Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonBesana noć iza stanovnika Sapne, kišne padavine pričinile ogromne štete (VIDEO)

Besana noć iza stanovnika Sapne, kišne padavine pričinile ogromne štete (VIDEO)

Za samo dva sata obilnih kišnih padavina u razdoblju od 18 do 20 sati, područje općine Sapna je u subotu uvečer pretrpilo ogromne materijalne štete. Jak i intenzivan pljusak prouzrokovao je bujične vode koje su nosile sve pred sobom. 

– Od jutros dobijamo informacije o razmjerama pričinjene štete. U prvi mah nisu bile ovakve prognoze, ali dobijamo informacije da su štete ogromne. Jedan dio općine nema vode, u pojedinim naseljima pokrenula su se klizišta, dok je u blokadi bio regionalni put Kalesija – Sapna, kao i alternativni put preko Međeđe. Za sanaciju posljedica nevremena bit će nam neophodna pomoć viših organa vlasti – kaže načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović. 

Vodena bujica je odnijela i u potpunosti uništila dva automobila, poplavljeno je na desetine duluma poljoprivrednog zemljišta, a i nekoliko stambenih objekata. 

Najteža situacija je u naseljima Nezuk, Međeđa, Žuje, Šarci…

– Ekipe su na terenu. Problem predstavljaju učestali pljuskovi. Nadamo se da će situacija ostati pod kontrolom – kažu u Općinskom štabu Civilne zaštite Sapna. 

U Sapni je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Poplave su pogodile i općinu Kalesija. Situacija na tom području je od jutros pod kontrolom.

Prethodne noći došlo je do plavljenja jednog poslovnog objekta u Memićima, te nekoliko stambenih objekata usljed čega je evakuisana jedna porodica. Najteža situacija bila je u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Gornje Petrovice, Tojšići, Hidani, Donji Rainci i Brda. 

Fena

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO