Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaUsvojen Izvještaj o radu Sportskog saveza općine Kalesija za 2022. godinu

Usvojen Izvještaj o radu Sportskog saveza općine Kalesija za 2022. godinu

Sportske aktivnosti na području općine Kalesija, kao i do sada, u prošloj godini odvijale su se kroz plansku aktivnost Sportskog saveza i redovan kalendar takmičenja sportskih klubova koji se takmiče u svojim sportskim granama. Glavno obilježje kalesijskog sporta u minuloj godini bilo je u postignutim rezultatima koje su klubovi ostvarili u takmičenju. Prije svih značajan uspjeh u 2022 godini ostvarili su nogometni klubovi,i to  FK“SLOGA“Tojšići,plasman u Drugu federalnu ligu BiH grupa sjever,kao i NK“RAINCI“Rainci Gornji koji su izborili plasman u veći rang takmičenja odnosno u Prvu ligu NS TK-a,osvajači su trećeg mjesta u KUP takmičenju na nivou NS TK-a i plasirali se u završnicu KUP takmičenja Federacije BiH.. Karate klub ”Bosna-Kalesija” , KBS ”Golden Team” Kalesija ,Karate klub“Sigma“,KBV“PRISON-BREAK“su nastavili sa uspješnim nastupima u borilačkim sportovima.Košarkaški klub „BOSNA“Kalesija je u svom sastavu  uspio održati seniorsku ekipu u sistemu takmičenja i na radost svih nas (za razliku od pročle sezone)svoje utakmice su u uvoj sezoni igrali u dvorani u Kalesiji.

Sportski ciljevi zasnovani na programskoj orjentaciji Sportskog saveza, prijedlozima i smjernicama vijećnika proisteklim iz rasprave o izvještaju Sportskog saveza za prethodnu godinu, u prošloj godini bili su:

  • Uključivanje što više mladih u sport,
  • očuvanje postojećih sportskih klubova,
  • pomoć sportskim klubovima za njihovu održivost i postojanje,
  • organizovanje takmičenja, revija i rekreacija,
  • podržavanje svih memorijalnih turnira posvećenih sportistima, šehidima odbrambeno-oslobodilačkog rata.
  • organizcija sportskih susreta posvećenih značajnim datumima i događajima za općinu Kalesija,
  • sprovođenje razvoja školskog sporta po osnovnim školama na području općine Kalesija u okviru Malih olimpijskih igara,
  • organizacija izbora najboljih sportskih kolektiva i pojedinaca na području općine Kalesija,
  • preventivna zdravstvena zaštita sportista i članova sportskih ekipa.

Sve planirane aktivnosti su izvršene planiranom dinamikom  i u skladu sa Planom i programom.

Pomoć i podrška nosiocima sportskog razvoja:

Sportski savez općine Kalesija je u prošloj godini, između ostalog, imao je i zadatak za realizaciju transfera finansijskih sredstava od budžeta do svih korisnika tih sredstava po usvojenom planu finansiranja sporta i sufinansiranja sportskih klubova sa područja općine Kalesija .  Sredstva su dodijeljivana u skladu sa usvojenim kriterijima o raspodjeli sredstava za 2022. godinu i sva su potrošena za potrebe sportskog takmičenja. Ista su trošena po prioritetu potreba njihovih korisnika.

Osnovni ljekarski pregled obavilo je oko 900 sportista iz 19 klubova u dvije polusezone. Svi sportisti su iz klubova sa područja općine Kalesija.

Ostvarena je pomoć u organizaciji svih memorijalnih turnira u prošloj godini koji su realizovani kao i manifestacije koje su od značaja za općinu Kalesija.

Podržana je organizacija kao i realizacija novih  takmičenja na području općine Kalesija.

Organizacija planskih sportskih aktivnosti:

Planske sportske aktivnosti su se održavale svojom predviđenom dinamikom  u svim granama sporta,kako u trenažnim procesima tako i u takmičenjima na svim nivoima i u svim disciplinama.Klubovi su sve svoje aktivnosti sprovodili u skladu sa preporukama i uputama nadležnih organa kao i nadležnih saveza koji rukovode takmičenjima.Svi klubovi su na vrijeme započeli svoja takmičenja koja su i sa uspjehom okončana.

Radničke sporstske igre u Kalesiji održane su u 2022 godini u jednoj sportskoj grani i to u futsal igri (malom nogometu).Ove godine  RSI su nakon sprovedenog javnog poziva kao i održanog sastanka sa predstavnicima ekipa i Organizacionog odbora donesena je odluka da se iste igraju u novoizgrašenom SRC“BOSNA“ i  počele su 26.10.2022 godine. Učesnici radničkih sportskih igara u malom nogometu su kalesijske firme iz realnog sektora i preduzeća i ustanove iz društvenog sektora.U sporstkoj grani Futsal igre (mali nogomet) za takmičenje se prijavilo 12(dvanaest)ekipa,i to:Organ Uprave Kalesija,Mujka-Taxi,Unis –tok,Junuzović kopex,Lafat,Picerija EST,Dom zdravlja Kalesija,Medžlis Kalesija,UR Lipa,PU Kalesija,NEON-solucije,CPA Tojšići.RSI su završene 10.11.2022 godine.Pobjednik RSI za 2022 godinu je ekipa UNIS-TOK Kalesija.Cjelokupno sprovođenje RSI u malom fudbalu za 2022 godinu odvijalo se u SRC BOSNA i u potpunosti su zadovoljni svi učesnici sa uslovima koji su im obezbijeđeni,od samog terena za igru kao i pratećih objekata, što je za svaku pohvalu.

Kao i svake godine i minule je održan izbor najboljih sportista i sportskih kolektiva sa područja Općine Kalesija. U ovoj sportskoj manifestaciji za najbolje je konkurisalo preko 900 sportista, pojedinca i 19 sportskih klubova. Ocjenjivački žiri je odabrao 18 pojedinaca i 6 sportskih kolektiva kojima su dodijeljena priznanja za njihov  doprinos u ostvarenju sportskih rezultata.Najbolji sportista u svim kategorijama i disciplinama za 2022 godinu je Sanela Mujkanović(Karate klub“Bosna“Kalesija).

U izvještajnom periodu nije bilo prestanka rada sportskih klubova, svi su uključeni u sistem takmičenja svojih saveza u kojima se takmiče sa više ili manje uspijeha.Klubovi sa područja općine Kalesija trenutno sasvim dobro stoje sa omladinskim i dječijim kategorijama, kako u pojedinačnim tako i u kolektivnom sportovima. Po podatcima koji se vode za djecu u kalesijskom sportu do uzrasne osamnaeste godine života trenutno se aktivno bavi oko 400 djece i 300 mladih koji su ukuljučeni kroz klubove u sistem takmičenja svojih saveza u kojima se takmiče sa više ili manje uspjeha. U narednom periodu postoje indicije da bi sa puštanjem u rad sportske dvorane u Kalesiji moglo doći do formiranja još nekih klubova koji se bave dvoranskim sportovima,kao i u streljačkim disciplinama.

Sportski savez je i u 2022 g.u okviru manifestacije Kalesijsko ljeto organizovao turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije,gdje su učešće uzele sve ekipe sa područja Kalesije kao i ekipe iz Sapne i Osmaka.

Infrastruktura 

Dvoranski sport u Kalesiji čeka dvoranu. Za očekivati je da će kalesijsci i kalesijke koji se nalaze u bilo kakvoj mogućnosti da pomognu konačnom otvoranju dvorane za naše sportiste,to učiniti u 2023 godini jer je krajnje vrijeme da to sportisti u Kalesiji dobiju,i da će biti konačno otvorena za sve buduće njenje korisnike.Kako nam je poznato već su pokrenute neke aktivnosti oko uređenja iste pa se nadamo da će u ovoj godini dvorana biti stavljena u funkciju što bi svakako bio jedan veliki uspjeh za sport u Kalesiji.

Na području općine Kalesija nepromijenjen je broj velikonogometnih terena koji imaju svoju infrastrukturu po kojoj ranije urađeni tereni dobivaju izgled pravih nogometnih stadiona za niže nivoe takmičenja. Sa zadovoljstvom možemo reći da se na stadionima na području Općine Kalesija i u prošloj godini odvijale aktivnosti na uređenju kako travnjaka tako i prateće infra strukture.Tako je bitno napomenuti da je FK“Bosna „Kalesija završila sa radovima na izgradnji SRC“Bosna“u sklopu stadiona u Kalesiji koji je svojim  puštanjem u rad omogućio sprtistima-nogometašima zaista dobre uslove za obavljanje trenažnih procesa i kada to vremenski uslovi ne budu dozvoljavali.Isto tako omogućit će i rekreativcima bavljenje sportom tokom cjele godine,kao i sve druge aktivnosti u zatvorenom.Isto tako FK“Bosna“je izvršila postavljanje sistema za navodnjavanje kao i rasvjetu na Gradskom stadionu u Kalesiji.FK“Mladost“Kikači, nisu prestali sa uređenje svoje TOM-CAT arene,pa su u ovoj godini izvršili postavljanje-dogradnju rasvjete što je omogućilo odigravanje noćnih utakmica kao i obavljanje trenažnih procesa u noćnim terminima.FK“Sloga“Tojšići je nakon povratka u federalnu ligu izvršila dodatno uređenje stadiona „ADA“u Tojšićima.FK“Mladost 78“Vukovije Donje intezivno radi na uređenju novoizgrađenih klupskih prostorija.NK“Rainci“Rainci Gornji,nakon što su izborili plasman u veći rang takmičenja su morali izvršiti i dodatno uređenje stadiona „Senad Mešić-ČIČA“.Uporedo sa uređenjem terena za igru izvršeno je i uređenje klupskih prostorija-kantina,kao i vanjsko uređenje svlačionica.FK“Krušik“Vukovije Gornje,nastavio je sa uređenjem stadiona u Vukovijama,nakon što su postavili rasvjetu na stadionu izvršili su izgradnju tribine,što je dodatno uljepšalo stadion u Vukovijama Gornjim.FK“Memići“Memići se u 2022 godini posvetio uređenju travnjaka,izvršili su busjenovanje većig djela terena.FK“Bjeljevac“Miljanovci,konstantno radi na uređenju stadiona u Miljanovcima pa su tako nastavili i u 2022 godini,izvršili su kopanje dubinskog bunara koji će u budučnosti koristiti za navodnjavanje terena.FK“Spreča“Rainci Donji,u 2022 godini kao i svake godine do sada izvrši dodatno uređenje na travnjaku,kao i postavljanje zaštitnih mreža.

Doprinos afirmaciji sporta kroz rad i rezultate pojedinaca i klubova:  

U toku prošle godine najbolji  sportisti i sportski kolektivi općine Kalesija dali su najveći doprinos sportskoj afirmaciji Općine Kalesija kroz svoja takmićenja i uspjehe koje su ostvarivali kroz postignute rezultate .

Pojedinačni:

  1. Sanela  Mujkanović , seniorka u Karate klubu“Bosna“Kalesija,nosilac je zvanja majstor karatea-drugi dan,u prošloj godini najznačajniji rezultati su:drugo mjesto na državnom prvenstvu(kate-ekipno),treće mjesto na državnom prvenstvu(borbe-ekipno),drugo mjesto na državnom prvenstvu u konkurenciji senijor +68,prvo mjesto na federalnom prvenstvu-kate.

Sanela Mujkanović je proglašena za najboljeg sportistu u svim konkurencijama za 2022 godinu.

  • Elvin  Mešič,senior (Nogometni klub“Rainci“Rainci Gornji),rođen je 1994 godine u Tuzli,živi u Raincima Gornjim,od svoje 10-te godine je član NK“Rainci“ i nastupao je u svim mlađim selekcijama.Sa nepunih 18 godina zaigrao je za seniorski tim NK“Rainci“,gdje nastupa sve do danas.U poslednjih nekoliko sezona je kapiten ekipe.U 2022 godini s ekipom NK“Rainci“ je osvojio:prvo mjesto u II KNL i plasman u prvu KNL TK-a,osvajač KUP-a općine za takmičarsku 2021/2022 i plasman u KUP NS TK-a,gdje su na nivou NS TK-a zauzeli treće mjesto i plasirali se u završnicu KUP-a Federacije BiH,finalist je KUP-a za takmičarsku 2022/2023 čime su izborili plasman u završnicu KUP-a NS TK-a,u 2022 godini je igrao finale  Kupa Šehida općine Kalesije,a izborio je i plasman u finale Kupa Šehida općine Kalesija koje se igra u 2023 g.Trenutno je sa ekipom stabilan Prvoligaš NS TK-a.
  • Alma Halilčević,juniorka(ŽOK“Bosna“Kalesija)članica je ŽOK“Bosna“od 2014 godine.Odbojkom se bavi od svoje 8 godine,nastupala je u svim mlađim selekcijama,a trenutno je članica seniorske ekipe.Sa seniorskom ekipom trenutno zauzima četvrto mjesto Super lige F BiH.
  • Nadir Mujkić,junior(Odbojkaški klub „Bosna“)Povremeni je član seniorske ekipe i kapiten je juniorskog tima.Osvajač je  drugog mjesta na Regionalnom prvenstvu za juniore i drugog mjesta na Federalnom prvenstvu za kadete.
  • Amna Musić,kadetkinja(KBS“GOLDEN-TEAM“)osvojila je  prvo mjesto na Balkan openu u Tešnju,prvo mjesto na Internacionalnom turniru u Istočnom Sarajevu i drugo mjesto na državnom prvenstvu.
  • Ramo  Osmanović,kadet(Odbojkaški klub“Bosna“)kadetski je reprezentativac BiH,u 2022 g.je sa reprezentacijom osvojio peto mjesto na balkanskom takmičenju i drugo mjesto na Federalnom prvenstvu za kadete sa ekipom OK“Bosna“.
  • Ajla Zulić,pionirka(KBS“GOLDEN-TEAM“)u 2022 g.je ostvarila sledeće rezultate,prvo mjesto državno prvenstvo u Sarajevu,prvo mjesto na Balkan Open-u u Tešnju,prvo mjesto na Internacionalnom KUP-u u Sanskom Mostu i drugo mjesto na Intrnacionalnom KUP-u u Istočnom Sarajevu.
  • Muhamed Fazlić,pionir(KBS“GOLDEN-TEAM“)osvojio je  drugo mjesto na Intrnacionalnom KUP-u Grand prix u Sarajevu,drugo mjesto na Balkan openu u Tešnju,i treće mjesto na državnom prvenstvu u Sarajevu.
  • Ajla Ferhatbegović,cicibanka(Karate klub“Bosna“)u ovoj takmičarskoj sezoni je osvojila drugo mjesto u F BiH,treće mjesto na državnom prvenstvu,sedmo mjesto na Balkanskom prvenstvu,pobjednica je lige u borbama u kategoriji do 34 kg i reprezentativka je BiH u svojoj kategoriji.
  • Veded Padžić,ciciban(KBS“GOLDEN-TEAM“)prvo mjesto na Internacionalnom KUP-u u Sanskom Mostu,drugo mjesto na Međunarodnom grand- prix KUP-u u Sarajevu,drugo mjesto na takmičenju Balkan open u Tešnju i treće mjesto na državnom prvenstvu u Sarajevu.
  • Muamer  Pilavdžić,trener(Nogometni klub“Rainci“)kao trener ekipe zabilježio je sledeće rezultate,prvo mjesto II KNL i plasman u veći rang,osvajač KUP-a za takmičarsku 2021/22 i plasman u završnicu kupa TK-a,treće mjesto u KUP-u na nivou TK-a i plasman u završnicu kupa Federacije BiH,finalist Kup-a za takmišarsku 2022/23,finalisti Kup-a Šehida općine Kalesija u 2022 i plasman u finale Kup-a Šehida  za 2023.Trenutno  s ekipom NK“Rainci“igra Prvu KNL.
  • Zuhdija Karić,sportski radnik(Fudbalski klub“Bosna“)već duži niz godina se nalazi na čelu FK“Bosna“,zahvaljujući najviše njegovom angažmanu u 2022 g. Su na Gradskom stadionu u Kalesiji urađene investicije vrijednosti  skoro pola miliona maraka.Ovo su sigurno najveće investicije u FK“Bosna“od njegovog postojanja.Sem toga što je na prvi na čelu u svim aktivnostima oko kluba,Karić je i najveći donator u izgradnji SRC“Bosna“,u sklopu kojeg je izgrađen teren sa umjetnom travom,svlačionice i prateći sadržaji koji služe svim generacijama koji se bave sportom-nogometom.U 2022 godini na Gradskom stadionu je izgrađen i pušten u funkciju i sisten za navodnjavanje kao i rasvjeta koja će omogućiti i održavanje noćnih treninga i utakmica.Zuhdija Karić-ZUX sem što uspješno vodi FK“Bosna“Kalesija,ujedno pomaže i sve druge sportske kolektive i pojedince,i spravom je proglašen za najboljeg sportskog radnika.

Dodjeljena su i posebna priznanja za nadarene i perspektivne sportiste kao i priznanja za doprinos u razvoju i prezentovanju sporta u Kalesiji,i to:

  • Ilma  Gogić(Karate klub“Bosna“)rođena je 2016 g.,kao najmlađa takmičarka i članica Karate kluba „Bosna“,sa nepunih 6 g učestvuje u takmičenjima.Osvojila je do sada 9 medalja od čega su 5 zlatnih-3 srebrene-1 bronzana.
  • Zaim Kulanić(KBS“GOLDEN-TEAM“)rođen je 2003g,dobitnik je plakete od KICK BOXING saveza u 2022g za postignute vrhunske rezultate u KICK BOXINGU.
  • Ahmed Čirak(Košarkaški klub“Bosna“)rođen je 2007g,košarku trenira od 2017g.Prošao je sve selekcije u KK“Bosna“.Trenutno nastupa za kadetsku selekciju a veliki doprinos daje i u starijim selekcijama.Uspješno nastupa i u juniorskoj i seniorskoj selekciji.kapiten je ekipe kadeta.
  • Sead Džafić(načelnik Općine Kalesija)dolaskom na mjesto prvog čovjeka općine kroz svoj rad je pokazao da je opredijeljen za razvoj sporta i da će sport u Kalesiji imati punu podršku s njegove strane.Kroz budžet općine je u proteklom periodu značajno povećao sredstva za sport koja se izdvajaju iz budžeta Općine Kalesija za sportske kolektive na području Općine Kalesija.Skoro u svim mjestima je podržao infrastrukturne projekte koji su izvođeni na sportskim terenima i pratećim objektima.
  • Mirsad Zulić(novinar-voditelj)dugogodišnji je aktivista u većini klubova,svakodnevno izvještava o sportu u Kalesiji pa i šire.Prisutan je na svim značajnijim sportskim događajima s kojih je izvještavao i prenosio utiske široj javnosti.Dugi niz godina,pa možda i od samog početka sprovođenja Manifestacije izbora sportiste u Kalesiji je uključen u njeno sprovođenje,kako u organizacionom djelu tako i kao voditelj programa.
  • GKUD“HALISIJE“Kalesija,Dugogodišnja saradnja i razumjevanje kod sprovođenja manifestacije,učešće u kulturno-zabavnom djelu programa manifestacije kao i nesebična podrška sprovođenju manifestacije svakako su dovoljan razlog za dodjelu posebnog priznananja.

Invalidni:

  1. Sejfudin  Ramić, odbojkaš sjedeće odbojke u Odbojkaškom invalidskom klubu ”Kalesija”, proglašen najboljim igračem u konkurenciji invalidskog sporta na području Općine Kalesija.

Kolektivni:   

  1. Nogometni klub“Rainci“Rainci Gornji,seniorska ekipa,u 2022g su osvojili prvo mjesto u drugojKNL i plasman u prvu KNL,osvajači su Kup takmičenja za takmičarsku 2021/22,plasman u završnicu Kup-a TK-a,treće mjesto u Kup-u TK-a i plasman u završnicu Kup-a Federacije BiH,finalist kupa općine za takmišarsku 2022/23 i plasman u završnicu Kup-a TK-a,finalist Kup-a Šehida Općine Kalesija za 2022g kao i za 2023g.
  2. Košarkaški klub ”Bosna” Kalesija, juniorska ekipa, takmiče se u REGIONALNOJ KOŠARKAŠKOJ LIGI,gdje bilježe značajne rezultate i zauzimaju visoko 4 mjesto.Nastupili su na EURO REGION ligi gdje su zauzeli drugo mjesto.U tekućoj takmičarskoj sezoni uspješno nastupaju u REGIONALNOJ KOŠARKAŠKOJ LIGI i pretenduju ka samom vrhu tabele.
  3. Karate klub“Bosna“,kadetska ekipa-ženska,osvojili su prvo mjesto na Regionalnom karate Kup-u regija Tuzla-borbe ekipno.
  4. Karate klub“Bosna“pionirska ekipa-ženska najbolji na Općini,osvojili su prvo mjesto na Regionalnoj karate ligi,regija Tuzla,borbe-ekipno.
  5. Karate klub ”Bosna-Kalesija” Kalesija, cicibani i cicibanke, prvavci na regionalnom karate Kup-u.,

Školski sport:

                     OŠ“KALESIJA“sve-ukupni pobjednik u okviru MOI za 2022 g.Učenici ove škole ostvarili su sledeće rezultate:

  • Prvo mjesto na općinskom prvenstvu u odbojci za djevojčice 6-7 razredi
  • Prvo mjesto na oćinskom prvenstvu u odbojci za djevojčice 8-9 razredi
  • Prvo mjesto na općinskom prvenstvu u odbojci za dječake 8-9 razredi
  • Prvo mjesto na općinskom prvenstvu u košarci za dječake 8-9 razredi
  • Treće mjesto na općinskom prvenstvu za dječake u košarci 6-7 razredi
  • Prvo mjesto na općinskom prvenstvu za dječake u nogometu 8-9 razredi
  • Drugo mjesto na općinskom prvenstvu u atletici za dječake 8-9 razredi.
  • Treće mjesto,kantonalno takmičenje u odbojci,dječaci 8-9 razredi
  • Treće mjesto ,kantonalno takmičenje u fudbalu,dječaci 8-9 razredi.

Rezultatski statusi klubova :

U 2022 godini bilo je određenih promjena kod statusa klubova u takmičarskim rangovima,pa smo tako u 2022 g,nažalost ostali bez premijer ligaša u odbojci,OK“Bosna „nije izborila opstanak u elitnom društvu odbojke u BiH,takmičenje su nastavili u Super ligi Federacije BiH,trenutno su jesenji prvaci Super lige F BiH i pretenduju ka ulasku Premijer ligu BiH.Dva  kluba sa područja naše općine u okviru NS TK-a su osvojila prva mjesta i to: Fudbalski klub“SLOGA“Tojšići,osvojili su prvo mjesto u Prvoj ligi TK-a i plasirali se u Federalnu ligu BiH skupina „sjever“ gdje se trenutno takmiče.Drugi klub je Nogometni klub“RAINCI“Rainci Gornji,osvojili su prvo mjestu u drugoj ligi TK-a i plasman u prvu ligu TK-a,gdje trenutno nastupaju.Isto tako bitno je napomenuti da je Košarkaški klub „Bosna“Kalesija nastavio sa takmičenjem  seniorske ekipe i sada svoje prvenstvene utakmice odigravaju u Kalesiji.

Struktura takmičenja sportskih klubova sa područja općine za seniore:

Trenutno na području općine ima 19 klubova, jedno sportsko društvo i dvije sportske asocijacije (Sportski savez i Nogometni savez općene Kalesija). Klubovi su opredjeljeni za kolektivno i individualno takmičenje. U kolektivnom takmičenju sa redovnim ligaškim takmičenjima u takmičarskoj sezoni podijeljenoj na dvije polusezone takmiče se klubovi iz nogometa, košarke, odbojke i sjedeće odbojke dok se u individualnom takmičenju turnirskog karaktera takmiče klubovi i društva koji upražnjavaju sportske grane: karate, kick box i Sportski ribolov.

Kolektivni (ekipni) sport – ligaška takmičenja:

Super liga Federacije BiH: OK ”Bosna” Kalesija,

Prva liga BiH: OKI ”Kalesija”,

Super liga Federacije BiH: ŽOK ”Bosna” Kalesija,

Regionalna liga A2: Košarkaški klub“Bosna“Kalesija

Druga liga Federacije BiH: FK ”Bosna” Kalesija ,FK“Mladost“Kikači,Fk“Sloga“Tojšići

Prva kantonalna liga:NK“Rainci“Rainci Gornji i FK ”Mladost 78” Vukovije Donje

Druga kantonalna liga:  FK ”Krušik” Vukovije Gornje.FK“Memići“Memići

Treća kantonalna liga: FK ”Spreča” Rainci Donji, FK ”Bjeljevac” Miljanovci

Omladinska nogometna liga Tuzlanskog kantona:FK“Bosna“Kalesija,zastupljena sa kadeti-pioniri-predpioniri,NK ”Rainci“Rainci Gornji zastupljeni s kadetima .

Dječija nogometna liga Općine Kalesija:  NK ”Rainci“Rainci Gornji, FK ”Memići”Memići

Kolektivni (ekipni) sport – turnirsko  takmičenja:

Federalno i Državno prvenstvo:SRD ”Manjić” Kalesija zastupljen sa seniorima, juniorima, kadetima i pionirima ,Karate klub „Bosna „Kalesija zastupljen sa juniorima ,kadetima i pionirima.

Kantonalno prvenstvo: Karate ”Bosna” Kalesija zastupljena sa seniorima, juniorima  kadetima,pionirima.

Pojedinačni sport – turnirsko takmičenja:

Kantonalno, Federalno i Državno prvenstvo u pojedinačnoj konkurenciji:

Karate klub ”Bosna-Kalesija” Kalesija, KBS ”Golden Team” Kalesija i Karate klub ”SIGMA” Kalesija.KBV“Prison break“Hrasno-Kalesija

Balkansko prvenstvo,svjetska liga za mlade: Karate klub“Bosna“.          

Zaključna posmatranja sportskog napredovanja:

Što se tiče sportskih rezultata ostvarenih u prošloj godini oni su veoma dobri. Ovo se posebno odnosi na nogometne/fudbalske klubove koji ostvaruju izuzetno značajne rezultate i veoma uspješno predstavljaju Općinu i klub širom F BiH,TK-a.Osvajaći su liga za predhodnu takmičarsku godinu kao i u većini  dobre pozicije na tabelama za takmičarsku godinu koja je u toku.

U svakoj sportskoj sredini je učinjen napor iznad stavrnih mogućnosti da sve funkcioniše kako bi se opstajalo i uspješno funkcionisalo. Moramo se suočiti s dosta problema kako bi sportski klubovi opstali.Jedan od tih problema je svakako i sportska dvorana koja nedostaje našim sportskim klubovima.Svjedoci smo da se trenutno radi na određenimprojektima za uređenje dvorane.Nadamo se da će u što skorije vrijeme doči do potpunog uređenja sportske dvorane kako bi naši klubovi i sportisti mogli ostvarivati još bolje rezultate.Samim puštanjem u rad dvorane realni su izgledi da bi u Kalesiji sigurno bilo formirano još nekoliko klubova u dvoranskom sportu. Ulaganja u sport su dvostruko vrijedna .Pozitivno utiču na psihofizičko stanje maldih i afirmiše svakog pojedinaca koji ulaže sebe u sport,ali isto tako i lokalnu zajednicu.Sportski savez u svojoj programskoj orjentaciji ,uvjek, ima za cilj poboljšanje sportskog razvoja i rezultata pa će tu svoju obavezu nastaviti i u toku ove godine .Činit će se napori na pronalasku kvalitetnih prijedloga za realizaciju zadataka koji bi mogli proizvesti isto tako kvalitetne prijedloge za unapređenje sporta na području Općine u cjelini kao i pokretanje novih takmičenja i klubova koji bi okupljali mlade.

Nažalost ostali smo bez Premijer lige u odbojci za muškarce ali po prikazanom u jesenjem djelu OK“Bosna“Kalesija svojim igrama i poziciji na tabeli bi u narednoj sezoni ponovo mogla dovesti Premijer ligu u Kalesiju.

Zahvaljujemo se Općinskom načelniku i Općinskim vjećnicima što stalno tragaju i time prepoznaju potrebe ulaganja u sport koji je u svom značenju sve ovo što smo u ovom izvještaju opisali ,istakli ,pohvalili ,kritikovali i nagovjestili kao segment  najbolje preventive za mlade u svakom pogledu.

Redovna sredstva su transferirana korisnicima uobičajenom dinamikom.Nije bilo neplaniranog prekoračenja trošenja sredstava.

Od dodjeljenih sredstava za potrošnju u 2022 godini finansirana su takmičenja školskog sporta na području općine Kalesija u okviru MOI,manifestacija izbora najuspješnijih sportista na području općine Kalesija za 2022 godinu,manifestacije posvećene značajnim datumima i događajima za općinu Kalesija i njene historijske prošlosti,organizacija takmičenja djece u nogometu po Strategiji za mlade općine Kalesija,organizacija takmičenja radničkih sportskih igara(RSI) ,kao i organizacija kup takmičenja i šehidskog turnira u nogometu na području općine Kalesija.

Sufinansiranjem sportskih aktivnosti u prošloj godini podržani su svi turniri i manifestacije posvećene poginulim borcima minulog rata koji su bili članovi sportskih kolektiva iz svih grana sporta.Sa smanjenjem mjera zbog pandemije i ukidanjem svih epidemioloških mjera  u 2022 godini ponovo sve manifestacije i turniri su se održali, nastavljene dugogodišnje tredicije obilježavanja i podsjećanja na značajne datume i pale borce kao i pokretanje nekih novih aktivnosti na obilježavanju značajnih datuma i događaja na području naše općine Kalesija.

U toku realizacije dodjeljenih sredstava za potrebe sporta u prošloj godini nisu se pojavljivali nikakvi problemi.Kooperativnost u cilju poštivanja dinamike i isporuke novca bila je u skladu sa potrebama klubova kao i već utvrđenim kalendarima takmičenja svih članica,i transferirana su prema korisnicima po njihovim potrebama i prioritetima.Odrđenih problema je bilo koji su se pojavili kod svih članica a kao posledica naglih poskupljenja,što je dovelo do većih tročkova u odnosu na planirana.Klubovi su dodatno bili izloženi uvećanim troškovima prevoza i drugih potreba koje su morali servisirati za svoje takmičare i ekipe da bi se uspješno takmičili .

Pregled utroška sredstava:

R/BNAZIV KORISNIKA ILI AKTIVNOSTIPLANIRANO KMREALIZOVANO KMREDOVNA SREDSTVAVANREDNA SREDSTVAPRIMJEDBE
1Zdravstveno zbrinjevanje sportista2 0002 000   
2Sportske manifestacije u povoduznačajni datuma za općinu800800   
3Izbor sportiste godine3 5003 500   
4Sportska masovnost školske djece u okviru MOI4 0004 000   
5Memorijalni turniri i manifestacije1 000 1 000   
6Kup takmičenje na nivou opčine Kalesija500500   
7Radničke sportskeigre RSI1 0001 000   
8FK“BOSNA“  Kalesija16 00016 000   
9FK“MLADOST“ Kikači16 00016 000   
10FK“SLOGA“ TOJŠIĆI9 0009 000   
11FK“Mladost78“Vukovije Donje9 0009 000   
12NK“Rainci“ Rainci Gornji6 9006 900   
13FK“KRUŠIK“ Vukovije Gornje6 4006 400   
14FK“MEMIĆI“ Memići6 9006 900   
15FK“Bjeljevac“ Miljanovci2 5002 500   
16FK“SPREČAI“ Rainci D.2 5002 500   
17ŠF/NK“Respekt“ Kalesija500500   
18OK“Bosna“Kalesija12 70012 700   
19ŽOK“Bosna“ Kalesija10 00010 000   
20OKI“Kalesija“ Kalesija10 00010 000   
21Košarkaški klub „Bosna“Kalesija6 5006 500   
22Karate klub „Bosna“Kalesija5 0005 000   
23KBS“Golden Team“Kalesija4 0004 000   
24Karate klub „Sigma“Kalesija2 0002 000   
25KBV“PRISON BREAK1 5001 500   
26“ SRD“Manjić“ Kalesija2 8002 800   
27Nogometni savez općine Kalesija2 0002 000   
28Sportski savez općine Kalesija5 0005 000   
 UKUPNO:150 000150 000   

                                                                                                                 

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO