Srijeda, 1 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonDigitalni zdravstveni kartoni za pacijente u TK

Digitalni zdravstveni kartoni za pacijente u TK

Pacijenti u Tuzlanskom kantonu sada će elektronskim putem moći pristupiti svom zdravstvenom kartonu. To znači da će imati uvid u nalaze, moći će izvršiti provjeru osiguranja, te neće morati sa sobom prilikom posjete ljekaru nositi dokumentaciju. Instalacija sistema je već završena, a ukupna vrijednost projekta bila je 790 hiljada KM.

Papirne uputnice, dugo čekanje u redovima i odlazak po nalaze odlaze u prošlost. Nova aplikacija portal e-Pacijent sadržavat će sve zdravstvene podatke pacijenta na jednom mjestu. Jedna od prednosti je i e-uputnica pomoću koje će pacijenti jednim klikom znati kada i gdje su naručeni, a potom pristupiti nalazima na svom računaru ili mobitelu.

„Ovo će olakšati daljnje postupke i liječenje naših pacijenata. Nema više nosanja klasičnih uputnica, odlaženja kod doktora, stvaranja gužve, pitanja da li će dobiti isprintane svoje nalaze ili ne. Sami imamo pristup ovome na svojim mobitelima ili računarima i u svakom momentu mi ili članovi naših porodica možemo pogledati naše nalaze“, kazala je dr. Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Ovaj portal pokrenut je vodeći se Zakonom o pravu uvida pacijenta u svoju medicinsku dokumentaciju, a javnosti će biti dostupan do kraja aprila.

„U ovom trenutku mi smo postavili taj portal koji će u potpunosti zaživjeti u nekih desetak dana kada ćemo obraditi sve ove zahtjeve koji moraju pratiti Zakon o zaštiti ličnih dokumenata i pristupa te do kraja ovog mjeseca ovaj sistem će biti pušten u javnosti da naši pacijenti imaju pristup svojim portalima, odnosno svojoj dokumentaciji kroz IZIS TK“, rekao je Denis Husić, direktor ZZO TK.

Kako biste pristupili portalu e-Pacijent potrebno je unijeti lične podatke, zatim se prijaviti u poslovnicu s ličnom kartom nakon čega dobijate lozinku za pristup svom nalogu. Svu odgovornost za medicinsku dokumentaciju pacijenti preuzimaju na sebe potpisivanjem određenih izjava.

„Registracija je unutar sistema, kada izađe van, kada se dobiju odobrenja za pristup podacima u medicinskoj dokumentaciji, sve je na strani pacijenta. Oni potpisuju određene izjave i svu odgovornost za svoju medicinsku dokumentaciju preuzimaju na sebe“, pojasnio je Denis Husić, direktor ZZO TK.

U prvoj fazi dostupna su ortopedska pomagala, radiološki nalazi i slike te laboratorijski nalazi, a portal će vremenom obuhvatiti sve resurse iz Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

(RTV Slon)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO