Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonElektroprivreda BiH uputila kineskom konzorciju treću opomenu pred raskid ugovora za Blok...

Elektroprivreda BiH uputila kineskom konzorciju treću opomenu pred raskid ugovora za Blok 7

Elektroprivreda BiH saopćila je kako je uputila treću opomenu kineskom konzorciju sa kojim je potpisan ugovor o izgradnji Bloka 7.

Kineskom Konzorciju China Gezhouba Group Company Ltd. i China Energy Engineering Group Guangdong Electric Power Desing Institute Co. Ltd (EPC izvođač) s kojim je 27. augusta 2014.godine potpisan Ugovor o izgradnji Bloka 7 u TE Tuzla, do sada su uz saglasnost Vlade FBiH upućene tri opomene pred raskid Ugovora s pozivom da izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji Ugovora.

Konzorcij je u septembru 2020.godine informisao JP Elektroprivreda BiH o odustanku ugovorenog podizvođača ključne opreme i tokom 2021. i 2022.godine predlagao alternativne podizvođače za ključnu opremu.

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti, Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH formirala stručni tim za pregovore s Konzorcijem s ciljem realizacije Ugovora s novim podizvođačima ključne opreme, uz obezbjeđenje najboljih uslova za Elektroprivredu BiH i Federaciju BIH.

Uvažavajući ocjenu stručnog tima da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne posjeduju zahtjevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju Ugovora o izgradnji Bloka 7, JP Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH donijela odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme i o tome informisala Konzorcij, uz zahtjev da pristupi realizaciji svojih ugovornih obaveza u skladu s važećim Ugovorom.

“U ovisnosti od daljeg postupanja Konzorcija Elektroprivreda BiH će poduzimati naredne korake na zaštiti vlastitih i interesa Federacije BiH”, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO