Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonČetvrti dan traje potraga za zatrpanim rudarom kod Tuzle

Četvrti dan traje potraga za zatrpanim rudarom kod Tuzle

Rudarske čete za spašavanje još tragaju za rudarom koji je zatrpan prije tri dana pri obrušavanju zemlje, potvrdio je 6. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor tuzlanskog rudnika rudnika uglja “Kreka” Elnur Dizdarević.

U pogonu rudnika “Mramor” se 3. maja obrušilo novootkopano rudarsko okno, pri čemu je zatrpan rudar Asim Šehanović.

Uprava je tada saopštila da je aktivirana Služba za spasavanje, te da će pripadnici Čete za spasavanje raditi bez prekida do pronalaska rudara.

Iz sindikata rudnika je rečeno da se nesreća dogodila na dubini većoj od 170 metara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) je saopštilo da mjesto događaja osiguravaju federalni rudarski inspektor i policija, te da je o svemu upoznat dežurni tužilac.

Pogon “Mramor” je s eksploatacijom počeo 1958. godine i jedan je od nekoliko preostalih podzemnih kopova uglja u okviru “Kreke”, najstarijeg bosanskohercegovačkog rudnika, sa oko 2.000 zaposlenih.

Jedan je od sedam rudnika na teritoriji Federacije BiH, i godinama se suočava sa financijskim problemima.

Zbog neplaćenih poreza rudniku su u više navrata bili blokirani računi, a rudari su svoja prava tražili štrajkom.

Ukupna dugovanja rudnika u ovom entitetu po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura.

Tranzicija s uglja, čije rezerve u BiH iznose oko šest milijardi tona, na obnovljive izvore energije veliki je izazov za BiH i uslov koji treba ispuniti na putu prema Evropskoj uniji.

U novembru 2020. godine, u okviru Samita Berlinskog procesa, Bosna i Hercegovina je potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana.

Deklaracija, između ostalog, podrazumijeva poticanje takse na emisiju ugljen-dioksida, razvoj tržišnih modela za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, postepeno ukidanje subvencija za ugalj, ali i gašenje svih rudnika uglja i termoelektrana do 2050. godine.

RSE

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO