Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiSvijetU ovoj evropskoj zemlji temperatura je u maju 10 stepeni viša od...

U ovoj evropskoj zemlji temperatura je u maju 10 stepeni viša od normalne: Vlasti izdale upozorenje građanima

Finska bilježi neobično topao maj mjesec, a skala na termometru prešla je 25 stepeni Celzija, što je rekord za zemlju, rekla je nacionalna meteorološka služba za AFP u ponedeljak. Vlasti su stavile veliki dio Finske pod upozorenjem od danas, 28. maja do petka, 31. maja zbog visokih temperatura. Očekuje se da bude više od 27 stepeni.

Toplotni val

– Ovo je vjerovatno prvi put da smo izdali upozorenje o toplotnom valu u maju – rekla je Iris Viljama iz finskog meteorološkog instituta za AFP.

Ona je objasnila da su takva upozorenja do sada najranije bila izdata u junu.

– Finska klima je oduvijek poznavala meteorološke promjene, ali danas klimatske promjene pojačavaju ove vrste fenomena – kaže meteorolog Lena Lakso.

Ona je dodala da su temperature zabilježene do sada u ovom periodu za 10 stepeni više od prosječne temperature za maj mjesec.

– Sa upozorenjem o toplotnom valu želimo da pružimo preporuke ranjivim populacijama kao što su starije osobe, djeca ili ljudi koji su bolesni da se zaštite od vrućine – navodi se u saopštenju finskog instituta za zdravlje.

Hladnije vrijeme

Viljama je rekla da su u Finskoj navikli na hladnije vrijeme i da su građani već počeli da imaju zdravstvene probleme koji su direktno vezani za ovakve vremenske uvjete. U ponedjeljak je skala u termometru bila između 24 i 28 stepeni Celzija.

U gradu Salo, u jugozapadnoj Finskoj, termometri su u subotu pokazivali 28,8 stepeni, što je najviša temperatura do sada ove godine. Meteorolozi su napomenuli da će skala ostati na ovim brojkama do kraja mjeseca.

Radio Feral/Dnevni avaz

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO