Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji promovirana knjiga „Šta ćemo sad“ Mehmeda Đedovića

U Kalesiji promovirana knjiga „Šta ćemo sad“ Mehmeda Đedovića

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana knjige u kalesijskoj „Gradskoj biblioteci“ promovirana je knjiga „Šta ćemo sad“ Mehmeda Đedovića. Osim autora, o knjizi su govorili i književnici Zejćir Hasić i Fahrudin Sinanović.

Sinanović je naglasio da Kalesija svih ovih godina posvećuje značajnu pažnju promociji i afirmaciji knjigem, čitanja i znanja. O Meši Đedoviću je rekao da je vječuiti tragalac za dobrom pričom. I vješt tragalac, što potvrđuju brojne nagrade koje je dobijao za svoj književni rad.

Zejćir Hasić je iz knjige priča „Šta ćemo sad“ posebno izdvojio priče „Legenda o zakopanom blagu“, „Cipele za odrasle“ i naslovnu priču „Šta ćemo sad“.

– Svaka književnost ima svoje pripovjedače čije priče ostavljaju trag u vremenu u kojem su nastale, kao što živa voda, tekunica, ostavlja trag u kamenu preko kojeg teče. Mehmed Đedović je jedan od takvih pisaca u bosanskohercegovačkoj savremenoj književnosti, njegove priče imaju moć da traju i da hode kroz vrijeme. Meša ispunjava svojim pričama postojeću, ali i stvara novu, ljudsku potrebu za pričom i pričanjem. Prepoznatljiv je po svojoj pripovjedačkoj osobitosti jer ima ono što se može imenovati đedovićevskim poimanjem i pisanjem priče. To je ono čime je Meša stekao svoje mjesto u bosanskohercegovačkoj pripovjedačkoj prozi svojim prethodno objavljenim knjigama priča i čime je i ovom novom zbirkom Šta ćemo sada to mjesto potvrdio i učvrstio, kazao je o Đedoviću i njegovoj knjizi Zejćir Hasić.

Mehmed Đedović je govoreći o svojoj knjizi i svom književnom radu naglasio da je za njega bitnije kako nešto ispričati, nego šta i o očemu pričati, odnosno pisati.

Kazao je i da je ova knjiga, u kojoj su uglavnom nejogove nagrađene priče, nastajala četiri godine.

Naredna promocija u Kalesiji je zakazana za 9. maj, kada će biti predstavljena knjiga „Forenzička revizija i finansijske prevare“ doc. dr. Edina Glogića.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO