Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiSvijetStupa na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji donosi strožije standarde na...

Stupa na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji donosi strožije standarde na društvenim mrežama u EU

Evropski Zakon o digitalnim uslugama (DSA) stupio je na snagu. Riječ je o skupu propisa fokusiranih na zaštitu korisnika na mreži i sprječavanje širenja štetnog i nezakonitog sadržaja koji krši uslove korištenja usluge platforme.

Zakon će se u početku primjenjivati na najveće platforme, sa ciljem da zaštiti osnovna ljudska prava kao što su privatnost i sloboda govora, prenosi AP.

Do sada je obuhvaćeno osam platformi društvenih mreža: Facebook, TikTok, X (Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest i Snapchat, kao i pet online trgovina: Amazon, Booking, AliExpress i Zalando. Zakon se odnosi i na prodavaonice mobilnih aplikacija Google Play i App Store, Google pretragu, Google Maps, Microsoftov pretraživač Bing, kao i na Wikipediju.

Postoje i značajni propusti

Lista EU je zasnovana na podacima koje su dostavile platforme. One sa 45 miliona ili više korisnika – ili 10 posto stanovništva EU – suočavaju se sa najvišim nivoom regulative DSA.

Briselski insajderi su, međutim, ukazali na neke značajne propuste, kao što su eBay, Airbnb, Netflix, pa čak i PornHub. Lista nije konačna i moguće je da i druge platforme budu naknadno obuhvaćene.

Svaka kompanija koja pruža digitalne usluge Evropljanima na kraju će morati da se pridržava Zakona o digitalnim uslugama, međutim, za razliku od najvećih platformi trebaju imati manje obaveza.

Drastične kazne

Platforme su predstavile nove jednostavnije načine za prijavljivanje nelegalnog online sadržaja, koji će kompanije biti u obavezi da brzo i objektivno uklone.

TikTok je korisnicima dao dodatnu opciju za označavanje video zapisa, kao što su govor mržnje i uznemiravanje, ili prijevare, koje će pregledati dodatni tim stručnjaka, prema aplikaciji kineske matične kompanije ByteDance.

DSA također prilikom oglašavanja zabranjuje ciljanje ranjivih kategorija ljudi, uključujući djecu, na osnovu njihovih aktivnosti na mreži.

Za kršenje odredbi ovog zakona, tehnološke kompanije mogu da se suoče sa novčanim kaznama u vrijednosti šest posto prihoda, što bi moglo iznositi milijarde, ili čak zabranu poslovanja u Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.

AL JAZEERA I AGENCIJE

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO