Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiSvijetTropske vrućine u Evropi: Temperature čak i do 49 stepeni

Tropske vrućine u Evropi: Temperature čak i do 49 stepeni

Da se i Evropa i svijet suočavaju sa ekstremnim temperaturama, svjedoče i najave da će temperatura u pojedinim evropskim gradovima dostići nevjerovatnih 49 stepeni Celzijusa.

U šesnaest gradova širom Italije izdata su crvena upozorenja jer južna Evropa i dalje doživljava žestoke vrućine i suočava se sa mogućnošću rekordnih temperatura, piše Guardian, a prenosi Danas.me.

Rim, Firenza i Bologna su među područjima pogođenim toplotnim talasom, a prognostičari sugerišu da bi na Siciliji i Sardiniji temperature mogle da dostignu do 49 stepeni Celzijusa što bi bilo najtoplije ikada zabilježeno u Evropi.

Esktremne temperature bilježe se i u djelovima Francuske, Grčke, Španije. Meteorolozi širom Evrope upozoravaju na ekstremne temperature, dok ljekari gotovo svakodnevno upozoravaju građane da u kritičnim djelovima dana, od 11 do 18 sati bez prijeke potrebe ne izlaze vani. Također, u nekim djelovima Evrope je zbog ekstremnih temperatura preporučeno da se radi od kuće. Strahuje se i od pojave požara.

Kako pišu hrvatski Index i agencija Hina, američki meteorološki zavod je za više od 100 miliona građana izdao upozorenja o ekstremnim vrućinama, a osobito opasni uslovi predviđaju se u saveznim državama Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Texasu.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog visoke opasnosti po zdravlje pozivao građane na dodatan oprez. Sjutra se očekuju visoke temperature u splitskoj i riječkoj regiji za koje je na snazi narandžasto upozorenje koje predstavlja veliku opasnost.

oslobodjenje.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO