Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonGrađani TK traže povrat novca od zdravstvene premije, nadležni obrazložili kada će...

Građani TK traže povrat novca od zdravstvene premije, nadležni obrazložili kada će to biti moguće

Građane Tuzlanskog kantona nedavno je obradovala vijest da više neće plaćati premiju zdravstvenog osiguranja, poznatiju kao “markicu”. Iz Vlade TK su ustvrdili da će osiguranicima koji su izvršili uplatu za ovu godinu biti vraćen novac, međutim, to će biti omogućeno nakon odluke skupštine.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je 6. aprila ove godine na sjednici kolegija donijela stav kojim se podržava zaključak kantonalne skupštine i inicijativa zastupnika te je zadužen Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da, u saradnji sa menadžmentom pripremi i dostavi u dalju proceduru odgovarajuću odluku o korekciji visine učešća osiguranih osoba u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava.

Premijer TK Irfan Halilagić tada je kazao da građani više ne plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, a Vlada TK je također zadužila nadležni zavod da pronađe modul po kojem će građanima koji su uplatili 20 KM za ovu godinu taj iznos biti vraćen.

Nedugo nakon toga, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK obratio se određen broj osiguranih osoba sa zahtjevom za povrat sredstava za uplaćenu premiju osiguranja međutim, iz te institucije obavještavaju da su ti zahtjevi preuranjeni jer se, kako navode, nisu stekli uslovi za povrat novca.

“Da bi se moglo pristupiti povratu uplaćenih sredstava potrebno je da Skupština Tuzlanskog kantona na osnovu zaključka i inicijative donese odluku kojom će se na drugačiji način urediti neposredno učešće u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i istom stavi van snage Odluka o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na teritoriji TK”, kazali su iz zavoda.

Kako su zaključili, zavod će po sticanju uslova za vršenje povrata za uplaćena sredstva za premiju osiguranja za 2023. godinu, blagovremeno putem svoje web stranice i sredstava informisanja obavijestiti sve osigurane osobe o početku i načinu podnošenja zahtjeva i njihovog rješavanja.

Građani Tuzlanskog kantona dosad su godišnje na račun Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja uplaćivali do tri i po miliona KM, po osnovu premije zdravstvenog osiguranja, a koja je po osiguraniku iznosila 20 maraka.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO