Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiSvijetDobra vijest i za BiH: Njemačka ekonomija konačno raste

Dobra vijest i za BiH: Njemačka ekonomija konačno raste

Njemačka industrijska proizvodnja je porasla za 1 posto na mjesečnom nivou u januaru, pokazuju podaci Federalnog statističkog ureda Njemačke (DESTATIS). To je prvi rast u devet mjeseci i više od očekivanog rasta od 0,6 posto.

Ovo je dobra vijest i za BiH jer je Njemačka jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH, pa se kretanja u njenoj ekonomiji odražavaju i na bh. izvoz.

Oporavak dolazi nakon smanjenja industrijske proizvodnje u decembru 2023. za 2 posto. Također označava najbrži rast industrijske proizvodnje od februara 2023., najviše potaknut rastom u hemijskoj industriji (4,7 posto), prehrambenoj (5,9 posto) te održavanju i montaži strojeva (11.1 posto).

S druge strane, automobilska industrija je pala za 7,6 posto. Proizvodnja je porasla za intermedijarne proizvode (4,4 posto) i proizvode široke potrošnje (4 posto), dok je opala za kapitalna dobra (-2,1 posto) i energiju (-3,7 posto), prenio je Index.hr.

U cijeloj 2023. je industrijska proizvodnja smanjena za 1,5 posto. Svi podaci su prilagođeni za promjenu cijena.

U odnosu na januar prošle godine, industrijska proizvodnja u januaru ove godine je ipak manja za 5,5 posto, korigirano za razliku u cijenama te kalendarski i sezonski prilagođeno, a za 6,3 posto manja nego prosječna mjesečna industrijska proizvodnja 2021.

biznisinfo.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno