Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonBh. dijaspora u Njemačkoj traži zadržavanje Wizz Airovih linija na aerodromu u...

Bh. dijaspora u Njemačkoj traži zadržavanje Wizz Airovih linija na aerodromu u Tuzli

Vijest o drastičnom smanjenju broja linija sa Međunarodnog aerdoroma Tuzla te zatvaranje baze aviokompanije Wizz Air iznenadila je i bh. dijasporu u Njemačkoj koja je zapravo najviše koristila usluge ovakve vrste prijevoza.

Ukidanjem baze Wizz Aira u Tuzli, veliki dio bh. dijaspore ostaje uskraćen za čak devet značajnih linija za Međunarodni aerodrom Tuzla.

Zbog toga bh. uzdruženje Pangea iz Njemačke traži uključenje državnog ministra za komunikacije i prometa Edina Forte u iznalaženje rješenja kako bi se trenutne zračne linije zadržale.

“Izgradnjom infrastrukture na tuzanskom aeordromu i saradnjom sa niskotarifnom kompanijom Wizz Air u zadnjih deset godina sjevernoistočna Bosna je unaprijedila svoju povezanost za značajnim destinacijama u Evropi. Time je znatno olakšano putovanje bh. državljana koji žive u inozemstvu, a godišnje dolaze u Bosni i Hercegovinu”, navode iz udruženja.

S najavom ukidanja avio baze u Tuzli, ukidaju se devet od 13 Wizz Airovih linija za Tuzlu, među njima i za četiri glavna grada Berlin, Štokholm, Beč i Kopenhagen (Malmo). Pored ovih destinacija, neće biti ni linija za Eindhoven, Geteborg, Baden Baden, Friedrishafen, Nirnberg, Keln i Bilund.

“U svim ovim gradovima živi ogroman broj bh. iseljenika koji koriste postojeće zračne linije. Zabrinjavajuće je da niko od zaduženih čelnika nije reagovao i ponudio pomoć kako bi se pronašlo riješenje za ovaj problem. Javnosti je poznato da BiH ima veliku dijasporu sa ogromnim utjecajem na bh. ekonomiju, kako kroz doznake iz inozemstva, tako i kroz ulaganja i konzumiranje usluga i robe tokom boravka u domovini”, ističu predstavnici bh. dijaspore.

Zbog navedenog su od državnog ministra za komunikacije i prometa Edina Forte zatražili da stupi u razgovore sa predstavnicima kompanije Wizz Air te zajedno sa entitetskom minstricom prometa i komunikacije Adrijanom Katić, kantonalnim ministrom trgovine, turizma i saobraćaja Denisom Bećirovićem, upravom Međunarodnog aerodroma Tuzla i Direkcijom za civilno zrakoplovstvo pronađu rješenje kako bi se sačuvale postojeće linije i dalje unaprijedio promet sa aerodroma u Tuzli.

“Pored velikog značaja direktnih avio linija za bh. dijasporu, dobra uvezanost Bosne i Heregovine za međunarodnim avio hubovima je izuzetno značajna i za privrednike koji dolaze u BiH te strane turiste. Samo u prošloj godini 473.927 putnika je koristilo prijevoz preko Tuzlanskog aerodroma”, ističu iz udruženja Pangea.

Smatraju da je jačanje prometne povezanosti ključna za konkuretnost jedne države, zbog toga je pitanje zračnih linija sa bh. aeordroma od državnog značaja, a ne samo stvar kantona ili uprave aerodroma. Podsjećaju da je u prošlog godini ukupno 2.204.995 putnika prevezeno preko tri bh. aerodroma.

Podsjećamo. aviokompanija Wiiz Air prošle sedmice je donijela odluku na osnovu koje u septebru ove godine sa tuzlanskog aerodroma povlači svoja dva bazna aviona. Također, u istom mjesecu izvršit će ukidanje velikog broja linija.

Sve to će se negativno odraziti i na poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji na osnovu četiri Wizz Airove destinacije neće moći opstati.

Klix.ba

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO