Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUz malo dobre volje, Kalesija može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja...

Uz malo dobre volje, Kalesija može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promovisanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekt uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednice Kalesija“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u Kalesiji. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Općina Kalesija učestvovanje u ovom projektu vidi kao odličnu priliku za zajednicu i unaprjeđenje postojećih pozitivnih odnosa, povjerenja i kohezije, kako unutar naše zajednice tako i šire. Iznimno nam je drago da će kroz ‘dijalog zajednice’ građani i građanke aktivno učestvovati u ovom projektu i identifikovati potrebe zajednice, kao i inicijative koje će doprinijeti jačanju povjerenja i kohezije. Nadamo se da će kroz partnerstvo i saradnju mnoge od tih ideja imati i svoju realizaciju u narednom periodu“, rekao je Sead Džafić, načelnik općine Kalesija.

„Dijalog zajednice Kalesija“ održat će se 27. februara 2023. godine, u sali Općinskog vijeća Općine Kalesija, s početkom u 12 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.office.com/e/MHz75NUapj).

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO