Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonBolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Završeni radovi na implementaciji mjera energijske efikasnosti na Klinici za internu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, bili su povod za današnji prijem i primopredaju izvršenih radova i usluga. Nova termoizolacijska fasada na objektu i nova stolarija će, uz unaprijeđeni rasvjetni sistem u objektu, umnogome poboljšati uslove za boravak pacijenata, ali istovremeno i utjecati na ostvarivanje dodatnih ušteda prilikom zagrijavanja Klinike, te umanjiti emisiju CO2.

„Univerzitetski klinički centar u Tuzli nastavlja sa implementacijom naše vizije razvoja i misijom da uvođenjem inovacija i poboljšanjem uslova podižemo kvalitet usluge za svoje pacijente. Trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla paralelno, na više strana, odvijaju radne aktivnosti u svrhu unapređenja uslova rada zdravstvenog osoblja, ali i boravka pacijenata. Ovaj projekat koji obuhvata više mjera energijske efikasnosti, ukupne vrijednosti nešto manje od 2 miliona KM, finansiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Za nas je ovo od izuzetnog značaja, naročito ako znamo da se radi o objektu starom više od 40 godina, u kojem su smještene tri klinike“, kazao je danas v.d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

U okviru ovog projekta, na Klinici za interne bolesti izvršena je zamjena svih vanjskih prozora i vrata novom PVC stolarijom, sa poboljšanim karakteristikama koeficijenta prolaska toplote. Urađena je nova termo fasada, ukupne površine oko 9.700 m2, po ETICS sistemu sa slojem termoizolacije od 10 cm, te izvršen razvod nove gromobranske mreže.

Iako nije direktno učestvovala u finansiranju ovog projekta Vlada Tuzlanskog kantona je putem ministarstava zdravstva i prostornog uređenja i zaštite okolice pružila značajnu podršku u prikupljanju i sređivanju projektne dokumentacije za podnošenje aplikacije za odobrena sredstva.

Ministrica Ajšić je izrazila zahvalnost i Federalnom ministarstvu, ali i izvođačima radova koji su svoj dio posla odradili u rekordnom vremenu i na izuzetno visokom nivou kvaliteta. „Kantonalno ministarstvo je imalo izuzetnu saradnju sa Federalnim ministarstvom. U koordinaciji smo zajedničkim snagama, angažirajući sve potrebne kapacitete našeg Ministarstva pomoglo u pripremi dokumentacije i sređivanju aplikacije za ova sredstva. Ovaj projekat je u potpunom suglasju sa našim kantonalnim programima energijske efikasnosti, jer zaštita životne sredine, sa posebnim fokusom na smanjenje emisije CO2 je jedan od naših prioritetnih zadataka“, obrazložila je danas ulogu Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice ministrica Anela Ajšić.

„Želimo se zahvaliti UKC-u na kooperativnosti i suradnji koju smo imali. Ovo je jedan u nizu projekata koje Federalno ministarstvo provodi na planu energijske efikasnosti, tačnije ovaj projekat je jedan o najvećih pojedinačnih projekata koji je uvećan značajnim sredstvima Svjetske banke. Radi se grant sredstvima što pokazuje opredijeljenost Vlade FBiH da investira u kvalitet pružanja zdravstvene zaštite na području TK. Obnova je izvršena po svim europskim standardima u ovoj oblasti i želim se zahvaliti i organima nadzora i izvođenja radova na izuzetnom poslu i brzini realizacije ovog projekta“, riječi su savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja Gorana Lulića, koji je također istaknuo da će realizacija ovog projekta za direktnu posljedicu imati finansijske uštede oko 150.000 KM godišnje.

„Zadovoljstvo nam je biti dijelom realizacije ovih projekata koji, svaki od njih na svoj način vraćaju sjaj Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 18 mjeseci osigurala ukupno 20 miliona KM samo za finansiranje projekata na UKC Tuzla. Pokrenuli smo procedure izgradnje odjeljenja za dječiju i adoloscentru psihijatriju, adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i klinike za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata, te nabavku velikog broja medicinske opreme. Tome treba dodati i povećanja plaća i poboljšanje materijalnog statusa ljekara i drugog osoblja. Drago nam je da je takvu viziju razvoja prepoznalo i Federalno ministarstvo i odlučilo pomoći nam na putu da Univerzitetski klinički centar vratimo na mjesto koje mu po svemu i pripada, a to je mjesto lidera u pružanju medicinskih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. U tom smislu zadovoljstvo i kvalitetan boravak pacijenata u Kliničkom centru nam je veoma važan i značajno nam doprinosi na tom putu“, riječi su premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO