Večeras u Kalesiji 19. Festival Izvorne muzike Kalesija 2023

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija organizuje 19. Festival izvorne muzike u Kalesiji, koji će se održati večeras, u utorak, 28. novembra 2023. godine, sa početkom u 19:00 sati.

Festival izvorne muzike ima za cilj da očuva bosansko izvorno pjevanje uz šargiju i violinu sa Kalesijom kao središtem nastanka istog, a okuplja izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine, iz sredina u kojima se baštini ova vrsta muzike, kao i predstavnike svih naših naroda. Rezultat ovakvog dugogodišnjeg uvrštavanja ovog kulturnog blaga na BH listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, a konačani cilj je uvrštavanje na UNESCO-vu listu. 

Isti dan od 16:00 sati u BKC-u će biti okrugli stol na temu “Izvorna muzika-naša muzika, od Inicijative do upisa”. Naime JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija još 2017.godine, ozvaničila je Inicijativu da se izvorna muzika odnosno tradicionalno pjevanje uz Šargiju i violin uvrsti na UNESCO-ovu listu elemenata nematerijalne kulturne baštine. Uvrštavanjem na BH listu je korak do ostvarenja našeg konačnog cilja.

Na Festivalu će, kao što je to bio slučaj i do sada, nastupiti izvorne grupe iz cijele Bosne i Hercegovine: Braća Babajić, Tradicija Dokanj, Vesele Domaljevčanke, Kalesijski Dijamanti, Mirsada i jarani, Mustafa i jarani, Momci Ligaćani, Halid Begić, Derventski prijatelji, Razija Paščanović i Zejneba Ramić, KUD “Izvor” Usora (Glas Usore) kao i GKUD Halisije Kalesija.

Ovogodišnji Festival izvorne muzike u značajnoj mjeri podržalo je Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Kalesija na čelu sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem.

Generalni medijski pokrovitelj Festivala svih ovih godina je BH Radio 1, a partneri su i RTV TK, RTV Slon, NEON Televizija, Radio Feral, Radio Glas Drine, kao i mnogi drugi internet portali.

Pozivamo sve ljubitelje izvorne muzike kao i baštinike naše kulture i tradicije na 19. Festival izvorne muzike u Kalesiji, u utorak 28. novembra 19:00 sati.


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *