Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHPreminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Preminuo bivši glavni državni tužilac Goran Salihović

Goran Salihović, bivši glavni državni tužilac, preminuo je sinoć, potvrdio je za Detektor njegov advokat Rifat Konjić i dodao da je o tome obavijestio sarajevski Kantonalni sud, u kojem se Salihoviću sudilo za zloupotrebu položaja, te se u narednom periodu očekuje odluka o obustavljanju postupka.

Prema advokatu Konjiću, tužilac Salihović je nakon teške bolesti preminuo 3. juna ove godine.

Salihović je rođen 1959. u Tuzli, a na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1986. godine, dok je pravosudni ispit položio u Beogradu. Prema dostupnoj biografiji, Salihović je bio predsjednik Kantonalnog i Općinskog suda za prekršaje u Tuzli, Općinskog suda za prekršaje Lukavac, kao i operativni analitičar u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Lukavac.

U decembru 2012. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je Salihovića na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a tu dužnost je preuzeo 1. februara 2013.

Na ovu dužnost Salihović je došao s mjesta predsjednika Općinskog suda u Sarajevu, koji je vodio prethodnih sedam godina. Rukovodeće funkcije u pravosudnim institucijama obavljao je 20 godina. Od septembra 2016. godine suspendovan s pozicije glavnog državnog tužioca.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno