Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiTuzlanski kantonPotvrđena optužnica protiv Elvisa Ćustendila

Potvrđena optužnica protiv Elvisa Ćustendila

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Elvisa Ćustendila (51) iz Tuzle, koji je u to vrijeme bio službenik Uprave policije MUP-a TK,  zbog postojanja osnovane sumnje da je 7. februara 2024. godine u večernjim satima na podmukao način počinio ubistvo pedesetdvogodišnje Amre Kahrimanović iz Tuzle.

Ćustendil je optužen da je pomenutog dana u alkoholiziranom stanju,  nakon što je suvlasnica ugostiteljskog  objekta  u Tržnom centru Sjenjak u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 sat došla  kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao, krenuo za oštećenom,  i u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije  MUP-a TK u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način  ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu,  ispalio  još 15 hitaca  u različite dijelove tijela  i usmrtio je.

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu provelo sa Federalnom upravom policije. Tokom istrage obavljeno je i 11 vještačenja. Između ostalih,  od vještaka neuropsihijatra i kliničkog psihologa, vještaka sudske medicine, DNK analiza, balistička i hemijska vještačenja,  vještačenje mobitela i digitalnih zapisa (snimaka), kao i druga stručna vještačenja koje je uradila Federalna uprava policije.

U svojstvu svjedoka je saslušan veći broj osoba,  a uz optužnicu je nadležnom sudu  priloženo oko 230 različitih  materijalnih dokaza.

Vještaci neuropsihijatar  i klinički psiholog su u nalazu i mišljenju utvrdili da kod optuženog nema privremene ili trajne duševne bolesti psihotičnog tipa, te da je njegova  sposobnost da shvati značaj i posljednicu krivičnog djela smanjena ali ne bitno i da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Postupajući tužilac je Kantonalnom sudu  Tuzla predložio da mu se nakon potvrđivanja optužnice produži mjera pritvora, koja može trajati najduže  tri (3) godine tokom krivičnog postupka,  jer se za krivično djelo iz optužnice može izreči kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajne kazne zatvora (45 godina).  U skorije vrijeme se očekuje ročište u sudu o prijedlogu za produženje pritvora, a prethodno rješenje o produženju pritvora traje do kraja juna 2024. godine.

U drugom predmetu postupajući tužilac provodi intenzivne provjere i istražne radnje sa istražiteljima Federalne uprave policije o eventualnim propustima i  postupanju odgovornih osoba u Upravi policije MUP-a TK, a koje se odnose na činjenicu da je Ćustendil  posjedovao službeno oružje MUP-a TK dok je bio na godišnjem odmoru i koje je koristio prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i neke druge okolnosti vezane za postupanju policijskih službenika MUP-a TK koji su prethodili ovom događaju. U ovom predmetu su provjere i dalje u toku i nije donesena tužilačka odluka o tome ima li ili nema elemenata krivične odgovornosti nekog policijskog službenika, saopšteno je iz Kantonalnog Tužilaštva TK.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno