Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonČlanovi nove većine u Banovićima ne odustaju: Žele pečat i funkcije, a...

Članovi nove većine u Banovićima ne odustaju: Žele pečat i funkcije, a provest će i referendum

Članovi nove većine u Općinskom vijeću Banovići od jutros se nalaze ispred zgrade tamošnje općine u pokušaju da uđu u prostorije i zauzmu, kako tvrde, svoje rukovodeće funkcije. U tome ih sprečava načelnik Bego Gutić, navodeći da oni na to nemaju nikakvo zakonsko pravo.V

Već okvirno mjesec dana u Banovićima je uzavrela politička atmosfera, od trenutka kada je PDA sa 11 općinskih vijećnika uspjela pridobiti još dva iz SDA te jednog iz NiP-a te formirati novu većinu. Glavni cilj im je smjena rukovodstva Općinskog vijeća te načelnika Bege Gutića.

S tim u vezi su sazvali i vanrednu sjednicu, smijenili rukovodstvo vijeća, te donijelu odluku o opozivu načelnika. Međutim, te odluke nisu na snazi jer nisu ovjerene službenim pečatom, niti su objavljene u Službenom glasniku.

A kako bi došlo do pečata te, kako navode, zauzeli svoje funkcije u rukovodstvu vijeća, članovi nove većine jutros su stigli pred zgradu Općine Banovići, gdje ih je uz Gutića dočekala i grupa njegovih, odnosno SDA-ovih pristalica.

Na mjesto događaja su stigli i pripadnici Jedinice za javni red i mir Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kao i lokalna policija te je u jednom trenutku došlo do međusobnog sukoba sa pristalicama SDA kojima je, iako im je to dozvolio Gutić, zabranjen ulazak u zgradu Općine.

“Ovo što su danas učinili je nastavak pravnog nasilja fizičkim putem. Ovih ljudi ovdje, meni je žao, jer oni ne misle svojom glavom. Ovdje ima jedan čovjek koji ih navije i koji misli za njih. Ujutro im da zadatak i oni to ispunjavaju. Jutros su došli i oni će ovdje stajati dok im neko ne javi telefonom da se moraju pomjeriti”, kazao je Gutić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Gutić tvrdi i da je policija koja se nalazi ispred zgrade Općine Banovići izmanipulirana.

“Policija koja treba da štiti okupljene građane, očito je pod raznim političkim utjecajima, danas pokazala da su se otvoreno svrstali na stranu grupe nasilnika, koji nisu više vijećnici niti su pod nekim civiliziranim terminom. Oni su jedna rulja, jer su najavili da će nasilno ući. Ali, mi smo imali odgovor na takav potez. Ovo nije odbrana Bege Gutića ili Općine Banovići, već države”, kazao je Gutić.

Inače, na zahtjev nove većine koji je ranije upućen predsjedavajućem Općinskog vijeća sazvana je sjednica, koja je zakazana za 11. august ove godine.

Međutim, iz nove većine tvrde da je ona neregularna jer ju je, kako kažu, sazvao kolegij vijeća, a ne predsjedavajući. Zbog toga su, ističu, oni održali vanrednu sjednicu sa ispoštovanim svim procedurama.

Jedan od vijećnika iz PDA Sifet Ikanović, a koji je na spomenutoj sjednici imenovan za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, kaže da oni od svog cilja ne odustaju. Pred zgradom Općine ostaju, navodeći da će 5. augusta biti održan referendum.

“Mi naše dokumente ne možemo ovjeriti u Službenom glasniku jer nemamo pečata, niti nam je omogućen ulazak u prostorije Službe općinskog vijeća. Na nas se svaljuje da smo kriminalci i da nešto pokušavamo nasilno učiniti, što nije tačno. Mi tražimo asistenciju policije, da nam se omogući pristup zgradi te primopredaja funkcija”, kazao je Sifet Ikanović iz PDA.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Iako njihovi dokumenti još uvijek nisu ovjereni, Ikanović ističe da će referendum 5. augusta biti proveden, bez obzira na sve.

“Ovdje je cilj sprečavanje referenduma i spašavanje općinskog načelnika. Mi znamo sve naše korake, a ja ih sada neću reći. Oni će biti najavljeni sutra. Komisija za provođenje postupka opoziva je legalno izabrana. Mi ćemo doći u posjed pečata putem institucija. Ako nas policija udalji odavdje, mi nastavljamo pravnu borbu”, navodi Ikanović.

Gutić kaže da se opoziva ne boji, ali da on mora biti proveden u skladu sa zakonom.

“Sve dok se ne urazume, mi ćemo blokirati bilo kakvu odluku nove većine. Ono što su imali prije nekoliko dana nije sjednica Općinskog vijeća, već okrugli sto. Kada je riječ o referendumu kojeg najavljuju, oni ga mogu provesti, ali je on nezakonit. Ono što je Dodik radio sa 9. januarom, Kukić pokušava uraditi ovdje 5. augusta. Volio bih vidjeti kako će to sve provesti”, naglasio je Gutić.

Kada je riječ o referendumu, odluku o njegovom provođenju donosi Općinsko vijeće, a rezultate mora potvrditi Centralna izborna komisija BiH, koja također dostavlja i biračke spiskove.

(Klix)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO