Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMinistar Isak održao sastanak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova

Ministar Isak održao sastanak sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak održao je sastanak s kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i predstavnicima kantonalnih MUP-ova, na kojem su jednoglasno usvojeni brojni zaključci, saopćilo je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na sastanku je, između ostalog, navodi se u saopćenju, zaključeno da će biti upućen dopis Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se što prije izmijeni Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti. Kao razlog su navedene poteškoće s kojim se susreću policijski organi u Federaciji BiH tokom provedbe postupka javnih nabavki uniformi za policijske službenike.

Ovom prilikom, ministar Isak je prezentirao stanje u oblasti osnovne policijske obuke. S tim u vezi istaknut je zahtjev kantonalnih ministara unutrašnjih poslova da Vlada Federacije BiH razmotri aktivnosti s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta Policijske akademije FMUP-a, kao i novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim će se omogućiti uspostavljanje kvalitetnijeg sistema osnovne policijske obuke u FBiH.

– Jednoglasno je usvojen i zaključak da dužina trajanja osnovne policijske obuke ostane nepromijenjena sve dok traje potreba Federalne uprave policije i uprava policije kantonalnih MUP-ova za ubrzanim prijemom policijskih službenika. Razlog je veliki broj policijskih službenika koji odlaze u penziju, te je neophodno osigurati očuvanje stabilnog sigurnosnog sistema. Ministri su saglasni da se izmijeni Pravilnik o posebnim policijskim uniformama i dopunskim dijelovima policijskih uniformi u FMUP-u u dijelu u kojem će uniforme kadeta osnovne policijske obuke biti identične onim policijskih službenika u FBiH. S tim u vezi, kadeti bi za vrijeme trajanja osnovne policijske obuke nosili oznake i obilježja Federalnog MUP-a i Policijske akademije FMUP-a, a uniforme će nastaviti koristiti i nakon zaključivanja ugovora u upravama policije, ali s oznakama policijskih organa. Na ovaj način napravit će se uštede u budžetima ministarstava unutrašnjih poslova – istaknuto je u saopćenju FMUP-a.  

Navodi se da je zaključeno i da sva ministarstva unutrašnjih poslova bez odlaganja trebaju raspisati konkurse za prijem novih policijskih službenika, a kako bi se što prije riješio problem nedostatka kadra, kao i da se na Policijskoj akademiji FMUP-a intenziviraju specijalističke obuke policijskih službenika.

– Ministri unutrašnjih poslova u FBiH uputit će dopis Federalnom ministarstvu pravde da se u najkraćem roku pristupi procesu donošenja izmjena i dopuna Zakona o prekršajima FBiH, kao i donošenja Zakona o probacijskoj službi FBiH, a u skladu s prijedlozima koje je ranije dostavio MUP Kantona Sarajevo. Također, bit će upućen i dopis Federalnom ministarstvu zdravstva za dostavljanje mišljenja o Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na prijedlog MUP-a Tuzlanskog kantona, usvojen i zaključak da se kod Federalnog ministarstva pravde inicira rješavanje pitanja certificiranja policijskih službenika u vezi postupanja prema maloljetnicima. Federalni MUP obavezao se, na prijedlog MUP-ova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona, da će dostaviti odgovore na upite koji se odnose na Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH – navedeno je u sapćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Sastanku s ministrom Isakom i predstavnicima Federalnog MUP-a prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova KS Admir Katica, Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija, BPK Goražde Nusret Hubjer, Posavskog kantona Đuro Delić i TK Hajrudin Mehanović, kao i predstavnici MUP-ova ZHK Damir Čutura, Zeničko-dobojskog kantona Samra Čabaravdić, te HNK Jerko Livaja i Željko Jurić.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO