Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHSutra nastupa Nova 1446. hidžretska godina

Sutra nastupa Nova 1446. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca, sutra (6. jula), nastupa Nova hidžretska godina. Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1446. hidžretske godine je nedjelja 7. juli 2024. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s. iz Meke u Medinu.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed a.s. bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima – prijateljima napustiti svoj rodni grad Meku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Poslanik Muhammed a.s. je kazao: “Muhadžir (onaj koji čini Hidžru) svaki je onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio.”

Centralna manifestacija obilježavanja Nove hidžretske 1446. godine za područje Kalesije će se održati u džamiji džemata Šeher, u subotu, 6. jula 2024. godine, odnosno 30. zul-hidždžeta 1445. / 1. muharrema 1446. godine po Hidžri, između akšama i jacije.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

Popularno