Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaZa obdanište u Kalesiji 100.000 KM

Za obdanište u Kalesiji 100.000 KM

Kako bi svih 13 lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona imale javnu predškolsku ustanovu Vlada TK putem Ministarstva obrazovanja kontinuirano ulaže u izgradnju novih ali i rekonstrukciju i dogradnju postojećih obdaništa. Tim povodom danas se resorni ministar Ahmed Omerović sastao sa predstavnicima javnih predškolskih ustanova te potpisao odluke o raspodjeli sredstava sa potrošačke jedinice „Predškolski odgoj i obrazovanje“.

„Mada je osnivač predškolskih ustanova lokalna zajednica“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović, „mi smo svjesni značaja predškolskog odgoja i obrazovanja te smo shodno tome kreirali program podrške predškolskim ustanovama na području TK. U tom kontekstu 105.000 KM smo izdvojili kao podršku rekonstrukciji i izgradnji postojećih objekata a 100.000 KM je predviđeno za izgradnju novih objekata, novih ustanova koje trebaju biti osnovane u lokalnim zajednicama koje nemaju takve ustanove.“

Prema prethodno raspisanom javnom pozivu i dostavljenim projektnim prijedlozima danas je dodijeljeno 205.000 KM od čega je 100.000 KM izdvojeno za nastavak izgradnje javne predškolske ustanove u Kalesiji. Prema riječima sekretara Općine Kalesija Muje Tosunbegovića prva faza je završena u iznosu od 250.000 KM.

„Evo druga je tenderska procedura provedena i ovih dana izvođače uvodimo u posao među kojima je i ovih 100.000 KM od Ministarstva obrazovanja i nauke TK kao pomoć u drugoj fazi obdaništa u Kalesiji. Ostala nam je treća faza kada je u pitanju stolarija i  unutrašnje uređenje i izolacija a u četvrtoj fazi namještaj tako da se nadamo da ćemo iduće godine otvoriti obdanište i pustiti ga u promet u punom kapacitetu“, kazao je ovom prilikom Tosunbegović.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO