Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonBrojni izazovi u TK pred novu školsku godinu

Brojni izazovi u TK pred novu školsku godinu

S velikim oprezom u Tuzlanskom kantonu se ulazi u novu školsku godinu, nakon što je u jednoj školi na području ovog kantona učenik pucnjem iz pištolja teško ranio nastavnika.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o odobravanju 800 tisuća maraka da se u ovoj godini riješi fizička i tehnička zaštita u školama što garantira određenu sigurnost. No, ključno je pitanje, je li to adekvatna mjera za djecu koja su sklona nasilju?

Svi s velikom brigom i strepnjom dočekuju novu školsku godinu u Tuzlanskom kantonu, jer se ovdje još uvijek itekako govori o posljednjem slučaju kada je dječak s nepunih 14 godina naoružan ušao u školu, pucao i teško ozlijedio nastavnika engleskog jezika. U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona za BHRT kažu da je ovaj nemili događaj promijenio određene prioritete u cijelom obrazovnom sustavu.

NIKOLA ČIČA, direktor pedagoškog zavoda TK 

Mi smo pokušali kroz određene konkretne korake intenzivirati suradnju između roditelja i škole. Jednostavno, svi se moramo zapitati i malo više posvetiti svojoj djeci. Mislim da su djeca dosta prepuštena sebi, utjecaj je društvenih medija koji danas itekako oblikuje nas i našu djecu. Svi to moramo staviti pod nadzor

U Tuzlanskom kantonu sada će svaka osnovna i srednja škola imati fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sustave za metale. Međutim, jačanja ljudskih resursa u školama za sada nema. Neće biti zaposleni socijalni pedagozi koji su najpozvaniji i najstručniji da prepoznaju poremećaje ponašanja kod djece.

AHMED OMEROVIĆ, ministar nauke i obrazovanja TK

Od početka školske godine neće biti osoba u sistemu obrazovanja u vezi s tim, ali radimo i s drugim nivoima vlasti kako bismo osigurali da službe u školama budu jače. Mi smo i do sada imali neku vrstu zaštite, ali financirane od strane roditelja, ta fizička zaštita. Sada će to biti financirano od strane Kantona.

Ovakve sigurnosne mjere svakako su važne, ali nisu rješenje, smatraju stručnjaci čije je prisustvo među djecom u školama, posebice onom koja pokazuju ružno i nasilno ponašanje, itekako važno. Međutim, zapošljavanje socijalnih pedagoga je planirano nekada naknadno.

(BHRT)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO