Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
spot_img

Dani odbrane u Sapni

Majski dani u Tuzlanskom kantonu obilježeni su godišnjicama i događajima iz obrambeno oslobodilačkog rata 1992-‘95. Danas je u Sapni upriličena centralna manifestacija obilježavaja Dani odbrane Sapne, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović, zajedno je sa ministricama za boračka pitanja Senadom Dizdarević, zdravstva Duškom Bećirović i prostornog uređenja i zaštite okolice Anelom Ajšić, te predsjedavajućim Skupštine TK Žarkom Vujovićem, prisustvovao ovom događaju.

Na spomen obilježju Heroju i poginulim pripadnicima Armije RBiH u Zaseoku kod Sapne, Centralnom spomen obilježju u MZ Zaseok, te Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije RBiH u Sapni je odata počast poginulim braniteljima, a u okviru svečane akademije evocirane su uspomene i sjećanja na ratna dešavanja na ovom području našeg kantona.

Dani odbrane Sapne dani su prisjećanja na herojske podvige mještana Sapne, koji su stali na bedem odbrane Bosne i Hercegovine i taj bedem održali kao nepremostivu prepreku znatno bolje naoružanom i znatno brojnijem agresoru. Podsjećamo, neprijateljska ofanziva „Čekić i nakovanj“, doživjela je svoj potpuni neuspjeh i krah, kada su jedinice Armije RBiH porazile agresora. Također,  1992. godine, na početku ratnih dešavanja, slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane RBiH su sa ovih prostora, u žestokom protiv udaru, otjerale su jake snage JNA, srpskih dobrovoljačkih jedinica i lokalnih srpskih formacija, koje su, potpomognute tenkovskim jedinicama, iz pravca Zvornika, zaposjele položaje dolinom rijeke Sapne i na Gaju. Nakon toga, 6. maja 1992. godine, agresor je, i pored ogromne nadmoći u tehnici i ljudstvu, doživio poraz i primoran je na povlačenje. Time je Teritorijalna odbrana oslobodila Sapnu, Gaj, Kraljeviće i druga privremeno okupirana naselja, te spriječila potpunu okupaciju slobodne sapanjske teritorije.

Dani odbrane Sapne prilika su i da se prisjeti heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, Kapetana Senada ili nadaleko poznatog Crnog labuda, koji je poginuo prilikom zarobljavanja prvog tenka i samohotke za potrebe Armije RBiH. 

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO