Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU prepunoj sali BKC-a promovirana knjiga „A Bosne ima“ Fahrudina Sinanovića

U prepunoj sali BKC-a promovirana knjiga „A Bosne ima“ Fahrudina Sinanovića

Jučer, u petak, 30. decembra, u prepunoj Sali kalesijskog BKC-a, održana je promocija knjige poezije „A Bone ima“ Fahrudina Sinanovića.  Riječ je o trećoj Sinanovićevoj knjizi. Prethodno je objavio knjigu pisama “Merhaba, amidža“ i knjigu priča „Kuća na dva sprata plus potkrovlje“.

Ovo je bila jedna od najposjećenijih promocija u Kalesiji. Osima autora, o knjizi su govorili i i Fajko Kadrić, književnik, Mehmed Đedović, književnik, Mehmed Pargan, književnik, i Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporod Kalesija. Moderatorica je bila Halima Dukić, profesorica turskog jezika i književnosti. U programu su učestvovali i izvođači sevdalinki i ilahija: Ahmed Zulić, Muamer-ef. Kamerić i hafiz Omer-ef. Zulić.

Svi promotori su istakli vrijednost Sinanovićeve knjige i općenito njegovog književnog i kulturnog rada. Meša Pargan je napomenuo i Sinanovićev doprinost standardizaciji bosanskog jezika, dodajući da je u novom Pravopisu bosanskog jezika autora prof. dr. Refika Bulića normirano pisanje naziva manjeg bosanskohercegovačkog entiteta onako kako je to predložio Fahrudin Sinanović – Republika srpska, kako se i inače pišu nazivu adinistrativnih jedinica, umjesto dosadašneg načina pisanja Republika Srpska, kako se pišu višečlani nazivi država.

Mehmed Đedović je kazao da je Sinanović i u svojim pjesmama pomalo duhovit ironičan, kao išto je i u proznim tekstovima i u svojim objavama na društvenim mrežama. Nermin Bukvar, predsjendik BZK Preporod, je kazao da su neke Sinanovićeve pjesme višeznane. On je naglasio da se Sinanović voli igrati riječima.

-Onako jednostavno i produhovljeno, kao i u običnom razgovoru, Fahrudin progovara i u prozi i u pjesmi. Imao sam priliku da se prije upoznam sa njegovim djelima nego sa njim. U jednoj svečanoj prilici daleko odavde, glumac Irfan Kasumović je recitirao Ima jedan Bošnjak i ja sam se tada pitao čiji je ovo tekst. Trebat će da prođe nekoliko godina da saznam ime autora i da ga upoznam. Moderna poezija se toliko primakla prozi da izgleda kao da se u njoj utopila. Malo je pjesnika koji se mogu pohvaliti da znaju samo jednog čovjeka koji njegovu pjesmu zna napamet. Naš F. Sinanović se može pohvaliti da njegove pjesme a Bosne ima i Ima jedan Bošnjak zna dobar dio BiH. U, svakako, najpoznatijoj, naslovnoj pjesmi on se poigrao glagolima i njihovim gramatičkim i leksičkim značenjem, kazao je između ostalog knjižvnik Fajko Kadrić.

Putem videolinka prisutnima se obratio Patrick McCarty, profesor na Univerzitetu u Sent Luisu, koji je Sinanovićevu naslovnu pjesmu „A Bosne ima“ preveo na engleski jezik.

Stihove iz zbirke pjesma „A Bosne ima“ čitale su Medina Đedović i Selma Osmanović, učenice medicinske škole u MSŠ Kalesija.

Na kraju, u svom emotivnom obraćanju, svima se zahvalio i autor Fahrudin Sinanović. Posebno se zahvalio izdavaču JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Ministarstvu za kulturu sport i mlade TK, Općini Kalesija i općinskom načelniku Seadu Džafiću, BZK Preporod i svima ostalima koji su materijalno i moralno podržali objavljivanje ove knjige: kompanijama Senigor Sarajevo, „OS-PHARM“ apoteke, Rile promet Memići-Kalesija, Šesi komerc, te porodicama: Alagić, Islam, Arifović, Muminović, Alibašić,  Badžak, Husić, Bajraktarević, Ramić,  Suljkanović, Mustafić, Fatić, Sinanović, Đedović, štampariji OFF-Set Tuzla, promotorima i recenzentima Nerminu Bukvaru, Fajki Kadriću, Meši Đedoviću i Meši Parganu. Ahmedu Hadžiću koji je dizajnirao knjigu, te Ahmedu Zuliću, Mumaeru-ef. Kameriću i hafizu Omeru-ef. koji su svojim nastupom uljepšali ovaj kulturni događaj.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO