Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonGrupacija mljekara TK traži isplatu poticaja od Vlade FBiH

Grupacija mljekara TK traži isplatu poticaja od Vlade FBiH

U Tuzlanskom kantonu rade dvije veće i pet manjih mljekara, a godišnje se proizvode oko 30 miliona litara mlijeka. Proizvodnja mlijeka, strateška je grana za TK, te zapošljava najveći broj ljudi u poljoprivredi i angažuje najviše plodnog zemljišta. No zbog činjenice da poljoprivrednicima Vlada FBiH nije isplatila dio poticaja, a i ove godine se bilježi poskupljenje reprometerijala strahuju da će ponovo doći do pada proizvodnje mlijeka.

Tuzlanski kanton već tri godine bilježi pad proizvodnje mlijeka, dok, naprimjer, Unsko-sanski kanton bilježi rast. Generalno i u FBiH je u prošloj godini proizvedeno 5 miliona litara mlijeka manje. Farmeri poručuju da su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski zbog sve većih cijena repormaterijala te traže veća sredstva iz budžeta. Poseban im je problem početak godine, kada počinju planiranja, a kasne poticaji…

  • Za nas je ovaj period godine jedan od najtežih perioda ova proljetna sjetva, zato što nam četvrti kvartal predstavlja velike probleme, a dosta bi nam olakšalo situaciju da ga dobijemo na vrijeme – kaže Merim Zenunović, poljoprivrednik.

U TK je trenutno oko 8.500 muznih grla, a proizvođači mlijeka se pitaju da li sijati kabastu hranu…

  • Već sam naručio kukuruz, to moramo na vrijeme. Gnojivo još nisam, čekamo pad cijena, tako su nam najavili. Malo je nafta opala. Kukuruz je od 105 do 165, 25.000 zrna, što je nenormalno poskupilo – naglašava Halil Serdarević, poljoprivrednik.

TK raspolaže sa oko 32 posto poljoprivrednog zemljišta u FBiH, ali ne povlači najviše poticaja. Zbog toga Grupacija mljekara Tuzlanskog kantona nastoji da formira zahtjeve ka višem nivou, da bi se povelo računa o ovoj proizvodnji, kaže Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije.

  • Mi ćemo tražiti ovih dana hitan sastanak sa Premijerom TK, koji bi trebao izaći u susret ovim ljudima koji moraju čim prije sredstva na računima da bi mogli obaviti kvalitetnu projletnu sjetvu – dodaje Glibanović.

Prošla godina je za poljoprivrednike u BiH bila izuzetno teška zbog suša, ali i enormnog rasta cijena koncentrata i repromaterijala, izazvanog prije svega ratom u Ukrajini. Najviše posljedica osjetilo se u animalnoj proizvodnji. Ključnu ulogu u popravljanju stanja, tvrde poljoprivrednici, imat će Program raspodjele novčanih podrški, kako u FBiH, tako i na TK.

(RTVTK)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO