Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaVijećnička pitanja i inicijative

Vijećnička pitanja i inicijative

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na današnjoj 29.redovnoj sjednici usvojili inicijative Ferida Hodžića (PDA) da se dobrovoljnim davaocima krvi obezbijede besplatne parking karte, Muje Mujkića (NIP)da se na području mjesne zajednice Kalesija Gornja postavi saobraćajna signalizacija, na svim putevima koji su na području mjesne zajednice kao i po potrebi usporivači brzine. Također, usvojena je inicijativa Admira Karića (NIP) da se obezbijede sredstva za video nador na području općine Kalesija, Nermina Živčića (SDP)da JU Dom zdravlja Kalesija iznađe rješenje i omogući rad Područne ambulante Gojčin svakodnedno i to na način da svakim radnim danima bude prisutan jedan medicinski tehničar u Područnoj ambulanti,a ne samo u periodu prisustva dr.porodične medicine. Usvojeni sui  zaključci Kolegija Općinskog vijeća Zaključci da visoki predstavnik izvrši nabavku linearnog akcelatora za potrebe UKC-a i da se inicijativa dostavi Općinskim i Gradskim vijećima i Skupštini TK.

Nije usvojena inicijativa Kluba SDP-a da se omogući zajednički parking prostor uposlenicima ispred male škole, odnosno škole uzrasta do petog razreda JU Osnovna škola Kalesija.

VIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE

ADMIR KARIĆ (NIP): Da se prilikom izrade prvog Rebalansa Budžeta Općine Kalesija za 2024.godinu – planiraju sredstva za VIDEO NADZOR na području Općine Kalesija, ili pravu fazu istog

OBRAZLOŽENJE  

– Inicijativa o uvođenju video nadzora na području Općine Kalesija je bila delegirana kroz vijećničke inicijative u nekoliko navrata proteklih godina, ali i kroz javne rasprave na temu Budžeta protkelih godina. Osim općeg dojma da se svi slažu da je to i više nego potrebno – ništa se nije poduzelo kako bi se isto i sprovelo u  djelo.
Preciznije, sve se završilo na jalovim pokušajima da se ukaže da je i Kalesija jedna od općina/gradova u TK koja bi treba dobiti kamere MUP-a TK.
Jed(i)na kamera koju je MUP TK instalirao na području općine Kalesija nalazi se na istočnom ulazu/izlazu (iz pravca Zvornika)  Kalesije (MZ KalesijaCentar).

Usvajanjem ove incijative, MI, vijećnici i općinski načelnik – se obavezujemo da prilikom izrade prvog Rebalansa Budžeta u 2024.godini planiramo sredstva za ovu namjenu, ili barem da započnemo proces kojim ćemo „pokiriti“ video nadzorom Općinu Kalesija.
Za početak  – planirati sredstva za svu potrebnu dokumentaciju (U TOM PRAVCU – Općina sa nadležnim službama i prije Rebalansa može da prikupi sve potrebne informacije i započne proces prikupljanja dokumentacije sa svih potrebnih instanci).

Po ubacivanju stavke u Budžet, a po mogućnosti prije toga – formirati radnu grupu koja će biti zadužena za izradu strategije, odnosno plana postavljanja kamera, sa posebnim zadatkom da se obrati pažnja lokacije gdje bi se postavile kamere (ULAZI/ILAZI na teritoriju Općine Kalesija, poštujući zakonske regulative), ulaz/izlaz iz centra Kalesije – kao i još nekoliko mjesnih zajednica sa povećanom stopom kriminaliteta, saobraćajnih nezgoda i sl. djela.

Smatram da smo svi i više nego svjesni okolnosti i rzaloga zbog kojih se predlaže ova inicijativa, a nadam se i da će biti realizirana u što skorije vrijeme, te da bi za obrazloženje u pravcu sigurnosti građana (u vlastitim kućama, na putevima,  na pješačkim zonama…) – moglo pisati u nedogled.

Da se prilikom prvog rebalansa Budžeta Općine u 2024.godini – PLANIRAJU SREDSTVA ZA SANACIJU SPORTSKOG POLIGONA u kalesijskom naselju Lipovice, koji je od 2014.godine „na čekanju“, a jedan je od rijetkih kojeg i dalje konzumiraju mladi, kojih je, svjedočimo, sve manje.

OBRAZLOŽENJE  

—- Uz ovu inicijativu dostavljam skoro identičan tekst inicijative od prije 2,5 godine, preciznije od 23.09.2021.godine.
Nakon toga nije ništa urađeno, osim što je načelnik sa nekoliko svojih podobnih vijećnika, slučajno – kandidatima na Općim izborima 2022.godine; obišao Lipovice – slučano u vrijeme predizborne kampanje za Opće izbore; obećavši kako će, između ostalih obećanja, i to riješiti.
Tada (dakle, u jesen 2022.godine; prije 1 godinu 4 mjeseca) – dovučen je krupni kamen na lokalitet igrališta. Kamen još uvijek stoji na istom mjestu.
Ne znam da li se čeka Predizborna kampanja za Lokalne izbore ove godine, pa da se, otprilkike na drugu godišnjicu dovlačenja kamena, uradi nešto povodom toga.
Sportski poligon u naselju Lipovice je jedan od poznatijih u Kalesiji, a uvrijeme ratnih dešavanja bio je i strateški važan.
Nakon rata taj poligon je doživio odrežene promjene, a najstarjini Memorijalni turnir nakon agresije na BiH i našu Kalesiju se održavao upravo na ovoj lokaciji.
2014.godine, kada je veliki dio Općine Kalesija bio pod vodom ili ugrožen klizištima, stradao je i sportski poligon u Lipovicama.
Mjesštani, a posebno mladi, svoj teren nisu stavljali na listu prioriteta, jer su svjesni da su domovi najvažniji, a zatim putna infrastrktura sa kojom su i oni imali problema.
Ipak, prošlo je više od 10 godina – I NIŠTA SE NE DEŠAVA.
Svjedoci smo da su mnogi sportski tereni prazni, a jedan od zasigurno najaktivnijih je i dalje sportski poligon u Lipovicama, koji uprkos stanju gdje je doslovno 1/3 terena uništena i pomjerena iz gabarita, svakoga dana tokom proljeća i ljeta okupljao oko 15-20 mlaidh osoba iz ovog naselja, a nekada i veći broj kada dolaze mladi i iz drugih naselja.
Pozivam nadležne i odgovorne u Općini Kalesija da posjete ovu lokaciju, a još jednom APELUJEM na sve nas da u što skorije vrijeme planiramo sredstva za ovaj sportski poligon.

Da se ispita zakonitost i odgovrnost po „Rješenju o prestanku Ugovora o radu“ (16-39-1/24 od 10.01.2024 – izdato u Domu zdravlja Kalesija), odnosno da se pokrene istražni i sudski proces ukoliko je potpisnik pomenutog Rješenja oštetio Dom zdravlja Kalesija – s obzirom da je tim aktom „oslobodio“ obaveze prema Domu zdravlja doktora medicine koji je nešto prije toga završio specijalizaciju koja je finansirana iz Budžeta JZU Dom zdravlja Kalesija, te je isti imao obavezu prema Ustanovi nakon završetka specijalizacije.

Inicijativu upućujem Upravnom odboru Doma zdravlja Kalesija, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Kantonalnom tužilaštvu TK, SIPA(Državna agencija za istrage i zaštitu)

OBRAZLOŽENJE  

U prilogu inicijative dostavljam RJEŠENJE O PRESTANKU UGOVORA O RADU 
(16-39-1/24 od 10.01.2024 – izdato u Domu zdravlja Kalesija); kako je rečeno u tekstu inicijative.

Ovim „Rješenjem“ aktuelni v.d. direktor JZU Dom zdravlja Kalesija je „oslobodio“ obaveze doktora medicine, specijalista iz medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike.
Želim da posjetim  da svaki ljekar koji dobije specijalizaciju ispred Ustanove i istu plaća Ustanova – nakon završetka iste ima obavezu „odrađivanja“/rada u toj ustanovi u dužini trajanje specijalizacije, a za neke specijalizacije i duži period.

Ovim je Budžet JZU Dom zdravlja Kalesija oštećen, u materijalnom smislu –  za više od 100.000 KM (vjerujem da je cifrra i znatno veća), a uz to je šteta na način da Ustanova mora čekati još nekoliko godina kako bi iz svojih redova dobila novog specijalistu iz navedene oblasti.

Povodom ove vijećničke inicijative TRAŽIM od nadležnih da provedu istragu u skladu sa zakonom – što podrazumijeva da po saznanju istog ne preispituju svoje nadležnosti, nego da pored svojih nadležnosti imaju i nadležnost/obavezu da o tome izvjeste druge instance koje imaju direktnu nadležnost.

PITANJA: Koje su nadležnosti KANTONALNE UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE?
Da li su bili obavezni da postupe po PRIJAVI koja im je poslata (na e-mail 14.01.24; putem pošte – dan kasnije), potpisana i u kojoj se potpisnik ponudio na saradnju za više informacija; te da li je proslijeđivanje iste Prijave prema ‘Uredu za borbu protiv korupcije’, koji nema istražne i operativne nadležnosti, bježanje od odgovornosti u cilju nepostupanja po prijavi!?
* PRIJAVA, pismo uz PRIJAVU, te „odgovor“ KUIP-a u prilogu pitanja.
– Pitanje upućujem; Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, Skupštini TK (predsjedniku/rukovodstvu), Premijeru TK, Vladi TK  (resornom ministarstvu), Kantonalnom tužilaštvu TK, SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu).

OBRAZLOŽENJE

–  14.01.2024. sam poslao mail na KUIP TK, a isto pismo sam poslao preporulčenom poštom dan kasnije.
Očekivao sam da budem kontaktiran, jer sam u tekstu naveo da stojim na raspolaganju za dodatne informacije (sama aplikacija prijave ne ostavlja prostor za dobro obrazloženje prijave, te sam čak dodao dodatno prateće pismo uz prijavu).
Kako bi se bolje razumila problematika i cilj ovog vijećničkog pitanja – moram naglasiti da je tema KONKURS za prijem 13 uposlenika u JZU Dom zdravlja Kalesija.
Za iste sam raspolagao informacijama koje su Inspekciji mogle pomoći, a pored toga sam tražio da se ispita i zakonska regularnost samog teksta Konkursa.

KUIP TK je, UMJESTO POSTUPANJA IZ SVOJIH NADLEŽNOSTI, „vruć krompir“ prebacila do Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, koji, naglašavam, nemaju nikakve istražne ili operativne mogućnosti u vezi sa navedenom temom.

Ubjeđen sam da se radi o „intevenciji“ u kojoj je neko dao takav signal i smjernicu, vjerujući da će se tako završiti slučaj.
Ipak, neću se baviti spekulacijama – te zbog toga tražim da se gore naslovljeni izjasne koje su to nadležnosti KUIP TK, a oni sami možda da se podsjete za svoje nadležnosti i odgovornosti!
Također, ukoliko ima prostora za pokretanja postupkaodgovornosti za propuste – molim da mi se na taj dio izjasnite.
– 12.02.2024 – nakon što sam dobio informacije koje su potvrdile moje sumnje u tok „konkursne procedure“ u JZU Dom zdravlja Kalesija, pa čak i dodatne rabote; na isti ranije poslati mail sam se dovezao sa upitom – Da li se nešto poduzelo u vezi sa prijavom, te podsjetio u vezi čega šaljem upit.
16.02.2024 – putem Pošte sam zaprimio odgovor KUP TK, koji su poslali 13.02.2024 (dan nakon što sam podsjetio i tražio inforamcije).

U tom pismu, koje je uzrokovalo ovo vijećničko pitanje, iz KUIP TK vele :  (CITIRAM);
„Obavještavamo Vas da je shodno članu 65. stav 4. Zakona o upravnom postupku (Sl.novine Federacije BIH, br 2/98, 48/99 i 61/22), Vaš Podnesak u vezi sa nezakonitostima i nepravilnostima u radu JZU Dom zdravlja Kalesija je dostavljen na nadležno postupanje 30.01.2024.godine Uredu za borbu protiv koriupcije i upravljanje kvalitetom TK-a“ (ZAVRŠEN CITAT).
Nakon što sam pročitao pismo/odgovor – odmah sam poslao ponovo mail KUIP-u u kojem sam naveo da sam zabezeknut i šokiran njihovim postupkom, te da ću kao vijećnik u OV Kalesija na narednoj sjednici im dostaviti pitanje u kojem ću tražiti da se sami podsjete na svoje nadležnosti, te da ih drugi organi posjete o njihovim nadležnostima.
Moram napomenuti da sam 15.02.2024, nakon što sam dan ranije putem telefonskog poziva dobio poziv/molbu da dođem na informativni razgovor – boravio u ‘Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK’.
U prijatnoj atmosferi sam sa sekretarom razgovarao o ovoj temi, te smo se obojica čudili postupku KUIP TK. Sekretar Ureda je naglasio da Ured nema nikakve istražne i operativne mogućnosti, te da će takav odgovor dostaviti prema onima koji su „tražili“ da radi po navedenom predmetu.

— Još jednom APELUJEM prema gore naslovljenima da KUIP TK podsjete na njihove nadležnosti, obaveze i odgovornosti, kao i to da pokrenu predmet/istragu ukoliko KUIP TK nije postupio po svojoj obavezi nakon dostavljene Prijave.
POKAŽIMO DA POSTIJI PRAVNE DRŽAVE!
Kao vijećnik sam za to spreman. Poznavajući neke iz KUIP TK, ne isključujem mogućnost da i sam budem predmet njihovih budužih radnji, jer su neki od njih poznati da sami podnose „anonimne“ prijave kada lično žele da se obračunaju.
Ako je i to mjera da pokažemo da postoji DRŽAVA – stojim vam na raspolaganju.
Koje su konkretne mjere poduzete nakon nemilih događaja na području TK u protekloj godini dana, uključujući i događaje u Kalesiji– u pravcu povećanja sigurnosti i zaštite građana općine Kalesija, sa akcentom na sigurnost učenika u školama!?
– Pitanje upućujem; PU Kalesija, direktori i Školski odbori osnovnih (5) i srednje (1) škole u općini Kalesija, MUP TK

OBRAZLOŽENJE

–  Na sjednici OV Kalesija u oktobru 2023.godine sam tematizirao sigurnost građana Kalesije, sa akcentom na sigurnost djece u školama.
Citiram: Pitanje vremena kada ćemo imati Vanrednu sjednicu na temu sigurnosti u našim školama” – rekao sam u diskusiji na oktobarskoj sjednici, kada sam uputio i pitanje prema PUKalesija i školama da se održe sastanci na tu temu, odnosno da li postoji potreba da se održi; Vanredna sjednica, neki vid Kolegija,  ili posebna vrsta sastanka na tu temu.
Povratnu informaciju, kao i javnost Kalesije,  nisam dobio.

Podsjećam, početkom aktuelne školske godine – učenici (množina!) u MSŠ Kalesija su donosili pištolje u zgradu škole.
Još nekoliko događaja u prvom polugodištu aktuelne školske 2023/2024 godine se dogodilo, a vezane su za narušavanje javnog reda i mira, problema u školama, problema u saobraćaju i slično…
Ništa od toga, haman, nije dovoljno da se razmotri PITANJE SIGURNOSTI od strane nadležnih!?

Još jedan događaj, koji je aktuelan, odnosi se na  JAVNO IZREČENU/NAPISANU PRIJETNJU PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA  – DA BI SE U J.U. OŠ Kalesija MOGAO PONOVITI SLUČAJ BEOGRADA ILI LUKAVCA (op.a; u Beogradu je  ubijeno nekoliko učenika u školi; u Lukavcu je učenik upucao nastavnika).
Na ovaj problem su ukazali nastavnici ove škole, koji su na društvenim mrežama apelovali da neko reaguje.
Na ovaj događaj je „saopćenjem za javnost“ reagirao općinski načelnik, koji je „istakao zabrinutost“ i pozvao da se istraži slučaj.

Koliko je povodom istog slučaja urađeno?!
Da li je osoba koja je javno iznijela tu prijetnju saslušana, i kakva je procjena daljnje sigurnosti?!

Posebno, kako je prema mojim saznanjima – od strane iste osobe ranije narušavan integritet škole i njenih uposlenika, jer je ta osoba (roditelj učenika u školi) – doslovno skidao vrata sa kabineta/učionice, te ista nosio u kabinet direktora uz prijetnje da se izbrišu neke ispisane poruke na vratima; a zatim natjerao higijeničarku u školi da u njegovom prisustvu oriba/opere vrata, odnosno sporni dio ispisan na vratima.

Da isti slučaj nije bezazlen, govori činjenica da je nakon te prijetnje i reakcije nastavnika – čak u nižim razredim škole nastava se odvijala „uz dodatni oprez“!
Naime, učiteljice su govorile djeci da budu tiši u klupama, da bi se moglo čuti ukoliko se šta desi u zgradi ili ispred, da mogu izaći na vrijeme…

Ove informacije kod normalnog čovjeka izazivaju jezu i zabrinutost!

Prema informaciji od roditelja čija djeca pohađaju OŠ Kalesija – održano je nekoliko sastanaka, kako samih roditelja tako i roditelja sa menadžmentom OŠ Kalesija.
Bilo je prijedloga da se ovustavi i nastava, ili opravdanih poruka roditelja da neće slati svoju djecu u školu dok se ne dobiju odgovori na pitanja, ali i da se obezbijedi osiguranje u školi (na ulazu u objekat).
Direktor je obećao da će se ovaj problem riješiti, te da će odmah po usvajanju Budžeta TK osighurati isto.
U međuvremenu je usvojen  Budžet TK, a do formalnog dostavljanja/iščtitavanja ovog vijećničkog pitanja (u kasnim popodnevnim satima 29.02.2024) nije urađeno ništa povodom toga.
Kada se može očekivati osiguranje na ulazu u OŠ Kalesija?
Ukoliko Škola ne može da sprovede tu obavezu, zbog bilo kojih razloga, roditelji su spremni snositi trošak dok se isto ne riješi na politički način (kroz Budžet TK).

Ako pak smatrate da se problem preuveličava, kao što se mogu čuti određeni komentari, i to može da bude vaš odgovor. Po mogućnosti, napišite i potpišite se za tako nešto.

Iako je pitanje, i obrazloženje istog, tematizirao (samo) jedan dio problema sigurnosti, sa akcentom na Kalesiju grad, isti problemi muče (ili već sutra mogu da se dese) i u drugim školama.
Zbog toga je pitanje delegirano prema svim školama na području TK,te Vas molim da o istoj temi napravite radne sastanke, a o daljnem posttupanju po vašim zaključcima zadužite Općinsko vijeće Kalesija i načelnika Općine, kao i PU Kalesija.

Da li je Općina Kalesija  na čelu sa općinskim načelnikom osnovala ‘Fond pomoći manjim privrednim subjetima’ kao budžetsku stavku ili na neki drugi način? Ako jeste – koji su kriteriji pomaganja manjim privrednim subjektima i koliko ih konzumiralo to, ako postoji, pravo? Pitanje upućujem općinskom načelniku.

OBRAZLOŽENJE

Podsjećam da sam pokrenuo “serijal pitanja” prema općinskom načelniku sa njegovim predizbornim obećanjima, za koje građani očekuju da ih realizira.
Nakon upita za projekat kanalizacije (1), zatim u vezi sa nadvožnjakom, spomen pločom civilnim žrtvama rata i muzejom Ratne ambulante u Raincima (2),  obećanja “fabrika u svako selo” (3), te pitanja za korištenje usluga u Općini Kalesija, u šalter salI – zakazivanje termina online i puteme telefona (4), pitanuje u vezi kreiranja boljeg ambijenta za privredu (5), prioriteti prilikom zapošljavanja boraca i pripadnika njihovih porodica (6);  plaćanje ulične rasvjete iz Budžeta Općine  za sve mjesne zajednice u Kalesiji (7);  roštiljijada i narodno  druženja svake godine  pored Spreče (8);  autobuske kružne linije u općini Kalesija (9); kada će zaživjeti  (kalesijski/općinski) fond za “start-up” biznise za mlade (10) (usmeni odgovor na samoj sjednici u kojem se pripisuju zasluge za IMPACT projekte, koji djeluju u više od 50 lokalnih zajednica u BiH – govori da su se izgubila i mjerila za vlastita obećanja); sa koliko općina/gradova u okruženju je Kalesija napravila saradnju i ako je sa nekima – kakvu korist imaju građani Kalesije (11);  kada će biti otvoreno “pojazmište kamena” (kemenolom) za potrebe građana Kalesije (12); kada će građani istočnog dijela općine Kalesija dobiti poslovnicu Pošte u Memićima (13);
14. (ČETRNAESTO) PITANJE je također jedno od obećanja iz 2016.godine – FOND POMOĆI MANJIM PRIVREDNIM SUBJETIMA. Koliko građana Kalesije je konzumiralo tu mogućnost? ili pak  – ZAŠTO NIJE NIKO!?
FERID HODŽIĆ (PDA) – Da se dodijeli besplatna godišnja parking karta za dobrovołjne davaoce krvi.

OBRAZLOŽENJE

Krv je najdragocjeniji poklon koji možete darovati drugoj osobi.To je nezamjenjiv Lijek koji se ne może vještački proizvesti. Za to je svaka kap neprocjenjivo vrijedna,a jedini način da se osigura su dobrovoljni davaoci.U svim dijelovima svijeta,pa i u našoj zemlji, javljaju se problemi u obezbjeđenju dovoljnjih količina krvi, naročito u ljetnim mjesecima. Svakodnevno postoje sve veći zahtjevi za novim dozama ove dragocjene tekućine. Dobrovoljni davaoci krvi u nekim gradovima,imaju pravo na besplatnu godišnju kartu za javni gradski prevoz,oslobođeni su plaćanja participacije u zdravstvenim ustanovama itd. Oni su ambasadori humanosti bez kojih kompletan zdravstvenì sistem ne bi mogao funkcìonisati. Svoju humanost opravdali su nebrojeno puta, u toku pandemije,  za vrijeme ljeta i visokih temperatura, i drugim sličnim okolnostima. Ne misleći na sebe nego na druge uvijek su se odazivalii darivali krv, znajući da neko zavisi od njih. Motiv za darivanje krvi sigurno nikome nije ostvarivanje pogodnosti, ali, svakako, treba im pokazati zahvalnost barem simboličnim nagradama. Kako bi na simboličan način zahvalili humanim muškarcimai ženama, upućujem  vijećničku inicijativu za dodjelu besplatne godišnje parking karte,muškarcima koji su darovali krv 30 i više puta a ženama 20 i više puta. A oni koji su darovali krv 70 i više puta dodijeliti doživotnu besplatnu parking kartu. Inicijativu upućujem Općinskom Načelniku i JP„Vodovod i kanalizacija“ d.o.o.Kalesija, te tražim da se o istoj izjasne vijećnici OV Kalesija.

MUJO MUJKIĆ (NIP)Da se na području mjesne zajednice Kalesija Gornja postavi saobraćajna signalizacija, na svim putevima koji su na podurčju mjesne zajednice kao i po potrebi usporivači brzine.

Na osnovu zahtjeva i poziva gradana kao i prikupljanjem potpisa, podnosim ovu inicjativu zbog nesavjesnih vozača koji ugrožavaju sigurnost pješaka i drugih učesnika u saobraćaju, prekomjernog osovinskog opterećenja koji oštećuju putnu infrastrukturu.

PITANJA: Da li je općinski načelnik donio rješenje o prestanku radnog odnosa po sili zakona za Tosunbegović Muju, sekretara organa uprave, zbog ispunjavanja uslova za starosnu penziju u skladu sa Zakonom o PIO/MIO FBiH i Zakona o državnoj službi?

Obrazloženje

Raspolažem saznanjima da Tosunbegović Mujo, sekretar organa uprave Kalesija tokom februara 2024. godine navršava 40 godina plaćeno penzijskog staža i time stiče pravo na starosnu penziju, bez obzira na godine života. Relevantnim odredbama Zakona o PIO/MIO i Zakona o državnoj službi propisano je da osiguraniku prestaje radni odnos po sili zakona kada navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života. Imajući u vidu navedeno, smatram da je općinski načelnik već trebao donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa za imenovanog po sili zakona, posebno zbog činjenice da postoji mogućnost da imenovani nije iskoristio pravo na godišnji odmor iz ove godine, pa moguće čak dijelom i iz 2023. Godine. Pitanje upućujem općinskom načelniku i državnom službeniku nadležnom za personalne poslove i molim odgovor u pisanoj formi.

Kada će se donijeti tužilačka odluka Kantonalnog Tužilaštva u predmetu koji je pokrenut po prijavi od 10.06.2021 god., a takođe je po istoj prijavi Tužilastvo Bosne i Hercegovine je istu prijavu proslijedilo Kantonalnom Tužilaštvu 07.09.2021.

Obrazloženje:

Prijava se odnosi na zloupotrebe budžetskih sredstava, koje je utvrdila i revizija budžeta za 2019 god. Takode ističem da sam ja podnio prijavu sa još jednim licem, a protiv aktuelnog načelnika Seada Dzafića.

U jednom od odgovora Tužilastva TK odnosno Tužilastva BiH, se istice da su po članu 17. Zakona o krivicnom postupku Bosne i Hercegovine dužni poduzeti krivično gonjenje. Pitanje upućujem Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, Tužiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Kantonalnom Tužiteljstvu.  

EDIS MUJANOVIĆ (SAMOSTALNI VIJEĆNIK)Da Općinski načelnik angažuje nadležne službe i što hitnije pristupi rješavanju problema sa septičkom jamom na Lugu u MZ Zates koja od izgradnje 2014. godine pa sve do danas stvara nepodnošljive uslove za život mještanima Zatesa i naselja izgradenog nakon kliziišta 2014. godine koje je korisnik iste.

Obrazloženje

Kao neko ko je rodbinskii prijateljski vezan za Zates dolazim tu svakodnevno. lako u prolazu uvijek primjetim strašan smrad u ljetnim danima pored te septičke jame koji se širi do nasełja, a u poslednje vrijeme i u zimskom periodu je nepodnopšljivo, tako da samo možemo zamisliti kako će biti na ljeto koje dolazi. Mještani su se organizovali, potpisałi peticiju i nadam se da će se nešto riješiti prije nego budu morali poduzeti radikalne korake. Mještani Zatesa zaslužuju da im pomognemo.

Da Visoki predstavnik u BiH suspenduje Zakon o javnim nabavkama BiH i završi javnu nabavku lineamog akceleratora za UKC Tuzla i time olakša dosta tešku situaciju onkolośkih pacijenata i njihovih porodica.

Obrazloženje

Svi smo svjedoci agonije onkoloških pacijenata i njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona koja predugo traje i nema izlaza na vidiku pa Vas molim u ime svih tih da uvažite ovu inicijativu i pomognete.Ukoliko smatrate da neko favorizuje ponudača preuzmite na Vaš ured sredstva koja je obezbijedila Vlada Tuzlanskog Kantona i Vi provedite hitnu proceduru.

NERMIN ŽIVČIĆ (SDP)Da se omogući zajednički parking prostor uposlenicima ispred male škole, odnosno škole uzrasta do petog razreda JU Osnovna škola Kalesija.

Upoznati smo da oba parkinga pripadaju J.U.Mješovita srednja škola Kalesija, te su oba rađena od strane Federalnog ministrastva raseljenih lica. Prosvjetni radnici unutar Osnovne škole su nam uputili Molbu i Zahtjev,da im se omogući upotreba bar 5(pet)parking mjesta na taj prostor  koji se nalazi tačno ispod prozoranjihovih učionica. Po informacijama koje smo dobili njima je zabranjeno parkiranje na isti jer u obrazloženju stoji da ne pripada njima i da nemaju pravo na isti.

Da J.U.Dom zdravlja Kalesija iznađe rješenje i omogući rad Područne ambulante Gojčin svakodnedno i to na način da svakim radnim danima bude prisutan jedan medicinski tehničar u Područnoj ambulanti,a ne samo u periodu prisustva dr.porodične medicine.

Obzirom da u proteklom periodu (cca 4godine)područna ambulanta Gojčin radila je samo utorkom i četvrtkom uz prisustvo jednog medicinara i doktora porodične medìcine. Na zahtjev građana smo zamoljeni da omogućite svakodnevni rad medicinskog tehničara,a ne samo u gore spomenutom terminu. Ukazana je potreba stanovnika naseljenog mjesta Jelovo Brdo i Gojčin, čime bi smanjili gužve u Domu zdravlja Kalesija, smanjili troškove prevoze stanovnicima tog mjesta i pružili što bržu zdravstvenu zaštitu.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO