika ulaganja u opremanje policije te je u budžetu za 2023. godinu izdvojila 14,3 miliona KM za nabavku naoružanja, i opreme te obuku kadra.

Halilagić je istakao da je jedna od ključnih mjera kantonalne vlade materijalno-kadrovsko jačanje Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Ističe kako je dio javnih nabavki proveden, a da su sredstva koja nisu utrošena, prenijeta u tekuću godinu.

– Nakon što smo preuzeli pozicije u Vladi TK dobili smo informaciju da je potrebno značajno investiranje u Upravu policije – kazao je.

Govoreći o nabavci transportera, kazao je da se procedura privodi kraju.

– Plaćen je avans od dva miliona i očekujemo isporuku četiri transportera u narednih šest mjeseci. To bi moglo biti u vrijeme obilježavanja Dana policije TK u mjesecu maju – dodao je.

Tvrdi da su te informacije izazvale veliku reakciju u javnosti, ali ističe da Vlada ima ustavnu nadležnost da osigura građane TK. Rezultat toga su, kazao je, ulaganja u Upravu policije.

– Slika policajca je slika države. Policija je jedan od osnovnih stupova države – poručio je Halilagić.

Također je dodao da su izdvojili 900.000 KM za kupovinu zemljišta na kojoj će se graditi zgrade policije u Živinicama.

Pohvalio je i rad Međunarodnog aerodroma Tuzla koji, kako kaže, preuzima primat ne samo u Federaciji, već i BiH. Dodao je da je osigurano 880.000 KM za nove infrastrukturne projekte u skladu sa prioritetima.

Dodatnu dimenziju, istakao je, dao je i potpisani ugovor sa novom aviokompanijom.

Govoreći o budžetu TK za 2023. godinu, Halilagić je kazao da sadrži sve potrebne komponente.

– Budžetom su sredstva za socijalna davanja povećana sa 28 na 57 miliona i nivo socijalnih davanja ćemo nastojati zadržati u tekućoj godini – istakao je.

U isto vrijeme, kazao je, pokrenuti su značajni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja zgrade kampusa, za što su izdvojena inicijalna sredstva u vrijednosti od četiri miliona KM.

Tvrdi da je i u ostalim oblastima budžet biti sasvim dovoljno „izdašan“, te cijeni da će imati stabilizirajuću notu.

Podsjetio je da je u prošloj godini za poljoprivredu izdvojeno oko 13,5 miliona KM, ali da su zbog povećanja troškova uradili značajne iskorake.

– Pretprošle godine je bilo izdvojeno 8 miliona KM, a ove godine 12,8 miliona KM. Mi ćemo i dalje kreirati politike za povećanje poljoprivredne proizvodnje  – poručio je.

Halilagić kaže da kantonalna vlada ima namjeru povećati program podrške razvoju privrede i izvršiti određene korekcije te da su osigurali 4,7 miliona KM za pomoć malim i srednjim preduzećima.

– Možda će i ta sredstva biti povećana rebalansom – kazao je premijer.

Naglasio je da su povećana sredstva i za oblast naučno istraživačkog radu, jer smatra da nauka mora bila partner u razvoju društva. Do sada su izdavali oko 250.000 KM, ali su ih sad povećali na milion maraka. 

Ističe da su do sada uložena velika sredstva u UKC Tuzla te da će i naredni saziv Vlade morati nastaviti taj trend, obzirom na dugovanja kojima je UKC opterećen.

– Mi smo uložili 20 miliona KM, 10 za nabavku linearnog akceleratora i 10 za ostale aparate i to je značajan iznos – kazao je.

Na kraju je zaključio da je skupština većina TK stabilna i da je dobila značajnu podršku građana.

Fena

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO