Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji održana tribina “Planinarenjem do zdravlja”: Priroda i planina važne su...

U Kalesiji održana tribina “Planinarenjem do zdravlja”: Priroda i planina važne su za fizičko i duhovno zdravlje

U Kalesiji, u velikoj sali BKC-a, u četvrtak je održana tribina: „Planinarenjem do zdravlja“. O čarima, ljepoti I koristi planinarenja govorili su članovi tima “Planinu volim”, koji ujedno i članovi Planinarskog društva „Konjuh“:Dževad Bektašević, dugogodišnji iskusni planinarski vodič, te planinarke Leila Puja i Amela Delić Aščić..

Govorilo se, između ostaloga, i koliko su priroda i planina važne za naše fizičko i duhovno zdravlje, te kako u njima pronaći mir i inspraciju.

Dževad Bektašević je naglasio da Bosna ima 78 vrhova preko 2000 metara nadmorske visine.

– Svaka planina je na svoj način lijepa. Ipak Prenj je nešto posebno, bosanski Himalaji.  Planine su veliki turistički potencijal. Planinarenje nam donose dobro i u fizičkom o i psihičkom smislu, kazao je Dževad Bektašević.

Leila Puja je kazala da je planina jača I da joj obnavlja snagu.

-Volim planinarenje,  ovo mi je bitno, ovo je moja potreba. Planina nam pomaže da se izgradimo kao ličnosti, pomaže nam da pozitivno gledamo na život, lakśe se suočavamo sa problemima, naglasla je Leila Puja.

Amela Delić Aščić je kazala da su  svi planinari dobri ljudi. Ona je odnedavno počela da planinari, ali već ima finih iskustava.  Dževad  Bektašević je govorio i o opremi koju planinari koriste.

Na kraju tribina mladi su postavljali zanimljiva pitanja. Interesovalo ih je da li je bilo susreta sa divljim životinjama u planinama, da li je bilo situacija kada je nešto krneulo po zlu. Bektašević je kazao da je sve u dobroj pripremi i da do sada nije bilo nesretnih slučajeva kod njih, čak ni povreds.

Učesnici tribine su rekli da će tribinu smatrati uspješnom ako se samo kod jednog od prisutnih probudi želja za planinarenje. Sudeći po pitanjima prisutnih, sigurno će biti novih planinara.

Ova tribina realizira se u saradnji JU BKC “Alija IZetbegović” Kalesija i sa MSŠ Kalesija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO