Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojeni Izvještaji o radu Doma zdravlja i BKC-a

Usvojeni Izvještaji o radu Doma zdravlja i BKC-a

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su usvojili Izvještaje o radu za 2022.godinu JZU Dom zdravlja Kalesija i BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija, dok nije usvojen izvještaj o radu Centra za socijalni rad Kalesija.

Zanimljivo je da su vijećnici prilikom rasprave najviše kritikovali Izvještaj o radu JZU “Dom zdravlja” Kalesija, koji nije usvojio niti Upravni odbor ove ustanove, ali su ipak prilikom izjanjavanja dali “zeleno svjetlo” za navedeni Izvještaj.

S druge strane vijećnici su pohvalili rad JU “Centar za socijalni rad” Kalesija koji je prvi u TK i treći u FBiH po uvođenju u pravo novih korisnika, ali su prilikom izjašnjavanja glasali protiv Izvještaja o radu ove ustanove.

Jedini Izvještaj koji je dobio jednoglasnu podršku vijećnika bio je Izvještaj o radu JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

RASPRAVA PO PREDLOŽENIM IZVJEŠTAJIMA

Mehmed Imamović (SBB) – Kada je u pitanju JZU Dom zdravlja Kalesija, u Memićima dvije sedmice nema doktora.

Admir Karić (NIP) – Na čelu JZU Dom zdravlja Kalesija od nove godine je Nermin Kuralić, koji je, čini mi se, krenuo drugim tempom u odnosu na raniji period. Izveštaj nije usvojen od Upravnog odbora, a ne bi trebao biti ni usvojen u Općinskom vijeću. Dom zdravlja je u prošloj godini poslovao u minusu sa 127 hiljada KM. Da li je tačno da će radnici ostati bez  regresa?   Kada je u pitanju rad BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija ova ustanova je u 2022.godini imala veliki broj aktivnosti, ali se ipak uklopila u planirani budžet. Izvještaj BKC-a je odličan. Klub NIP-a će podržati Izvještaje JU Centar za socijalni rad i BKC-a, dok Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Mujo Mujkić (NIP) – Doktor Kuralić je došao u najtežem period. Imamo finansijski gubitak, al i opterećenje sa novouposlenim radnicima. U Izvještaju smo vidjeli da je u Domu zdravlja bilo 158, a sada imamo 161 zaposlenu osobu. Namjenska sredstva su preusmjerena samovoljno od strane bivšeg direktora za druge namjene. Ne možemo dozvoliti samovolju bilo koga. Ovo što se do sada radilo vjerovatno će imati i drugi vid razmatranja, kroz prijavu da se ispita rad u proteklom period. Rukovodstvo Doma zdravlja se bavilo politikom, prijetnjama i ucjenama umjesto da se bave zdravstvenom zaštitom građana.  Narušeni su međuljudski odnosi u Domu zdravlja. Molim direkrora Doma zdravlja da smijeni glavnu sestru kako bi se uspostavio red u ovoj ustanovi. Dajem podršku sadašnjem rukovodstvu da se uspostavi red i da se pokuša drugačije raditi.

Nedžad Bukvar (SDP) – Izvještaj BKC-a je urađen veoma kvalitetno i to bi trebao biti model kako se rade izvještaji. Problem je Dom zdravlja Kalesija. Drago mi je da je dr. Nermin Kuralić stekao uslove da bude imenovan za direktora na mandatni period. Direktoru treba pomoći, jer ćemo u suprotnom imati još veće problem. Direktor se mora upustiti u rješenje problema. Ovdje treba ukloniti uzroke problema u Domu zdravlja. Nedopustivo je da odobrena namjenska sredstva od Općinskog vijeća neko preusmjeri u druge svrhe.

Nermin Živčić (SDP) – Hoću da vjerujem da će dr. Kuralić uspjeti da riješi problem u Domu zdravlja. Ambulanta u Gojčinu je u katastrofalnom stanju i zamolio bih direktora da riješi ove problem. U ovoj ambulanti ne radi internet tako da ljekari ne mogu poslati nalaze, a samo zid dijeli centralu bh-a telekoma i ambulantu. Također, nema printera da se isprinta nalaz.

Fetah Hujdur (PDA) – Uvjeren sam da je mali broj loših direktora, ali je loša politika. Nemojte da direktor bude sluga režima. Prijem radnika nam ne treba smetati u bilo kojoj instituciji. Vrlo je teško odrediti broj uposlenika.

Jasmin Smajić (samostalni vijećnik) – Direktor i jedna osoba sa SSS su uradili Izvještaj koji je za sve pohvale, dok s druge strane imamo potpuno drugačiji Izvještaj iz JZU Dom zdravlja Kalesija. Također, finansijski izvještaji BKC-a i Doma zdravlja su potpuno različiti. Iz Izvještaja Doma zdravlja ne vidimo ništa. Podržavam Izvještaje BKC-a i Centra za socijalni rad, ali ću podržati i Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Kalesija, jer se u prethodnoj godini smijenilo nekoliko direktora. Elektronske kartice se primjenjuju u Domu zdravlja, a za posebnu pohvalu je izmještanje laboratorije u nove prostorije.  

Nermin Kuralić (direktor JZU Dom zdravlja Kalesija) – Dužnost direktora sam preuzeo 4.1.2023.godine preuzeo dužnost Doma zdravlja. Nemam veze sa ljudima koji su uradili Izvještaj. Nije tačno da u Memićima dvije sedmice nije bilo doktora. Minus u Domu zdravlja ne govori puno. Nije napravljen brojem viška radnika. Rakošno se radilo, pare su se trošile nemilice. Od oktobra imamo imenovano 8 visokih sestara što je opterećenje za 800 KM mjesečno po jednoj sestri. Prvi koraci su bilida uradi što bolji ugovor prema Zavodu, na osnovu kojeg smo dobili Ugovor za dodatnih 100 hiljada. Ukupan ugovor sa Zavodom iznosi 6,9 miliona KM.  Broj radnika sada je 158, jedan radnik je otišao u penziju, a dva radnika su sporazumno napustila Dom zdravlja. Nije tačno da su namjenska sredstva preusmjerena. Glavna sestra je smijenjena sa te pozicije i imenovana je druga osoba. Obnova garaža se ne nalazi u kapitalnim ulaganjima plus dodatnih 40 hiljada KM. Donacija je bilo 8.600 KM. Sada smo pokriveni zdravstvenim informacionim sistemom. Također, pokrivena je i ambulanta u Gojčinu. Generalna ocjena je da se prethodni direktor nije ponašao domaćinski, na stumulacije utrošeno preko 20 hiljada maraka, u vrijeme kada je firma u minusu.

Muhamed Majdančić (direktor JU Centar za socijalni rad) – U 2022.godini smo imali skok u obimu posla. Sve poslove smo obavili na vrijeme i zakonski predviđenom roku. Naš centarje treći u FBiH a prvi u TK po uvođenju korisnika u pravo. Misija OSCE-a nas je prepoznala i zajedno radimo promotivnu kampanju. Opravdavamo naše postojanje i rad u lokalnoj zajednici.

Enes Idrizović (samostalni vijećnik) – Čestitao bih kolegi Kuraliću na imenovanju na “najvreliju stolicu” u TK. Ne sumnjam da će ovu JZU podići na zdrave noge. Mislim da je godinama po sistematizaciji Dom zdravlja deficitaran po pitanju medicinskog kadra. Naš mehanizam upravljanja u Domu zdravlja je Upravni odbor koji mi imenujemo. UO nam je dao preporuku da ne glasamo za takav Izvještaj. Članovi UO sigurno imaju konkretnije i sigurnije podatke na osnovu kojih nisu podržali Izvještaj o radu za prošlu godinu.

Nedžad Bukvar (SDP) – Nakon istupa direktora neke stvari su mi jasnije jer vidim odlučnost da se uhvati u koštac sa problemom. Ohrabruje informacija das u povećani prihodi na osnovu Ugovora sa zavodom zdravstvenog osiguranja TK.

Mujo Mujkić (NIP) – Zahvaljujem se dr. Kuraliću na iskrenom govoru o stanju u Domu zdravlja. Neke stvari nismo znali. Imat ćete našu podršku. Ne dozvolite sebi nikakve ucjene i trgovine.  

Hasan Ramić (SDA) – Polako se stvara slika da se pojedini uposlenici ponašaju kakva je ko politička partija. Direktora postavlja većina. Kada je u pitanju odnos prema pacjentu nikada nisam primjetio drugačiji odnos. Svi su bili maksimalno korektni.Ne bih volio satanizaciju određenih ljudi u Domu zdravlja.

Admir Karić (NIP) – Direktor kaže da su minusu 200 hiljada maraka. Rekao je da je bivši direktor bespotrebno primo dva radnika, na isteku mandata, da je dodjelio stimulacije radnicima… Glasat ću protiv Izvještaja JZU Dom zdravlja u 2022.godini. Zaposleni u Domu zdravlja neće dobiti regres jer je neko iz Doma zdravlja donirao novac odbojkaškom klubu. Ne možemo izjednačiti izvještaj iz prošle godine i sadašnji rad Nermina Kuralića.

Jasmin Smajić (samostalni vijećnik) – Direktor nam je iznio neke stvari koje nismo znali. Zamjerim direktoru što je dijelio stumulacije. Uradio je garaže, ali to će ostati tu nije ništa odnio kući. Izvještaj je rađen u vrijeme mandata dr. Nermina Kuralića.

Hasad Imamović (SBB) – Podrška dr. Nerminu Kuraliću i nadam se da će ovu ustanovu izvući na pozitivan nivo. Imamo 13 ljekara koji nemaju specijalizaciju. Sa ovakvim minusom nećemo moći poslati ljekare na specijalizaciju.

Izvještaj o radu JU Centra za socijali rad nije usvojen. ZA – 7, UZDRŽAN – 12, PROTIV – 1.

Usvojen je Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Kalesija – ZA – 14, UZDRŽANI – 4, PROTIV – 2

Izvještaj o radu JU BKC Alija Izetbegović – ZA – 21 – jednoglasno

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO