Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi...

Usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi

 Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi.

 Obzirom da je bilo potrebno uskladiti iznose taksi za poslove sklapanja braka odnosno razdvojiti postupak sklapanja braka u toku radnog vremena i poslije radnog vremena, u službenim prostorijama i van službenih prostorija, sačinjen je prijedlog Odluke oizmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi i isti se dostavlja Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

U Odluci o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi (“Sl.glasnik Općine Kalesija” br.2/16, 3/16 i 4/18) Tarifni broj 29 se mijenja i glasi:

31Za sklapanje braka i to:   a) U službenim prostorijama radnim danima u toku radnog vremena  30 KM      
b) U službenim prostorijama radnim danima poslije radnog vremena  100 KM    
c) U službenim prostorijama neradnim danom  150 KM  
d) Izvan službenih prostorija u toku radnog vremena  80 KM  
e) Izvan službenih prostorija poslije radnog vremena  150 KM  
f) Izvan službenih prostorija neradnim danom  200 KM  
g) sa stranim državljaninom ili sklapanje braka stranih državljana (bez obzira na vrijeme i mjesto sklapanja braka)      200 KM

Usvojen je amandman Kluba Naroda i pravde koji glasi:

U Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi – vrši se promjena u tableranom prikazu “31 – Za sklapanje braka i to”,  te se poslije stavke  “g)” dodaje “h)” i tekst – “korisnici pomoći Centra za socijalni rad (CZSR) KALESIJA sa potvrdom od strane navedene Ustanove (u službenim prostorijama i u toku radnog vremena) se oslobađaju plaćanja

OBRAZLOŽENJE

Prema “Porodičnom zakonu FBIH” –  Brak je zakonom uređena zajednica života žene i muškarca. Brak sklapaju saglasnom izjavom žena i muškarac pred matičarom.  Matičar je državni službenik…
(Navedene odredbe  su iz Člana 6. pomenutog Zakona).

U Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama radnije odluke – navedene su nove mogućnosti građanima Kalesije (i drugima koji žele sklopiti brak “pod krovom Općine Kalesija”) koje kao vijećnik i građanin pozdravljam. Isto je odavno trebalo prilagoditi aktuelnim društvenim tokovima, zbog čega su često građani općine Kalesija zakonski sklapali brak pred matičarima u durgim dijelovima BiH, prije svega u komšijskim općinama i gradovima.

Pripremljena odluka je za pozdraviti (i ona će vremenom biti sa nove izmjene/dopune),  a dobro bi bilo da na vrijeme prepoznamo priliku da omogućimo zakonsko sklapanje braka za one osobe koje, a vjerujte da ih ima, ne staju pred matičara (zakonsko sklapanje braka) zbog socijalnog statusa, odnosno zbog nedostatka novca.
Zbog toga imamo nekoliko sklopljenih brakova, tačnije i preciznije rečeno – zajednica koje nisu bračne zajednice u skladu sa zakonima Države u kojoj živimo. U slučaju razlaza partnera, često je jedna strana (obično ženska) u velikim problemima u ostvarivanju svojih kasnijih prava, jer brak nije zakonski sklopljen. Također, djeca rođena u takvim “zajednicama” imaju teže procedure ostvarivanja svojih prava.
Smatram da bi navedeni Amandman (OSLOBAĐANJE plaćanja za korisnike CZSR) bilo pozitivan pomak da se određene zajednice uvedu u zakonske procedure, te dobra opcija za one koji se eventualno ustručavaju sklopiti brak zbog nedostatka novca, ma koliko malo za nekoga zvučale tarife i takse.
—- CZSR Kalesija ima pravo da uskrati pravo oslobađanja plaćanja tarife ukoliko procjeni da osoba ima mogućnost plaćanja, odnosno da je korisnik “usluga” CZSR zbog drugih razloga a ne zbog nedostatka finansija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO