Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojena inicijativa da se aktiviraju dva telefonska broja za prijave neodgovornih građana...

Usvojena inicijativa da se aktiviraju dva telefonska broja za prijave neodgovornih građana koji bacaju smeće u rijeke

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na 23.redovnoj sjednici postavili nova vijećnička pitanja i inicijative.

Usvojena je inicijativa Admira Karića (NIP), da Općina Kalesija aktivira dva broja telefona, uz pristup VIBER i(li) WhatsApp aplikacijama, na koji građani mogu poslati prijave (Foto ili video, uz kratko tekstualno obrazloženje – ko/šta/gdje…)  iz nadležnosti Službe za inspekcijske poslove; prijave koje se odnose na komunalnu higijenu na području Općine Kalesija (divlje deponije, otpad na javnim površinama, neuređena mjesta za kontejnera, zarasle javne površine, neuređeni vodotoci…); kao i prijave korupcije (putem Obrasca).
Usvojene su inicijative Ferida Hodžića (PDA) da Dom zdravlja obezbijedi prostoriju za potrebe onkoloških i hematoloških pacijenata i da se formira odjeljenje petog razreda u Područnoj školi Hrasno Donje, u okviru OŠ Tojšići.

Također, usvojena je inicijativa Galiba Softića (samostalni vijećnik) da komisija za statutarna pitanja i propise pokrene postupak izmjena Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.

VIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE:

Admir Karić (NIP) –  Da Općina Kalesija aktivira dva broja telefona, uz pristup VIBER i(li) WhatsApp aplikacijama, na koji građani mogu poslati prijave (Foto ili video, uz kratko tekstualno obrazloženje – ko/šta/gdje…)  iz nadležnosti Službe za inspekcijske poslove; prijave koje se odnose na komunalnu higijenu na području Općine Kalesija (divlje deponije, otpad na javnim površinama, neuređena mjesta za kontejnera, zarasle javne površine, neuređeni vodotoci…); kao i prijave korupcije (putem Obrasca).
 Na web stranicu Općine Kalesija (www.kalesija.ba) postaviti ikonice/banere sa navedenim  info.

Za realizaciju inicijative zadužiti nadležnu službu, koja bi u koordinaciji sa načelnikom istu što prije sprovela u djelo.

OBRAZLOŽENJE  

Zbog sve većeg broja slučajeva  kršenja zakona i općinskih odluka o komunalnom redu, kao i zbog nesavjesnog odnosa pojedinih građana, ali i neodgovornog djelovanja javnih preduzeća zaduženih za red i uređenje javnih površina – realizacijom gore pomenute inicijative bi imali interakciju građana i Općine, te bi uključenost građana doprinijela većoj sigurnosti, ljepšem i zdravijem ambijentu za sve građane, kao i bržoj reakciji nadležnih.
Također, neodgovorni pojedinci bi zasigurno imali veći problem pri svojim rabotama jer bi svaki građanin bio potencijalni “inspektor/policajac”.
— Za način realizacije inicijative pogledati web stranicu Općine Ilidža, gdje  su na naslovnoj web stranici postavljene ikone/baneri;
1. – PRIJAVITE INSPEKCIJI; 2. – PRIJAVITE ZA KOMUNALNU HIGIJENU;
3. – PRIJAVITE KORUPCIJU.
(Klikom na ikonu/baner – otvara se sadržaj sa uputama i detaljnim informacijama).
O načinu sprovođenja u djelo ove inicijative konsultovati se sa administracijom Općine Ilidža (način kupovine i uvođenje broja u sistem, ko je zadužen za praćenje i odgovaranje na poruke, i ostale informacije do realizacije i izlaska odgovornih na lice mjesta, odnosno po predmetu prijave. Svakako i o načinu provjere potencijalne koruptivne radnje – ko provjerava, kako i prema kome reagira…).

VIJEĆNIČKU   INICIJATIVU

–  Da Ministarstvo poljoprivede, vodoprivede i šumarstva TK’ oslobodi plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za ona lica/privredne subjekte koji su pretrpjeli štete usljed plavljena (vodenih bujica) nakon kišnih padavina u periodu maj-juni 2023.godine na području Općine Kalesija kao i drugih općina/gradova koje su pretprjele slične štete.
Inicijativu upućujem  resornom kantonalnom ministarstvu, kao i nadležnoj općinskoj službi koja može, uz preporučene konsultacije sa općinama koje su imale slične probleme sa bujičnim poplavama, sličnu inicijaivu-zahtjev uputiti prema Ministarstvu.

OBRAZLOŽENJE  

– Usljed velikih kišnih padavina u proljeće 2023.godine, u mjesecima maj i juni, veliki broj poljoprivrednika je pretpio ogromne gubitke.
Osim poplav, posebno vodenih bujica,  koje su uništile usjeve, velikike količine kiše su uzrokovale nemogućnost ulaska mehanizacije u parcele zbog sjetve,  ali i zbog “skidanja” krmnih masa za spremanje sjenaže, suhe kabaste hrane kao i silaže.Općina bi trebala formisati Komisiju, o istoj obavijestiti javnost (poljoprivredne prizvođače), te izašli na poziv onih koji smatraju da su zbog gore navedenih razloga ostali bez rezultata svoga rada. Pošto je u mjesecu julu 2023.godine planiran Rebalans budžeta 2023.godine, iste izmjene planirati tim dokumentom.

VIJEĆNIČKU   INICIJATIVU

–  Da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK’  napravi izmjenu u Pravilniku koji predviđa da se na strnim žitima (pšenica, kukuruz, ječam…) traži “otkupni blok” (prilikom aplikacije na posticaje), te da se umjesto toga prilaže  Obrazac Š-03 i Obrazac Š-pom (obrasci za elementarne nepogode).

Inicijativu upućujem prema:
1. Ministarstvu poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva TK;
2. prema nadležnoj općinskoj službi (Služba za privredu i budžet), koja bi sa eventualnim dodatnim pijašnjeme uputila svoj dopis kao dopunsko tumačenje u skladu sa potrebama trerena.

OBRAZLOŽENJE  

– Velike kišne padavine tokom maja i juna 2023.godine uticale su na prinos i kvalitet žita.Određene površine su poptuno uništene, dok su na pojedinim mjestima usljed vremenskih neprilika (bujične poplave) napravljene štete koje će sigurno uticati i na kvantitet i kvalitet prinosa žita. Gore navedena inicijativa je bila “mjera” Vlade/resornog ministarstva koja se realizirala 2014.godine u TK nakon elementarnih nepogoda.
Inicijativa je direktan plod razgovora sa poljoprivrednicima, odnosno sa onima koji dugi niz godina na svojim i zakupljenim parcelama siju žito.

Realizacija inicijative će u mnogome pomoći poljoprivednike.

VIJEĆNIČKO PITANJE

– Zašto se u Kalesiji od 2016.godine, od perioda Predizborne kampanje, nije održala niti jedna “ROŠTILJIJADA”, kao obećanje načelnika za budući brend Kalesije?
Zašto ste, načelniče, i u ovom slučaju pogazili svoje riječi (citiram): “Ako u Zenici može biti Čimburijada  – zašto u Kalesiji ne može biti Roštiljijada? Ako u Grudama može biti Pasuljijada – zašto u Kalesiji ne može biti Roštiljijada? OBEĆAVAM DA ĆEMO SE OVDJE OKUPLJATI SVAKE GODINE, bez obzira da li bio načelnik ili ne bio. Ovo je moja obaveza prema načelniku dok sam živ.
Načelniče, živi ste, hvala Bogu. Nažalost po narod –  i načelnik ste već drugi mandat. Podsjećam vas na jedno u nizu vaših obećanja. Vaši saradnici, vijećnici i drugi koje ste pozicionirali proteklih 7 godina, nisu pokazali neko umjeće za ozbiljne projekte, pa možda bi ROŠTILJIJADA bila nešto gdje bi pokazali svoje umijeće…

OBRAZLOŽENJE

–  Podsjećam da sam pokrenuo “serijal pitanja” prema općinskom načelniku sa njegovim predizborni obećanjima, za koje građani očekuju da ih realizira. Nakon upita za projekat kanalizacije (1), zatim u vezi sa nadvožnjakom, spomen pločom civilnim žrtvama rata i muzejom Ratne ambulante u Raincima (2),  obećanja “fabrika u svako selo” (3), te pitanja za korištenje usluga u Općini Kalesija, u šalter salI – zakaziovanje termina online i puteme telefona (4), pitanuje u vezi kreiranja boljeg ambijenta za privredu (5), prioriteti prilikom zapošljavanja boraca i pripadnika njihovih porodica (6); ulična rasvjeta i plaćanje iz Budžeta Općine Kalesija;
OSMO pitanje je malo drugačijeg sadržaja, ali u vrijeme početka sezone godišnjih odmora – pitanje, odnosno odgovor koji bi itekako mogao intersovati građane Kalesije, a to je vid druženja kroz roštilj. Ove godine bi trebala biti 7. (sedma) “Roštiljada”, ali od  tog obećanja, kao i od većine ostalih, nema ništa.

“Neprijatelji ovog programa su neprijatelji građana Kalesije”
– rekao je  načelnik u video spotu od 13 min i 10 sec.
Kada ste, načelčniče, postali neprijatelj vlastitog programa
i neprijatelji građana Kalesije!?

Galib Softić (samostalni vijećnik) – Inicijativa: Da komisija za statutarna pitanja i propise pokrene postupak izmjena Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.

Mujo Mujkić (NIP) –  Želio bih se zahvaliti Službi cilne zaštite prilikom poplava na području općine Kalesija. Zamjerka općini Kalesija zbog sporosti pri nabavci kamena. Apelujem na građane da se što prije urede bankine i propusti koji su uništeni prilikom poplava.

Vijećničko pitanje: Ko obavlja poslove komunalnog redara u Općini Kalesija, i da li je ta osoba “motorizovana”, u smislu da je ista zadužena da obilazi područje općine Kalesija na mopedu (manjem motoru)? Gdje se nalazi moped u vlasništvu Općine Kalesija koji je prije nekoliko godina trebao, prisilom načelnika preko svojih saradnika, zadužiti tadašnji komunalni redar, uprkos njegovoj invalidnosti?

OBRAZLOŽENJE

–  Na početku prvog mandata načelnika Seada Džafića pokušalo se koješta, odnosno on je pokušao koješta. Ali je “naletio” na nešto za što je ranije čuo samo u teoriji. Naletio je na ZAKONE I PROPISE.
Misleći da može narediti bilo šta – komunalnom redaru, osobi sa invaliditetom, je pokušao narediti da obilazi teren sa mopedom. Na logičan odgovor da osoba sa invaliditetom ne smije voziti moped, pa čak i da se radi o neispravnom mopedu, jedan od uposlenika Općine, a vele da je to bio savjetnik načelnika – sjeda na taj moped kako bi pokazao da je isti ispravan. Da li je bio ispravan u trenutku sjedanja, ne zna se. Ali je poznato da je nekoliko sekundi nakon sjedanja na isti – moped razbijen i sa dijagnozom neispiravnog. Isti slučaj je zataškan.
Ipak – radi se o imovini Općine Kalesija, pa bi bilo dobro da znamo gdje je moped?
Da li je prodat, i da li je naplaćen na jednu ili dvije rate?
A kada smo već kod rata plaćanja – da li bi novi komunalni redar mogao obilaziti područje općine Kalesija i brinuti se o ekološkoj svijesti, omogućavati brojnim turistima koji posjećuju Kalesiju zahvaljujući TURISTIČKOJ ZAJEDNICI Kalesija, bezbijednost i svjež vazduh.
*** Nadam se da tadašnji komunalni redar zbog vijećničkog pitanja neće imati nove probleme (ako bude, onda će to biti novo pitanje ili pak inicijativa da se zaštite radnici Općine), jer on nije povod ovog pitanja. Povod pitanje je komunalni redar koji, otprilike kako je i došao do posla – tako isti i tretira, kao svoje vlasništvo, a ne obavezu da radi posao definisan  manje-više u samom nazivu radnog mjesta.

Mensur Hukić (samostalni vijećnik) – Pitanje: Da li je općinaKalesija uradila reviziju Odluke o dodjeli stanova za socijalno stanovanje? Dobio sam obećanje da će općina Kalesija uraditi reviziju i da će stanove dobiti osobe u stanju socijalne potrebe.   

Ferid Hodžić (PDA) – inicijative: Da Dom zdravlja obezbijedi prostoriju za potrebu onkoloških pacijenata. Potrebno im je obezbijediti posebnuprostoriju za pružanje zdravstvenih usluga.

Da se formira odjeljenje petog razreda u Područnoj školi Hrasno Donje, u okviru OŠ Tojšići.

Pitanje: Da li je općina Kalesija obezbijedila kamen ili drugi posipni materijal za bankine nakon obilnih padavina i poplava koje su zadesile općinu Kalesija?

Nedžad Bukvar (SDP) –  Da li je općina Kalesija završila aktivnosti na idejnim rješenjima za raskrsnice u Hidanima i Raincima Gornjim, na magistralnom putu? Da li se nešto planira uraditi kao što je urađeno kružni tok u Kalesiji Gornjoj, skretanje za Sapnu i Osmake.

Hasad Imamović (SBB) –  U kojoj fazi se nalazi otvaranje poslovnice BH Pošte u Vukovijima?  Da li je urađena karta sa turističkim potencijalima općine Kalesija?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno