Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji održana tribina „Palestina – ispit čovječanstva“: Izrael je civilizacijska greška...

U Kalesiji održana tribina „Palestina – ispit čovječanstva“: Izrael je civilizacijska greška Zapada

U petak, 15. decembra, u velikoj sali kalesijskog BKC-a, održana je tribina “Palestina ispit čovječanstva”. Organizatori su bili Udruženja Maldi muslimani i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija. Na tribini su se prisutnim obratili Muharem ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Adnan Pejčinović, urednik portala Bosanska misao, Ghassan Husni, doktor iz Palestine, i Sanadin Volder, skretar Mladih Muslimana. Moderator i domaćin tribine bio je Fahrudin Sinanović,direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Imam Mešanović je u svom izlaganju podsjetio na kur'anske i historijske činjenice o Palestini, ukazao na odnos svjetskih sila prema sukobima na Bliskom istoku te slabosti i nejedinstvo muslimana.
Adnan Pejčinović je istako da je Izrael civilizacijska greška Zapada, ali da taj Zapad nije truho podsjećajući na govor rahmetli Alije Izetbegovića u Teherenu 1997. godine na kojem je ukazao da je to komunistička podvala na koju su nasjeli muslimanski narodi.

Ghassan Husni je doktor iz Palestine koji živi i radi u BiH, odnosno Tuzli više od 30 godina. On se osvrnuo na zadnja dešavanja u Gazi i pojasnio pojedine aspekte cionističke okupacije i zločina. Sandain Voloder je govorio i o refleksijama agresije u Gazi na Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje Mladi muslimani je u protekolm periodu organizovalo osam  tribina u povodu zadnjih dešavanja u Palesini, odnosno Gazi (Sarajevo, Zenica, Travnik, Visoko, Jablanica, Vitez, Maglaj, Kalesija).

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO