Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonDogovor o budućoj saradnji u cilju podrške stručnom obrazovanju

Dogovor o budućoj saradnji u cilju podrške stručnom obrazovanju

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u Sarajevu gdje je u cilju dogovora o daljim aktivnostima i unaprjeđenju saradnje razgovarao sa Voditeljem komponente za stručno obrazovanje  i obuku Romanom Gorowojem.

Budući da GIZ daje podršku unaprjeđenju srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini održan je radni sastanak na kojem je resorni ministar prezentovao prioritete kada je u pitanju srednje stručno obrazovanje na području Tuzlanskog kantona. Ministar Omerović najavio je skoro usvajanje pravilnika kojim Ministarstvo obrazovanja i nauke TK nastoji unaprijediti učeničku praksu u stručnim školama u TK.

„Dualno organizovani sistem obrazovanja u BiH podržan je od strane Njemačke vlade i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u okviru projekta „Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja“ te okuplja partnere iz obrazovnog sektora u BiH“, pojasnio je ovom prilikom Gorowoj te  naglasio da je cilj poboljšati zapošljivost u BiH, uzimajući u obzir digitalnu i zelenu transformaciju privrede.

Neka od zanimanja za koja je na području TK pokazan veliki interes su rukovaoci CNC mašinama kao i monteri solarnih panela, rečeno je ovom prilikom te najavljeno da će u narednom periodu biti tačno definisana zanimanja kojima će GIZ dati podršku. Namjera je izgraditi konkurentnije uporište za privredu i stvoriti više radnih mjesta za kvalificirane radnike.

Jačanje dualno organizovanog stručnog obrazovanja uz pomoć GIZ-a već je zaživjelo u tri kantona na području FBiH (KS, ZDK i BPK Goražde) i u RS-u te se očekuje proširenje saradnje na području TK i USK.  Cilj je elemente dualno organizovanog obrazovanja dodatno razviti na nivou privrednih komora, obrazovnih vlasti, stručnih škola i privrednih subjekata, rečeno je ovom prilikom.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO