Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji počelo obilježavanje Dana državnosti BiH

U Kalesiji počelo obilježavanje Dana državnosti BiH

U sklopu obilježavanja 25.novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Kalesiji polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju počelo obilježavanje ovog značajnog datuma za državu Bosnu i Hercegovinu.

Naša država se nalazi u veoma teškoj situaciji, imamo neprijatelje sa istoka i sa zapada koji pokušavaju da unesu nemir kako bi razjedinili Bošnjake. Međutim, siguran sam da neće uspjeti u tome. Bošnjaci su nebrojeno puta pokazali svoje jedinstvo kada je u pitanju očuvanje domovine Bosne i Hercegovine, te se nadam da će tako biti i sad, kazao je u svom obraćanju općinski načelnik Sead Džafić.

On se dotakao i mladih osoba, odnosno učenika rekavši da njima preko nastave i škola treba prenijeti priče i događaje iz perioda agresije na domovinu od 1992. do 1995.godine kako bi znali šta se ovdje događalo tokom agresije i kako je i na koji način odbranjena Kalesija i BiH.

O bitnosti 25.novembra za državotvornost i Bosnu i Hercegovinu govorio je i dr.sc. Senaid Hadžić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli koji se u svom referatu dotakao zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 1943.godine, ali i borbe časne Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je branila temelje države i granice Drina-Una-Sava-Jadransko more.

Jako je bitno istaći da je ovo zemlja svih nas i da svi zajedno možemo da živimo i da gradimo državu Bosnu i Hercegovinu na temeljima ZAVNOBIH-a, kazao je Hadžić.

Također, o očuvanju domovine, vjere i države govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Muharem ef. Mešanović koji je kazao da samo zajedništvom se može sve sačuvati i da Bošnjaci trebaju jedan drugom biti oslonac, a ne neprijatelji.

Obilježavanje Dana državnosti bit će nastavljeno sutra u 10:30 sati na platou Lisače (Majevica) gdje se obilježava 28.godišnjica bitke u kojoj su hrabri pripadnici Armije RBiH zauzeli ovu kotu te zarobili šezdesetjednog neprijateljskog vojnika 25.novembra 1994.godine.

Treba naglasiti da su svi zarobljeni borci tzv. Vojske RS-a predati Crvenom križu a kasnije su razmijenjeni i vraćeni kućama.
Na taj način Armija Republike BiH se pokazala kao časna, uzmemo li u obzir da je samo nekoliko mjeseci ranije neprijatelj počinio genocid u Srebrenici gdje su na najgori mogući način mučili i ubijali Bošnjake čije kosti i danas se traže po masovnim grobnicama širom manjeg entiteta.

Poštujući Ženevske i sve druge konvencije, pripadnici Armije Reopublike Bosne i Hercegovine su iz ove bitke izašli kao pobjednici, a zastava sa ljiljanima je postavljena na vrh Lisače kao simbol pobjede i otpora. 

Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO