U Luksemburgu obilježen 9. januar-Dan početka genocida nad Bošnjacima

Naiđu ponekad zla vremena kad razum zakaže, kolebljivi se uplaše, a zlobnici kolo zaigraju na krvi djece, žena, staraca i nemoćnih. Izniknu tada hrabri te svojim grudima jurišaju na bajonete mržnjom zadojenih dželata. I svaka rana na grudima izrodi na stotine novih junaka do dan kada se dželati u mišje rupe uvuku i čekaju neki novi zli vakat.


U Luksemburgu je u subotu, 13. januara 2024, održana tribina povodom 9. januara – Dana početka posljednjeg genocida nad Bošnjacima, koju Odbor za obilježavanje Genocida u Srebrenici – Luksemburg organizuje svake godine. Gosti tribine su bili pripadnici udruženja boraca “Crni labudovi”, koji su se po prvi put od svog osnivanja odazvali pozivu iz dijaspore i time odali veliku počast Bošnjacima Luksemburga.

Crni labudovi – jedinica za najteže zadatke

Tribini je prisustvovalo više od dvjesto Bošnjaka iz BiH i Sandžaka, među njima muftija u Luksemburgu Hilmija Redžić i prestavnici džemata i udruženja iz Luksemburga i susjednih zemalja. Program je počeo intoniranjem himni Luksemburga i Bosne i Hercegovine. Mladi efendija Rijad Sušić proučio je nekoliko prikladnih ajeta iz Časnog Kur’ana, a desetogodišnji Muhamed Omerović je izveo recitaciju Sanjam majko posvećenu Crnim labudovima.
U ime Odbora skupu se obratio Elvedin Halilović, koji je obrazložio važnost kulture sjećanja na žrtve Agresije u Bosni i Hercegovini te najavio emitovanje kratkog dokumentarnog filma o radu UB Crni Labudovi i obraćanje predsjednika udruženja Avdu Subašića, dobitnika „Zlatnog ljiljana“.

Pukovnik se zahvalio organizatoru na pozivu, predstavio prisutne članove udruženja, a onda govorio o ratnom putu ove proslavljene jedinice. Jedinica je proizašla iz Patriotske lige, prve organizovane oružane formacije za odbranu Bosne i Hercegovine. Prvi komandant jedinice bio je Mehdin Hodžić, zvani komandant Labud i jedan od devet narodnih heroja naše domovine. Nakon pogibije heroja Hodžića jedinica uzima ime Crni labudovi, a prerastanjem Patriotske lige u Armiju BiH Crni labudovi postaju jedinica za specijalne I najteže zadatke pod direktnom komandom Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Teško je nabrojati sve značajne podvige ove jedinice jer ona nije držala front – liniju, nego je išla sa zadatka na zadatak.

Nijedan pripadnik Crnih Labudova nije počinio ratni zločin

Među najznačajnijim poduhvatima su zauzimanje Oštrih stijena, četničkog utvrđenja iznad Sarajeva sa koga su snajperi ciljali sve što se kreće, te brda Zlatar iznad Konjica i Fojnice, koje su jedinice HVO-a držale na nišanu. Među najvećim uspjesima Crnih Labudova je činjenica da nijedan njen pripadnik nije počinio ratni zločin niti je optužen pred Sudom u Hagu. Niko, nikada, iz ove jedinice neće biti optužen jer je viteštvo bila ruka vodilja i zarobljenim niko nije smio nauditi a ranjenim neprijateljskim vojnicima je obavezno ukazivana ljekarska pomoć. Crni Labudovi, koji nisu znali da postoji „ali“ i „ako“, već da postoji jedna Domovina za koju se moramo boriti, u vremenu nečasti i nehumanosti časno i dostojanstveno su branili domovinu i naciju. Jedinica je imala 79 šehida, 340 ranjenih, a 22 borca su dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja Zlatni ljiljan.


Danas UB Crni Labudovi svoj fokus stavlja na edukaciji mladih, očuvanju kulture sjecanja na Armiju R BiH I Crne Labudove, jačanju svijesti o obavezi i odgovornosti preživjelih za porodice šehida I ratnih vojnih invalida, rečeno je, između ostaloga, o ovoj slavnoj jedinici.
Za sve što su postigli u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine, Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg je na kraju programa dodijelio zlatnu plaketu UB Crnih Labudovi. U ime Odbora zlatnu plaketu je uručio Ismet Kehonjić, koji je svoju mladost proveo u Armiji RBiH braneći hrabro i nesebično svoju domovinu i svoj narod. Program je okončan recitacijom o devet heroja Bosne koju je izvela Elif Muharemović.

Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg/provincija.ba


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *