Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonDeset hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona traže isplatu po 1.080 KM...

Deset hiljada budžetskih korisnika iz Tuzlanskog kantona traže isplatu po 1.080 KM pomoći

U Tuzlanskom kantonu okvirno deset hiljada osoba zaposleno je u javnom sektoru koji se nalaze na teretu kantonalnog budžeta. Od nadležnih traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 1.080 konvertibilnih maraka.

Naime, Koordinacija sindikata budžetskih korisnika Tuzlanskog kantona uputila je Kantonalnoj skupštini zahtjev za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju iz budžeta.

“Sindikati radnika koji plaće i naknade primaju iz budžeta TK upućuje zahtjev za pokretanje inicijative za isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima koji plaće i naknade primaju iz kantonalnog budžeta, kojom bi Skupština TK obavezala Vladu TK da iste isplati u propisanom roku u iznosu od 1.080,00 KM, u skladu sa uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena”, navode budžetski korisnici.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

U prilog opravdanosti zahtjeva ukazuju na zvanično saopćenje Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2022. godine u kojem se navodi da je na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 17,3 posto. Iz saopćenja posebno ističu prosječan rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholnih napitaka za 26,2 posto, zatim stanovanje i režijski izdaci za 20 posto te prijevoza za 28,2 posto, sa tendencijom daljnjeg rasta.

“Ovom prilikom vas obavještavamo da smo se u više navrata obraćali Vladi TK kao izvršnoj vlasti, ali bez ikakvog odgovora. Također smo se Vladi TK obraćali sa zahtjevom za otvaranje pregovora po odredbama važećih kolektivnih ugovora, a vezano za korekcije plaća i naknada u skladu sa porastom troškova života, odnosno indeksa potrošačkih cijena”, naveli su iz koordinacije sindikata.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Na kraju su poručili da u Tuzlanskom kantonu trenutno egzistira okvirno deset hiljada njihovih članova, odnosno budžetskih korisnika.

Klix.ba

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO