Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU subotu, 4.februara obilježavanje 30.godišnjica 245.brdske brigade Kalesija

U subotu, 4.februara obilježavanje 30.godišnjica 245.brdske brigade Kalesija

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unije veterana Kalesija u subotu, 4.februara bit će obilježena 30.godišnjica 245.brdske brigade Kalesija.

Okupljanje učesnika, članova porodica šehida i poginulih boraca općine Kalesija održat će se u vremenu od 11 do 11:45 sati. Nakon toga će se u Čaršijskoj džamiji Kalesija klanjati podne namaz i proučiti tevhid za sve šehide i poginule borce općine Kalesija.

Svečanost obilježavanja godišnjice 245.brigade održat će se od 13 do 14 sati na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma za općinu Kalesija, nakon polaganja cvijeća na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji, prisutnima će se obratiti komandant brigade general Mirsad Gutić i načelnik općine Kalesija Sead Džafić. 

Brigrada, u sastavu 2.korpusa ARBiH,  je formirana 5. februara 1993. godine pod nazivom 205.brdska brigade Kalesija, a 31.jula 1994.godine je preimenovana ju 245. brdsku brigadu. Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca. Većina boraca je bila sa područja Kalesije. Iz ove brigade je nastala i 241. lahka brigada “Gazije”.

Za prvog komadanta 205 brdske brigade Kalesija je imenovan Mehmed Husić, a tokom rata na položaju komadanta brigade još su bili Mirsad Gutić i Muhamed Avdić.

U trenutku nastajanja brigadu je činilo 1.622 vojnika i oficira. Brigada je u svom sastavu imala: Komandu, tri brdska bataljona, Mješoviti lahki artiljerijski divizion, Izviđačko-diverzantsku četu “Rambo”, Samostalnu pješadijsku četu, Izviđački vod, Vod vojne policije i Inžinjerski vod pionirske specijalnosti. Sastav brigade se mijenjao u nastavku rata, pa je tako Samostalni bataljon TO Tojšići kasnije postao 4. brdski bataljon 205. brigade.

Prvenstveni zadatak 205. brigade bio je da očuva neokupirane dijelove općine Kalesija. Brigada je pokrivala dijelove dva fronta: istočni prema Drini i sjeverni prema Majevici.

Najvećim armijskim priznanjem “Zlatni ljiljan” nagrađeno je 17 pripadnika 245.brigade, dok su dva borca dobila priznanje “Srebreni štit”.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO