Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojena inicijativa da JP Ceste Federacije BiH sanira dijelove magistralnog puta M4...

Usvojena inicijativa da JP Ceste Federacije BiH sanira dijelove magistralnog puta M4 koji prolazi kroz općinu Kalesija

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na današnjoj 19.redovnoj sjednici usvojili inicijativu Kluba SDA da JP Ceste Federacije BiH sanira dijelove magistralnog puta M4 koji prolazi teritorijem općine Kalesija, a koji je u katastrofalnom stanju, te da napokon pristupe izgradnji pješačke staze pored istog. Također, usvojena je inicijtiva vijećnika Hasana Ramića da nadležni općinski organi na magistralnoj cesti M-18 (dionica Tuzla – Bijeljina) na lokalitetu Banj brdo postave tablu sa natpisom: “Općina Kalesija — Dobro došli” i drugim prigodnim sadržajem.

VIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE

HASAN RAMIĆ (SDA)Inicijativa Kluba SDA:  Da JP Ceste Federacije BiH sanira dijelove magistralnog puta M4 koji prolazi teritorijem općine Kalesija, a koji je u katastrofainom stanju, te da napokon pristupe izgradnji pješačke staze pored istog.

OBRAZLOŽENJE

Vođeni činjenicom da dio magistralnog puta M4, koji prolazi teritorijom općine Kalesija, svakim danom sve manje ima odlike magistralne ceste, zahvaljujući kako legalnim — odobrenim od strane JP Ceste Federacije BiH, tako i ilegalno izgrađenim izlazima sa iste, svakim danom sve više nalikuje servisnoj saobraćajnici, koja bi trebala biti pomoćna infrastruktura pravom magistralnom putu, Uzimajući u obzir i činjenicu da geografski položaj Kalesije, odnosno sama pozicija magistralnog puta M4, dodatno usložnjava i izuzetno visok stepen frekvencije kako teretnog, tako i putničkog saobraćaja. Znajući i za fakte da ovo preduzeće u postratnom periodu na području TK nije izgradilo ni kvadratni milimetar brzih cesta ili autoputeva, kao i za činjenicu spore izgradnje pješačkih staza pored puteva koji su pod ingerencijama istog:

Iznosimo krajnje ozbiljan apel za hitnu sanaciju ovog magistralnog pravca na području naše Općine, jer je u posljednjih nekoliko mjeseci postalo nemoguće sigurno upravljati motornim vozilima. Izbjegavajući udarne rupe na pomenutoj magistralnoj cesti, vozači su često u prilici da se nalaze u suprotnoj kolovoznoj traci. Osim toga, Vaš maćehinski odnos prema ovom dijelu Federacije BiH vidljiv je i kroz kontinuirano nerazurnijevanje naših vapaja za sigurnost naše djece, jer očito smatrate da našoj djeci i pješacima općenito nije potreban poseban prostor za sigurno kretanje, u smisiu pješačke staze. Stoga, osim kao Inicijativu, ovaj akt možete smatrati i našim posljednjim upozorenjem prije nego pristupimo drugim, zakonom dozvoljenim, mjerama. Trebali biste se zamisliti nad činjenicom šta bi se dogodilo i kakav kolaps bi izazvala samo petnaestominutna obustava saobraćaja, a kamoli u nekom dužem intervalu.

Hasan Ramić (SDA) – Inicijativa:  

Da nadležni općinski organi na magistralnoj cesti M-18 (dionica Tuzla – Bijeljina) na lokalitetu Banj brdo postave tablu sa natpisom: “Općina Kalesija — Dobro došli” i drugim prigodnim sadržajem.

Obrazloženje:

Uobičajeno je da općine i gradovi na važnijim putnim pravcima, obično na ulazu na područje tih općina, postavljaju table sa nazivom općine i drugim podacima kojima se učesnici u saobraćaju obavještavaju o ulasku na područje te općine. Magistralna cesta M-18 na lokalitetu Banj brdo (iznad Seljublja) ulazi na područje općine Kalesija i produžava dalje sjevemim dijelom općine Kalesija prema Požarnici, tako da upućujem inicijativu da se na navedenom lokalitetu, u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH, postavi tabla koja će učesnicima u saobraćaju i drugima pružiti podatke o našoj općini: naziv, grb, zastava, riječi dobrodošlice i dr. Smatram da će postavljanje ove table biti u funkciji afirmacije Općine Kalesija svih njenih potencijala

HASAD IMAMOVIĆ  – Inicijativa i pitanje: Da općina Kalesija obezbijedi sredstva za obavljanje praktične nastave. Ko su aktuelni članovi Upravnih i Nadzornih odbora javnih ustanova i preduzeća?

MUJO MUKIĆ (NIP) – Inicijativa: Da kalesijske javne ustanove i preduzeća omogući svim građanima obavljanje pripravničkog staža bez zasnivanja javnog odnosa.

Hasan Paščanović (SDA) – Inicijativa:

Da se u skladu sa zakonom o cestovnom prijevozu FBIH omomguei registrovanje prijevoza za vlastite potrebe.

OBRAZLOŽENJE

Zakonom o cestovnom prijevozu FBIH, prijevoz za vlastite potrebe mogu vršiti pravna ili fizička lica pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

Prijevoz za vlastite potrebe može se vršiti kao prijevoz tereta koji vrše pravna lica radi zadovoljenja svojih proizvodnih ili uslužnih potreba u okviru djelatnosti upisanih u sudski registar i kao prijevoz osoba koje su u radnom odnosu kod istog i drugih osoba u vezi sa obavijanjem poslova iz te djelatnosti. Fizičko lice može vrslti prijevoz osoba, tereta, ili osoba i tereta za vlastite potrebe motornim vozilom samo na osnovu rješenja za vršenje tog prijevoza koje izdaje nadležni organ prema odredbama Zakona o obrtu na čijem području fizičko lice ima prebivalište. Obzirom da veliki broj nasih gradana registruje vozila za vlastite potrebe na području entiteta RS-a: tačnije u općini Osmaci, tražim da nadležna općinska služba pripremi Pravilnik kojim će se omogućiti da naši gradani koji se bave obrtom, mogu i registrovati vozilo za vlastite potrebe i u našoj općini.

Inicijativa 2:

Da se na autobusnim stajalistima u Hidanima i Babajičima izgrade nadstresnice sa klupama.

OBRAZLOŽENJE

Na autobuskim stajalištima u Hidanima i Babajićima imamo situaciju gdje građani kada je kiša ili nevrijeme nemaju gdje da se sklone dok čekaju autobus. Iz tog razloga podnosim incijativu da popravimo ta mjesta, odnosno mjesta gdje građani najvise čekaju autobus. Infrastruktura ovog tipa na području Općine Kalesija je nedostatna, što građanima naročito u zimskim i kišnim uvjetima stvara velike poteškoče dok čekaju prevoz. Trebamo se truditi svi zajedno da u narednom periodu na svim autobusnim satajalištima na području naše općine damo doprinos u izgradnji i ostalih autobusnih stajališta a koje ce biti od izuzetne koristi građanima koji svakodnevno koriste usluge javnog prevoza.  Smatram da svaki dan trebamo poboljšavati ambijent življenja našim građanima, u Općini Kalesija, te se nadam se da će Općinski načelnik i Služba imati razumijevanja za ovaj prijedlog, odnosno inicijativu te kao vijećnik očekujem pozitivan ishod.

ADMIR KARIĆ (NIP): INICIJATIVa: Da se klimatiziraju prostorije “Centra za djecu i mlade” u Kalesiji, te da se uradi (sigurnosna)  ograda ispred ulaza u prostorije  koje se nalaze u sklopu Gradske dvorane.

OBRAZLOŽENJE

– Podsjećamo da je “Centar za djecu i mlade” Kalesija osnovan u suradnji sa Općinom Kalesija, međuanrdonom organizacijom Wordl Vision i Udruženjem mladih TRIK Kalesija. U  augustu 2021.godine uselili su u prostorije u sklopu Gradske dvorane, a prostor nudi određene sadržaje za mlade. Mladi u ovom udruženju “guraju” svoju drugu zimu bez grijanja, iako je prilikom svečanog otvaranja i useljenja u prostorije obećan nastavak uređenja prostorija u smislu kreiranja uslova za boravak, druženje i rad. Prilikom otvaranja je, direktno ispred predstavnika Općine, obećana i ograda ispred ulaznih vrata, s obzirom da se prostorije nalaze na spratu. S obzirom da se radi o prostorijama u sklupo kompleksa Dvorane, koje se mogu spojiti i na sistem grijanja/hlađenja Gradske dvorane, ali mogu djelovati i zasebno –  prijedlog kroz ovu inicijativu je da se urade KLIMA UREĐAJI – INVERTER KLIME, koje bi u zimskom periodu grijale a u toku ljetnih dana hladile prostorije koje su okrenute južno i u staklu, te u ljetnim danima nisu ugodne za boravak.

PITANJA:

–   Kada će građani Kalesije, posebno dijaspora, imati priliku da elektronski ili putem telefona zakažu termin u “šalter sali/centru za pružanje usluge građanima”, i u općinskim službama?!
Pitanje upućujem općinskom načelniku i općinskim službama.

OBRAZLOŽENJE

–  Podsjećam da sam pokrenuo “serijal pitanja” prema općinskom načelniku sa njegovim predizborni obećanjima, za koje građani očekuju da ih realizira. Nakon upita za projekat kanalizacije (1), zatim u vezi sa nadvožnjakom, spomen pločom civilnim žrtvama rata i muzejom Ratne ambulante u Raincima (2), te obećanja “fabrika u svako selo” (3), četvrto pitanje  je za korištenje usluga u Općini Kalesija, u šalter sali, u kojoj je od obećanja realizirano samo promjena naziva, iz “šalter” u “centar za pružanje usluge građanima”. Napravljen je i zaseban ulaz za “Centar”, koji pojedini građani tumače kao da je poruka da ne mogu niti ulaziti na ista vrata u zgradu Općine kao načelnik i ostali uposlenici. A u prilog takvom shvaćanju je svakako i činjenica da se doslovno sa ulice ulazi u zgradu, ili pak – iz zgrade Općine se izlazi direktno na ulicu. Molimo općinskog načelnika da građanima Kalesije prezentira urađeno u vezi obećanja iz, sada već daleke, 2016.godine – da će građani Kalesije elektronskim putem ili telefonom zakazivati svoj termin u Općini, kako bi se izbjegle gužve i poboljšao kvalitet usluge. Ovaj vid usluge je interesantan svima, a posebno dijaspori koja godišnji odmor u BiH često provede u “ganjanju papira”, odnosno čekanjem u redovima.
Općina Kalesija je ta koja može pomoći barem djelimično rješavanje ovog problema.

– Ko i na osnovu koje odluke/zaključka odobrava postavljanje kioska u centru Kalesije? “UKIOŠČAVANJE Kalesije”bi se moglo nazvati ovakav odnos, pa svakako treba znati da li se daje prednost određenim branšama, deficitarnim zanimanjima, ili se pak radi o “odakativnoj” metodi i privatnim relacijama?
Pitanje za općinskog načelnika i nadležnu službu.

OBRAZLOŽENJE

Kalesija je, opće je poznato, postala simbol neplanske gradnje. Nije to karakteristika samo za aktuelnu vlast sa aktuelnim načelnikom, ali je svakako praksa koju je isti trebao, jer je obećao, mijenjati.
Praksa postavljanja “privremenih objekata”, koji kroz kasniej godine dobiju druge karakteristike i dozvole, je od prvih posratnih dana.
Nekada se to moglo možda i razumiti, ali koji je razlog takvog djelovanja u protekle 2-3 godine? U protekle dvijetri godine je niklo barem 8 takvih objekata. Molimo općinskog načelnika i nadležnnu službu da odgovore na ovo pitanje, u smislu opravdanosti, odnosno na osnovu koje odluke/zaključka se dobije dozvola za postavljanje jednog takvog kioska?
Koje su to djelatnosti koje se “forsiraju”, da li su to deficitarna zanimanja ili se pak radi o “odokativnoj” procjeni, ili, još gore – privatnim dobrim relacijama sa načelnikom i drugim strukturama? Također, odgovor na ovo pitanje može pomoći i drugim građanima koji eventualno imaju neku biznis ideju kako da ravnomjerno učestvuju u UKIOSČAVANJU centra Kalesije…

Da li je v.d. direktor JZU Dom zdravlja Kalesija Asim Mehmedović u zadnjem danu ili pak zadnje sedmice mandata u radni odnos primio jednog ili više uposlenika?

U toku 2022.godine JZU Dom zdravlja Kalesija je poslovala u minusu (finansijskom gubitku). Niz poteza menadžmenta/direktora su doprinijeli tome da su tom prilikom zloupotrijebili poziciju i bez opravdane potrebe primali nove uposlenike i direktno napravili problem u finansijskom poslovanju. Podsjećamo, da je prema devetomjesečnom izvještaju, pored velikog minusa u poslovanju, prikazano 12 uposlenika više u odnosu na ranije dostavljeni plan rada ove ustanove.    

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO