Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiBiHMinistar Delić i predsjednik Saveza općina i gradova o ulozi centara za...

Ministar Delić i predsjednik Saveza općina i gradova o ulozi centara za socijalni rad u lokalnim zajednicama

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predsjednikom Saveza općina i gradova Mladenom Mišurićem – Ramljakom. Na sastanku je razgovarano o ulozi i značaju centara za socijalni rad u lokalnim zajednicama, kao i o mogućnostima jačanja podrške i prepoznavanja centara kao značajnih institucija u borbi s problemima i izazovima s kojima se susreću lokalne zajednice, posebno u očuvanju društvenih vrijednosti i prevenciji negativnih oblika ponašanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

– U vremenu kada su negativni društveni trendovi u porastu, istaknuta je važnost rada centara za socijalni rad u suzbijanju nasilja, od porodičnog nasilja do nasilja među djecom.

Također, na sastanku je razgovarano o diskriminaciji između općina zbog njihove neravnomjerne razvijenosti. Naglašeno je da veliki broj općina u Federaciji BiH, zbog nedovoljno razvijenih budžeta, nije u mogućnosti podržavati i poticati natalitetne mjere i politike usmjerene prema porodici, što dovodi do diskriminacije građana tih općina u odnosu na razvijenije općine koje imaju mogućnost implementirati različite programe i mjere podrške djeci, porodicama i drugim osjetljivim kategorijama društva – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaju da je dogovoreno da će federalni ministar rada i socijalne politike biti pozvan na narednu sjednicu predsjedništva Saveza općina i gradova, a kako bi se nastavili razgovori o saradnji svih nivoa vlasti uključenih u finansiranje centara i službi za socijalni rad, saoćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO