Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonDelegacija Vlade prisustvovala obilježavanju Dana odbrane Sapne

Delegacija Vlade prisustvovala obilježavanju Dana odbrane Sapne

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona prisustvovala je danas obilježavanju završnoj manifestaciji „Dani odbrane Sapne“. U okvirima ove manifestacije, koja traje od 5. maja, brojni zvaničnici, bivši komandanti i borci odali su počast poginulim suborcima i prisjetili se ratnih dešavanja na ovom području našeg kantona. Dani odbrane sapne dani su prisjećanja na herojske podvige mještana Sapne prije svih, koji su stali na bedem odbrane Bosne i Hercegovine i taj bedem održali kao nepremostivu prepreku znatno bolje naoružanom i znatno brojnijem agresoru.

Podsjećamo, neprijateljska ofanziva „Čekić i nakovanj“, koja je počela 06. maja 1995. godine, doživjela je svoj potpuni neuspjeh i krah, kada su jedinice Armije RBiH, na području Visoke glavice, porazile agresora. Također,  istog datuma ali 1992. godine, na početku ratnih dešavanja, slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, zaposjele položaje u Kraljevićima, Sapni i na Gaju. Tog 6. maja 1992. godine, srpske snage su, i pored ogromne nadmoći u tehnici i ljudstvu, doživjele poraz i primorane su na povlačenje. Time je Teritorijalna odbrana oslobodila Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.

Dani odbrane Sapne prilika su i da se prisjeti heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, Kapetana Senada ili nadaleko poznatog Crnog labuda, koji je poginuo prilikom zarobljavanja prvog tenka i samohotke za potrebe Armije RBiH.  

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem, danas su položile cvijeće i odale počast na spomen obilježju Heroju i poginulim pripadnicima Armije RBiH u Zaseoku kod Sapne, Centralnom spomen obilježju u MZ Zaseok, te Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije RBiH u Sapni.

U svom obraćanju prisutnima premijer Halilagić je akcentirao potrebu da mlade osobe, nove generacije dobro poznaju svoju historiju, kako bi spriječili da im se ona ciklično ponavlja.

„Nažalost mnoge generacije nisu poznavale bitne činjenice iz odbrambeno oslobodilačkog rata. Zbog toga smo prošle godine u udžbenike historije za IX razred osnovnih škola uveli ovu tematiku, i od prošle godine pa ubuduće niko nam neće braniti da izučavamo svoju historiju, da je dobro poznajemo, da ne dozvolimo da nam je falsifikuju i da se njome ponosimo, jer imamo čime. To je naša i dužnost i obaveza spram ljudi i žrtve koju su nam heroji poput Mehdina ostavili u amanet. Također, danas u ovom turbulentnom političkom vremenu moramo zauzeti stavove, povući crvene linije ispod kojih ne smijemo ići u smislu održavanja stabilnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine, te ne smijemo dozvoljavati da zbog sitnih ličnih interesa pojedinaca izdajemo državne interese. I danas državničkim potezima moramo se boriti za istu onu ideju za koju su naši heroji, kojih se danas i posebno ovih dana sjećamo, dali svoje živote. Zbog toga mi je posebno drago što današnjem obilježavanju prisustvuje veliki broj mladih. Od njih očekujemo da gaje patriotski duh i da, poznajući historijske činjenice, svojim riječima i djelima brane cjelovitu, suverenu i jedinstvenu, našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je premijer Halilagić i još jednom izrazio zahvalnost svim pripadnicima boračke populacije za njihov doprinos u očuvanju slobode u kojoj danas imamo priliku uživati.

U okviru današnjeg, centralnog događaja cijele manifestacije pročitan je referat o liku i djelu heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića Senada i historijski čas o ratnim dešavanjima na ovom području i značaju odbrane ovog područja za Tuzlansku regiju i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO