Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojena inicijativa da KP "Komunalac" Kalesija odvoz smeća vrši četiri puta mjesečno

Usvojena inicijativa da KP “Komunalac” Kalesija odvoz smeća vrši četiri puta mjesečno

Na 18.redovnoj sjednici Općinskog vijeća postavljena su nova vijećnička pitanja i inicijative.  

Usvojene su inicijative Mirsada Omerovića da se izvrši obilježavanje usporivača brzine horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u naselju Olanovica. Da se izvrši postavljanje usporivača brzine u Sarajevskoj ulici u MZ Kalesija Centar.

Usvojena je inicijativa Edina Majdančića (SDA) da se obezbijedi lokacija za postavljanje kontejnera za elektroničku otpad.

Usvojena je inicijativa Armina Karića da KP „Komunalac“ DD Kalesija od 01.03.2023 godine vrši odvoz komunalnog otpada četiri puta mjesečno od korisnika kod kojih je do sada vršen odvoz tri puta mjesečno, te tri puta mjesečno od korisnika kod kojih je do sada vršen odvoz komunalnog otpada dva puta mjesečno.

Usvojena je i inicijativa Admira Karića (NiP) da se sve kladionice i ugostiteljski objekti koji toče alkohol udalje od školskih dvorišta na udaljenost propisanu zakonom.

VIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE

Armin Karić (samostalni vijećnik)Koliko je koštala izgradnja pješačke staze Rainci Gornji – Rainci Donji?

Inicijativa: Da KP „Komunalac“ DD Kalesija od 01.03.2023 godine vrši odvoz komunalnog otpada četiri puta mjesečno od korisnika kod kojih je do sada vršen odvoz tri puta mjesečno, te tri puta mjesečno od korisnika kod kojih je do sada vršen odvoz komunalnog otpada dva puta mjesečno.

Obrazloženje: KP „Komunalac“ dd Kalesija do sada je vršio odvoz otpada tri puta mjesečno za većinu korisnika njihovih usluga, s tim da su korisnici iz „visinskih“ zona ovu uslugu koristili dva puta mjesečno. Obzirom da je na jednoj od prethodnoj sjednica došlo do povećanja cijene odvoza komunalnog otpada, te da Općina Kalesija nastavlja da sufinansira deponovanje otpada na regionalnu deponiju Crni vrh, smatram da je moguće da se odvoz komunalnog otpada sada vrši četiri puta mjesečno za korisnike kod kojih je odvoz vršen tri puta mjesečno, te tri puta mjesečno za korisnike kod kojih je odvoz vršen dva puta mjesečno.

Mirsad Omerović (samostalni vijećnik) – Inicijativa: Da se izvrši obilježavanje usporivača brzine horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u naselju Olanovica. Da se izvrši postavljanje usporivača brzine u Sarajevskoj ulici u MZ Kalesija Centar.

Edin Majdančić (SDA) – Pitanje: Da li JZU Dom zdravlja Kalesija  planira ukidanje drugog tima u područnoj ambulanti Vukovije Donje?

Inicijativa: Da se izvrši nabavka kontejnera za elektronski otpad, koji bi obezbijedila firma koja se bavi ovom djelatnošću. Obaveza općine Kalesija bi bila da obezbijedi lokaciju na kojoj bi se postavili kontejneri za e-otpad.

Mujo Mujkić (NiP)–  Pitanje: Da li uposlenik JZU Dom zdravlja Kalesija Ibrahim Kurtić degradiran za jednu poziciju nakon što je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja ili je unaprijeđen u ovoj ustanovi?

Admir Karić (NiP)Da Općinska inspekcija u skladu sa svojim nadležnostima, a nakon svog postupka obavijesti više instance (Kantonalna i Federalna  inspekcija), djeluje u pravcu usvojene inicijative OV Kalesija iz aprila 2021.godine – da se sve kladionice i ugostiteljski objekti koji toče alkohol udalje od školskih dvorišta na udaljenost propisanu zakonom.

OBRAZLOŽENJE  

– U prilogu ove inicijative dostavljam tekst Inicijative i Obrazloženja usvojene inicijative od 29.04.2021.godine, povodom koje općinska inspekcija nije uradila ništa, odnosno, kako saznajem, proglasila sebe nenadležnom. Znam da nemaju direktnu nadležnost, ali imaju obavezu izaći na teren, upozoravati one koji ne poštuju zakone u državi,  konstatovati stanje, i poslati svoj zapisnik sa konstatovanim stanjem, smjernicama i preporukama – na djelovanje prema višim instancama.

Porezna uprava FBIH je objavila zvaničnu statistiku o naplatama javnih prihoda u 2022.godini. U ZVANIČNOM izvještaju Porezna uprava FBIH navodi da je u 2022.godini na području Federacije BIH djelovalo 2.011 kladionica, u kojima je ukupno uplaćeno  1,7 MILIJARDI KM (1.712.384.154). Čak 114 miliona KM više u odnosu na 2021.godinu, iako, svjedoci smo, sve je manje stanovnika zbog odlaska u zapadne države, a u praksi se NE primjenjuju zakoni i ostale regulative koje postoje na papiru (između ostalog – kao i usvojena Inicijativa u Kalesiji).
Najviše uplata je stiglo iz Tuzlanskog kantona, više od 314 miliona KM.
Svaki građanin, od novorođenčeta do osoba nastarije životne dobi, su u ovoj “formuli” u toku godine u kladionice ostavili više od 700 KM.
Kao izabrani vijećnici u predstavničkom organu – OPĆINSKO VIJEĆE KALESIJA, dužni smo ozbiljno pristupiti ovom problemu.
Kalesija je, siguran sam, dala veliki “doprinos” velikim “donacijama” za kladionice.
Lična pretpostavka je – barem dva izbosa Budžeta oćine Kalesija.

Možemo imati dva pristupa;
1. konstatovati stanje, i reći da je veliki broj naših sugrađana zatočenik ove pošasti
2. djelovati u pravu sprečavanja u skladu sa našim nadležostima, prije svega zakonskim, a onda i moralnoj obavezi.
Predlažem da se opredijelimo na ovo drugo – DA DJELUJEMO.
Usvajanjem ove inicijative obavežimo općinsku inspekciju i ostale nivoe na djelovanje, a u skorije vrijeme raditi i strateški na rješavanju problema ove pošasti društva, koju je skoro nemoguće u potpunosti otkloniti, ali barem u okvirima da zaštitimo naše mlade i druge osjetljive kategorije društva.

Na osnovu čega je vijećnik u OV Kalesija, u aktulenom sazivu, dobio  angažman u JZU Dom zdravlja Kalesija – “stručno osposobljavanje za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa, za stručno zvanje BAKALAURE/BACHELOR EKONOMIJE  I ciklus 240 bodova, na period od 12 mjeseci”?
Da li se radi o nekom programu (općine, vlade kantona, vlade federacije…), odredbonm nekev instance vlasti, internim dokumentom  ustanove ili, pak, o političkoj trgovini i uticaju, o privilegovanom odnosu prema vijećniku?
Zamolio bih gore naveden da odgovor na pitanje dostave u pisanoj i pismenoj formi, a prema potrebi i ukratko konkretno odgovoriti usmeno na samoj sjednici OV.

OBRAZLOŽENJE

–  U posjedu sam dokumenta/akta koji potpisuje v.d. direktor  JZU DOm zdravlja Kalesija na datum 14.09.2022., a akt je dostavljen općinskom načelniku pod naslovom “Saglanost”.
Dakle, pitanje nije da li neko od vijećnika radi posao obrazložen u pitanju, nego je to fakt kojim raspolažem, pitanje se odnosi na to – ko kome daje pomenutu Saglanost; direktor ustanove daje saglanost na zahtjev koji je tražio načelnik (u tom slučaju u Službi ustanove mora biti i pismeni zahtjev načelnika?),  ili se direktor ustanoveDom zdravlja obraća načelniku za traženje saglanosti (u tom slučaju postoji li odgovor načelnika)?Molim imenovane u vijećničkom pitanju da dostave svoj odgovor, jer svi nabrojani , formalno ili neformalno, imaju uticaja  u radu ustanove, odnosno prije svega odgovornosti za dešavanja  u radu JZU Dom zdravlja KALESIJA.

Da li vijećnici imaju veća prava u ostvarivanju privilegija u JAVNIM ustanovama/preduzećima čiji je osnivač Općina/OV Kalesija, kao što se može zaključiti iz pomenutog akta, ili svi građani ravnopravno polažu pravo u istima, te se eventualno radi o izolovanom slučaju u realizaciji pojedinaca a bez podrške sistema – čemu se iskreno nadam, ali ostaje da se vidi sa odgovorom koji ću (ili pak neću) dobiti.

Koliko fabrika) je otvoreno u Kalesiji od kraja 2016.godine do januara 2023.godine, i koliko je novozaposlenih (pitanje se ne odnosi na broj osoba na evidenciji Biroa) na području općine Kalesija u istom periodu za čije zapošljavanje (novo radno mjesto) se može pripisati zasluga rukovodstvu Općine Kalesija?
Pošto je obećano “fabrika u svako selo”, da li se radi o 22 ili 24, s obzirom da je tada bilo 22 Mjesne zajednice, a u međuvremenu su “otvorene” dvije nove, te se ne zna da li su i te MZ obuhvaćene tim obećanjem?!
Pitanje upućujem općinskom načelniku.

–  Podsjećam, kroz rubriku “vijećnička pitanja” sam pokrenuo serijal pitanja o načelnikovim predizbornim obećanjima. Na prethodne dvije sjednice su bila pitanja u vezi obećane KANALIZACIJE na području cijele općine, od Mahale do Tunela,  odnosno povratak Slovenaca u realizaciju projekta; a drugo pitanje je bilo u vezi sa oećanjima u Raincima Gornjim: nadvožnjak sa kružnim tokom, spomen ploca civilnim žrtvama rata i Muzej ratne ambulante.

Treće pitanje se odnosi na predizborno obećanje iz kampanje 2016.godine, kada je načelnik na skupu u Petrovicama 9.9.2016. kazao:
— “Više puta sam poslovno posjetio Krajinu. Vjerujte, u svakom selu postoji barem jedna fabrika koja zapošljava veliki broj mještana. Želim da to uradimo u Kalesiji. Svako naselje može imati svoju fabriku. Nijedna jabuka ili šljiva ne smije propasti. Zašto ne bi otvorili više fabrike za otkup ili preradu voća i povrća.
Za četiri godine mandata u Kalesiji želim otvoriti 2.000 – 3.000 novih radnih mjesta” 

Pomenuto obećanje, kao i druga obećanja su sadržana na famoznom Filmu, za koji je načelnik na istom skupu, kao i svakom drugom rekao:
— “Film koji ste pogledali sa programom koji želim realizovati kao načelnik može dobiti svaki građanin na CD-u. Kada budem načelnik, a ne bude se realizovalo ono o čemu govorim, nazovite me i pitajte zašto to ne radim”

Da li će, i kada, biti raspisan Javni poziv za neprofitne organizacije sa područja općine Kalesija za budžetsku 2023.godinu, i zašto (hoće li se) se ne vrati praksa da se isto radi u prvom kvartalu godine, period  februar – mart, odnosno najdalje u toku aprila
(budžetski kod; 614311 – Tekući transferi neprofitnim organizacijama = 50.000,oo KM)?
Pitanje za općinskog načelnika i Kabinet općinskog načelnika (sekretar uprave i šefovi službi).

OBRAZLOŽENJE

— Ovo pitanje je moglo da bude i inicijativa, a ima za vilj da se raspiše Javni poziv, koji su po pravilu prenosili i lokalni mediji,  kao što je to bila praksa dugi niz godina do prije dvije godine, tačnije
do 2020.godine, kada se isti raspisivao u prvom kvartalu godine.
2021.godine Javni poziv nije raspisivan.
2022.godine  Javni poziv je raspisan tek u oktobru, a niti jedan medij ga nije objavio.

Pitanje je problematizirano u nekoliko navrata tokom 2022.godine, obično prilikom razmatranja utroška Budžeta za određene periode, kada je konstatovan problem NEraspisivanja Javnog poziva.
Da li zbog kritika ili nekog drugog razloga, Javni poziv u 2022.godini je objavljen, ali tek u oktobru.
Treba naglasiti da je na isti apliciralo (ili barem da je u istom javnom pozivu sredstva dobilo) manji broj organizacija nego je to bilo prethodnih godina. Pošto je ova budžetska stavka uvećana za 10.000 KM u odnosu na period do 2020.godi sada iznosi 50.000 KM (budzet 2023.god) – sredstva bi se trebala raspodjeliti TRANSPARENTNIJE, i ponovo se vratiti praksi da to bude u prvom kvartalu godine, kako bi neprofitna udruženja i organizacije na vrijeme mogli aplicirati na sredstva i planirati svoje aktivnosti i troškove tokom godine.

Damir Džafić (Predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija):

Da menadžment KP „Komunalac“ DD Kalesija u saradnji sa dioničarima i Općinom Kalesija odnosno općinskim načelnikom pripremi plan nabavke kanti za smeće za sve korisnike koji su ranije potpisali ugovor za odvoz komunalnog otpada, a nisu dobili kantu od strane komunalnog preduzeća.

Inicijativu upućujem menadžmentu KP „Komunalac“ dd Kalesija.

Obrazloženje

Općina Kalesija i KP „Komunalac“ dd Kalesija su u prethodnim godinama nabavljali određene količine kanti za smeće, ali nažalost nisu nabavljene kante za sve korisnike usluga odvoza komunalnog otpada. Mnogi građani su vlastitim sredstvima kupili kantu za odvoz komunalnog otpada, ali nažalost mnogi i nisu bili u mogućnosti da to urade. Smatram da bi kupovinom dovoljnog broja kanti za sve korisnike koji do sada nisu dobili kantu riješili nezadovoljstvo tih korisnika, a radnicima Komunalnog preduzeća olakšali odvoz komunalnog otpada.

Da se u prvom narednom rebalansu budžeta općine Kalesija za 2023. godinu uvrste sredstva za početak izgradnje primarne vodovodne mreže u zaseoku Horozovina, Mjesna zajednica Hrasno Donje, te da općina ovaj projekat aplicira prema višim nivoima vlasti što hitnije.

Inicijativu upućujem općinskom načelniku i nadležnoj općinskoj službi.

Obrazloženje

Zaseok Horozovina je jedan od rijetkih dijelova naše općine koji nema izgrađenu primarnu vodovodnu mrežu. Općina Kalesija i općinski načelnik gosp. Sead Džafić su u proteklim godinama velika sredstva uložili na projekte vodosnabdijevanja naše općine, te su mnoge sredine koje nisu imale vodu, to dobile. Smatram da projekat vodosnabdijevanja Horozovine treba aplicirati prema Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, te planirati sredstva za izgradnju primarne vodovodne mreže u narednom rebalansu budžeta naše općine. Realizacijom ove inicijative riješili bi sigurno najveći problem mještana ovog zaseoka u Hrasnu Donjem.

Da općinski načelnik i nadležna općinska služba što hitnije krenu u proceduru raspisivanja javne nabavke za izgradnju autobuske stanice u Mjesnoj zajednici Memići.

Inicijativu upućujem općinskom načelniku i nadležnoj općinskoj službi.

Obrazloženje

Općinsko vijeće Kalesija je u Budžetu općine za 2023. godinu planiralo sredstva u visini od 35.000,00 KM za izgradnju autobuske stanice u Mjesnoj zajednici Memići. Obzirom da mještani Memića već dugi niz godina iznose ovaj problem kao jedan od krucijalnih, smatram da je konačno došlo vrijeme da pristupimo rješavanju tog problema. Nažalost, naša djeca koja pohađaju školu u Memićima ali i ostali mještani Memića koji koriste usluge autobusa su jako ugroženi, obzirom da je trenutna stanica na samoj raskrsnici. Molim općinskog načelnika i nadležnu općinsku službu da što hitnije krenu u proceduru raspisivanja javne nabavke za izgradnju autobuske stanice u Memićima te izgradnjom nove autobuske stanice, na novoj lokaciji, povećaju sigurnost, prije svih, djece koja pohađaju Osnovnu školu.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO