Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU petak, u 16,00 sati druženje sa književnikom Zuvdijom Hodžićem

U petak, u 16,00 sati druženje sa književnikom Zuvdijom Hodžićem

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija već nekoliko godina uključena je u realizaciju programa u okviru Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije. Tako će biti i ove godine.

U petak, 16. juna, sa početkom u 16.00 sati, u prostoriji „Gradske biblioteke“ bit će upriličeno književno druženje sa Zuvdijom Hodžićem, bošnjačkim piscem iz Crne Gore. Književni portret Zuvdije Hodžića predstavit će Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH, i Džemo Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić i prevodilac sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša.

Istog dana, na platou Zvorničke tvrđave, na Kula-Gradu, u 19,00 sati,  bit će dodijeljena nagrada Fajki Kadriću za najbolje književno djelo, za roman „Šta su meni ptice“, i nagrade za najbolje literarne radove.

Zuvdija Hodžić rođen  je 1943. godine u Gusinju. Od 1962. godine živi u Podgorici, gdje radi kao novinar „Titogradske tribine”, a zatim u Domu omladine „Budo Tomović”. Završio je Filološki fakultet u Prištini. Obavljao je mnoge društvene funkcije u Crnoj Gori. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, glavni urednik časopisa „Kod”. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti – CANU. Ima status Istaknutog stvaraoca u kulturi. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka „Gluva zvona” i „Neko zove”, romane „Gusinjska godina” i „Davidova zvijezda”, knjigu putopisa i reportaža „Jedan danživota” i knjigu esejističkih tekstova „To je to”. Romani i knjige pripovijetki objavljeni su mu na albanskom, a „Davidova zvijezda” na poljskom, slovenačkom i italijanskom jeziku. Dobitnik je brojnih nagrada. Zastupljen je u u lektiri za osnovnu i srednje škole i studije književnosti u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Imao je više samostalnih izložbi crteža i grafika. Objavio je monografije crteža i zapisa „Podgoricom starom” i „Otkrivanje zavičaja”.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO