Srijeda, 8 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojena inicijativa vijećnika Admira Karića da se obilježe parking mjesta za osobe...

Usvojena inicijativa vijećnika Admira Karića da se obilježe parking mjesta za osobe sa invaliditetom

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na 26.redovnoj sjednici usvojili inicijativa vijećnika Admira Karića da se što prije kreiraju preduslovi i naprave/obilježe parking mjesta sa osobe sa invaliditetom. Osim obilježavanja “običnih” parking mjesta sa oznakom za invalide, u procentim predviđenim zakonom, u centru Kalesije u blizini Doma zdravlja i Općine napraviti dva parking mjesta za OSI koje  posjeduju PMV prilagođene svojim potrebama.

Vijećnička pitanja i inicijative

ADMIR KARIĆ (NIP):

Sa koliko općina/gradova je Općina Kalesija “pojačala i stvorila veze sa rukovodstvom općina u okruženju”, te ako jeste sa jednom ili više njih –  koji vidovi saradnje su ostvareni od kojih su građani Kalesije imali konkretnu korist ili će je imati u narednom periodu?!

OBRAZLOŽENJE

–  Podsjećam da sam pokrenuo “serijal pitanja” prema općinskom načelniku sa njegovim predizbornim obećanjima, za koje građani očekuju da ih realizira.Nakon upita za projekat kanalizacije (1), zatim u vezi sa nadvožnjakom, spomen pločom civilnim žrtvama rata i muzejom Ratne ambulante u Raincima (2),  obećanja “fabrika u svako selo” (3), te pitanja za korištenje usluga u Općini Kalesija, u šalter salI – zakaziovanje termina online i puteme telefona (4), pitanuje u vezi kreiranja boljeg ambijenta za privredu (5), prioriteti prilikom zapošljavanja boraca i pripadnika njihovih porodica (6);  plaćanje ulične rasvjete iz Budžeta Općine  za sve mjesne zajednice u Kalesiji (7);  roštiljijada i narodno  druženja svake godine  pored Spreče (8); autobuske kružne linije u općini Kalesija (9); kada će zaživjeti  (kalesijski/općinski) fond za “start-up” biznise za mlade (10) (usmeni odgovor na samoj sjednici u kojem se pripisuju zasluge za IMPACT projekte, koji djeluju u više od 50 lokalnih zajednica u BiH – govori da su se izgubila i mjerila za vlastita obećanja)JEDANAESTO (11.) pitanje je o najavljenoj saradnji sa općinama/gradovima u okruženju.

Osim “bratimljenja” u Turskoj koje je rezultiralo izletima uz različite “jelske i pijske ponude”, u eventualnom odgovoru možete pobrojati šta je korist za građane Kalesije i od toga, ali naglašavam da se pitanje odnosi na, kako ste i rekli u obećanju “saradnja sa općinama u okruženju”, pa u odgovoru možete i pojasniti krug vaših dometa kao načelnika (također, naglašavam da se ne radi o vašem ptivatnom biznis angažmanu, gdje ste pokazali da za vlastite interese nemate barijera).

– Da li je Općinska inspekcija u Kalesiji počela da djeluje po usvojenoj, važećoj i obavezujućoj “Odluci o komunalnom redu”?

OBRAZLOŽENJE

–  Na XXIV Redovnoj sjednici OV Kalesija (28.09.2023)  smo usvojili “Odluku o komuinalnom redu”, a ista je objavljena u SLužbenom glasniku Općine Kalesija 09.10.2023. – te na taj način postala pravosnažna, odnosno obavezujuća na postupanje u pogledu poštivanja iste.Odluka o komunalnom redu previđa i kazne (za pravna lica od 1.000 do 5.000 KM; odnosno 200 do 1.000 KM za fizička lica – domaćinstva).
Za pravna lica je, Odlukom, nabrojano 83 kaznene odredbe (Član 163), dok je za fizička lica/domaćinstva nabrojane 79 odredbi po kojima mogu biti sankcionisane novčanom kaznom (Član 164).

Smatram da su novčane kazne zadnja mjera postupanja, ali se pitanje može odnositi i na to – da li su izrečene već novčane kazne?!
Prije svega, pitanje prema Općinskoj inspekciji je u pravcu – DA LI SU POČELI POSTUPATI PO USVOJENOJ ODLUCI, TE DA LI OBILAZE TEREN I USMENO I(LI) PISANIM TRAGOM UPOZORAVAJU  PRAVNA I FIZIČKA LICA (DOMAĆINSTVA) O EVENTUALNIM PREKRŠAJIMA, A SVE U CILJU PRIDRŽAVANJA I POŠTIVANJE ODLUKE, SA KRAJNJOM NAMJEROM UVOĐENJA REDA I POŠTIVANJA CIVILIZACIJSKIH VRIJEDNOSTI.

VIJEĆNIČKA   INICIJATIVA

–  Da se što prije kreiraju preduslovi i naprave/obilježe parking mjesta sa osobe sa invaliditetom. Osim obilježavanja “običnih” parking mjesta sa oznakom za invalide, u procentim predviđenim zakonom, u centru Kalesije u blizini Doma zdravlja i Općine napraviti dva parking mjesta za OSI koje  posjeduju PMV prilagođene svojim potrebama.Inicijativa se upućuje nadležnoj općinskoj službi i JP Vodovod i kanalizacija na realizaciju.


OBRAZLOŽENJE  

–  Na prethodnoj 25.Redovnoj sjednci OV Kalesija smo, kao Općinsko vijeće, usvojilo “Akcioni plan za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u općini Kalesija”.

U velikom broju “arhitektonskih barijera” na području cijele Općine, ali i svih drugih nedostataka za osobe sa invaliditetom, ili bolje rečeno – ne ispunjavanje elementarnih potreba za osobe sa invaliditetom (ljudskih, a u velikom broju i zakonskih obaveza), u Akcionom planu je skeniran i evidentiran problem  (citat iz dokumenta): “ne postoje posebno označena parking mjesta za OSI (osobe sa invaliditetom) koji posjeduju PMV (putnička motorna vozila) prilagođena svojim potrebama”.

Osim evidentne potrebe da se naprave (iscrtaju u posebnim dimenzijama, prije svega zbog širine) parking mjesta za osobe koje posjeduju vozila prilagođena svojim potrebama, potrebno je na području cijelog centra Kalesije (obilježena parking mjesta) – izvršiti obilježavanje pakring mjesta za osobe sa invaliditetom, posebno u ulici prema Domu zdravlja, centralnoj ulici (Senada Mehdina Hodžića), kao i duž cijele ulice Žrtava genocida u Srebrenici (od Općinne prema dvorani); gdje se treba ispoštovati  barem zakonski zagarantovani minimum (u procentima je do 5% od ukupnog broja parking mjesta za namjene: rezervisano, invalidi…)

Samo ja jednom od nekolikoparkirališta u Kalesiji na dva mjesta sa tablom naznačena parking mjesta za invalide.

Osim u navedenim ulicama  i kod navedenih ustanova, voditi računa da parking mjesta za osobe sa invaliditetom budu u blizini Policijske stanice, Suda, BKC-a (…) kao i pored banaka.

Ovo bi bio prvi korak, odnosno realizacija jedne od brojnih mjera koje predviđa Akcioni plan.I na narednim sjednicama ću u formi inicijative predlagati mjere koje su u nadležnosti lokalnog nivoa, a pozivam da i u Budžetu planiramo novi budžetski kod za iste namjene, ili čak šireg spektra djelovanja kako bi preko istog imali preduslove da kao Općina (i naše ustanove i preduzeća, ali i udruženja) apliciramo na projekte viših nivoa i drugih fondova, jer smo usvajanjem Akcionon plana napravili prvi korak. Neka ne ostane samo na tome.

NEDŽAD BUKVAR (SDP) – Da li je završena projekta dokumentacija za regulisanje saobraćaja na raskrsnicama u Raincima Gornjim i Hidanima i da li su projekti upućeni višim nivoima vlasti?

MUJO MUJKIĆ (NIP) – Dokle se stiglo sa realizacijom spomen parka Plato Lisača 94?

NAČELNIK SEAD DŽAFIĆ – Tačno je da imamo zahtjev i da smo podržali prijedlog za izgradnje spomen parka Plato Lisača. Međutim, navedena lokacija se nalazi na privatnom zemljištu. Projekat kružnog toka Hidani je završen je i predat Federalnoj direkciji cesta. Također, urađeno je idejno rješenje za rješenje problema raskrsnice u Raincima Gornjim, ali nisam zadovoljan ovakvim rješenjem.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO