Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonDirektor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Šekib Umihanić pozvao je danas visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da izmjeni Zakon o javnim nabavkama na jedan dan.

Nakon što su iscrpljene sve pravne mogućnosti, Umihanić je istakao kako je ovo jedno od najbržih rješenja kojim bi se otkočila nabavka linearnog akceleratora koji služi za tretman pacijenata s najtežim oboljenjima.

-Imamo 100 pacijenata za radioterapiju. Dvije tenderske procedure su oborene i zato pozivam visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama. Imamo sporazume sa Zenicom za 20 pacijenata, Mostarom 15 pacijenata i Banjom Lukom 20 pacijenata za radioterapiju, dok sa Sarajevom nemamo sporazum jer je kod njih u toku instalacija opreme. Ponavljam, imamo 100 pacijenata i ako ova situacija potraje, nažalost, neki od njih neće dočekati radioterapiju – rekao je Umihanić.

Pozivi su upućeni i Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, resornim ministarstvima i humanitarnim organizacijama da pomognu u rješavanju tog problema. Novac je, podsjećanja radi, obezbijeđen, ali kupovina nije realizovana zbog žalbi i obaranja tendera u Uredu za žalbe.

Tenderi za kupovinu novog aparata poništavani su više puta, a rješenje novi menadžment UKC -a Tuzla vidi u izmjeni Zakona o javnim nabavkama, te poziva Schmidta da nametne njegove izmjene koje bi važile jedan dan, po uzoru na njegovu odluku da suspenduje Ustav Federacije BiH na jedan dan.

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO